boek je vakantie bij de ANWB

Waar we hier nog elk dubbeltje om moeten draaien zijn de prijzen in Duitse supermarkten aan het zakken. En niet alleen de boodschappen zijn voordeliger: dat geldt ook zeker voor de benzineprijzen en verzorgingsproducten.

 

Inhoud

Waarom is boodschappen doen in Duitsland voordeliger?

Veel mensen vragen zich af waarom ze naar ons buurland zouden moeten rijden voor de boodschappen. Daar zijn tal van redenen voor te bedenken, maar dit zijn een aantal redenen waarom het sowieso voordeliger is om in Duitsland boodschappen te doen:

 • Btw in Duitsland is geen 9 maar slechts 7%
 • Grote discount supermarkten zoals Lidl en Aldi zijn in Duitsland juist wel veel goedkoper, omdat ze meer inkoop korting af kunnen dingen vergeleken met de Nederlandse keten
 • Winkels nemen genoegen met minder hoge winstmarges
 • Basisprijzen zijn vaak een stuk lager
 • Vaak veel grotere keuze, waardoor je ook goedkopere producten kunt kiezen
 • Bij Kaufland krijg je met de app vaak nog extra kortingen, waaronder zelfs kortingen op je hele boodschappen (verschilt van 3-10 euro)

Leestip: Goedkope dupes van de DM vanaf 0,99 euro

 

Duitse supermarkten even duur als in Nederland?

De laatste jaren zijn de prijzen in Nederlandse supermarkten de pan uit gerezen. Een rondje door de supermarkt en een volle boodschappenmand aan de kassa staan garant voor minimaal een paar tientjes lichter in de portemonnee. Waar toiletpapier een kleine 1,5 jaar terug voor 24 rollen nog iets rond de 5-6 euro was betaal je nu gewoon 10 – 12 euro voor dezelfde inhoud (of zelfs mindere inhoud dankzij de krimpflatie).

Veel mensen vonden de prijzen in Duitsland de laatste tijd ook niet meer wat het ooit was, want tot begin 2022 was het pas echt heel voordelig boodschappen doen in Duitsland. Alhoewel dat ook al verschilde, want tijdens Corona waren er allerlei maatregelen genomen die boodschappen doen over de grens nog veel aantrekkelijker en goedkoper maakten. En dat klopt: de prijzen in Duitse supermarkten waren redelijk vergelijkbaar met die in Nederland.

Natuurlijk waren er nog steeds producten die stukken goedkoper waren, bijvoorbeeld verzorgingsproducten bij de DM, frisdrank, navulflessen Sodastream, smaakjes van Sodastream, kaas en nog veel meer.

 

Voordelig boodschappen doen in Duitsland: prijzen in Duitse supermarkten dalen

Aan de vele prijsstijgingen komt nu echter een einde. Heel veel producten worden vanaf nu blijvend in prijs voordeliger. Denk daarbij aan kaas, koffie, boter (reguliere prijs al rond de 1,49 euro per pakje in de aanbieding zelfs nog goedkoper!), macaroni (bij Kaufland blijvend verlaagd naar 0,79 euro per 500 gram) en nog veel meer. En deze prijzen kunnen dan weer flink schelen met de prijzen van Nederlandse supermarkten. Het was namelijk altijd al voordeliger om bijvoorbeeld Nederlandse kaas in Duitsland te kopen.

En niet alleen de boodschappen worden duurder. Met de aangekondigde verhoging van de benzineprijs per 1 juli 2023 tank je dus ook veel voordeliger in Duitsland. Dat geldt overigens sowieso als je een oudere auto hebt die nog op de oude E5 het beste rijdt. De originele E5 is namelijk gewoon in Duitsland bij zowat elk tankstation gewoon verkrijgbaar in vergelijking met hier. In Nederland moet je met je oude auto speciaal naar de Shell en daar de duurste benzine tanken of je gaat naar bijvoorbeeld ANAC, waar je net iets goedkoper uit bent (maar nog steeds scheelt het met Duitsland 20-30 cent per liter).

 

Tips voordelig boodschappen doen in Duitsland

Natuurlijk is het niet voordelig als je helemaal aan de andere kant van het land woont en speciaal voor boodschappen, drank en verzorgingsproducten naar Duitsland moet rijden. Tenminste: als je slechts een kleine hoeveelheid producten koopt. Daarom hieronder nog een paar tips:

 • Koop in één keer een grote hoeveelheid boodschappen (voorraad aanleggen)
 • Combineer boodschappen doen met weekendje weg en/of lekker uit eten, want ook dat is veel voordeliger (en veel meer dan in Nederland)
 • Bekijk online de folders en haal dingen in de aanbieding
 • Download de Kaufland app, waarmee je nog meer geld bespaart. Vergeet niet coupons te activeren voor je winkel ingaat
 • Vraag bij de DM (aan de kassa) om een DM-pasje, daarmee spaar je punten bij elke aankoop. De punten zijn geld waard en kun je inwisselen voor korting bij je volgende aankoop. Duurt het te lang voor je terugkomt? Reken dan af en ga nog eens de winkel in, koop wat kleine dingen en betaal met de gespaarde punten. Vaak krijg je in de mail coupons die je kunt activeren voor meer punten (bijvoorbeeld: 7x punten op aanschaf van eigen merk producten)
 • Net als in Nederland worden ook in Duitsland producten (flink) afgeprijsd. Dat geldt voor vlees, zuivel, kaas en nog veel meer). Soms betaal je maar paar cent voor een product dat oorspronkelijk paar euro kostte
 • De keuze in biologisch, vegan, glutenvrij enz is in Duitsland niet alleen veel groter, deze producten zijn bovendien veel goedkoper dan in Nederland
 • Wist je dat groente en fruit ook vaak een stuk goedkoper is over de grens en dat ze bij de Kaufland bijvoorbeeld ook groente en fruit flink afprijzen?
 • Vlees is over het algemeen niet alleen voordeliger dan in Nederland, het is ook van veel betere kwaliteit, omdat het direct van de slager komt. Vlees zonder allerlei toevoegingen en vooral veel minder water dat toegevoegd wordt. Dat verschil proef je geheid!
 • Water (met en zonder koolzuur) is spotgoedkoop in Duitsland en bestaat niet uit kraan-, maar uit bronwater
 • Sodaflessen zijn veel voordeliger in Duitsland

Let op: in Duitsland zit soms ook op glas statiegeld (bijvoorbeeld yoghurt in glas!).

Al met al is het momenteel niet alleen voordeliger boodschappen doen in Duitsland, het gaat de komende tijd nog veel goedkoper worden in Duitsland.

 

Dokteronline.com

6 REACTIES

 1. […] In Duitsland zakken de prijzen in Duitse supermarkten en dat zorgt ervoor dat nog meer mensen over de grens gaan winkelen. Zelfs mensen die verder weg wonen vinden de weg naar Duitsland. Niet zo gek, want in Nederlandse supermarkten worden de prijzen slechts met een paar cent verlaagd of in het ergst geval zelfs verhoogd, terwijl de prijzen in Duitsland juist met tientallen centen omlaag gaan. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in