Het lijkt ideaal: je stopt je kleding in de wasmachine, zet een bepaald programma aan en klaar. Helaas maken heel veel mensen fouten bij het wassen van hun kleding. 9 Wasfouten die je kleding kunnen ruïneren en hoe je dan wel moet wassen
Inhoud
Kleding wassen in de wasmachine
Het gemak dient de mens en tegenwoordig beschikt iedereen wel over een wasmachine. Het wassen met de hand behoort voor 99% tot het verleden. Ideaal, want door ons drukke leven hebben we geen tijd om ons bezig te houden met dingen als het schoonmaken van onze kleding. Toch blijken veel mensen nog heel wat fouten te maken bij het wassen van de kleren.
9 Wasfouten die je kleding kunnen ruïneren en hoe je dan wel moet wassen
Hieronder vind je de meest voorkomende fouten en wat je dan wel moet doen om kleding op de juiste wijze te wassen.
1. Wassen op te hoge temperaturen
Kleding behoudt zijn vorm en kleur beter als je deze wast op lagere temperaturen. Daarnaast maakt het niet zoveel uit of je je kleren op lage of hoge temperaturen wast, de kleding wordt sowieso schoon als je een goede wasmachine hebt en het juiste wasmiddel gebruikt. Alleen linnen en handdoeken mogen op hoge temperaturen (60 – 95°C) gewassen worden om optimaal schoon te worden. De rest kun je op lage temperaturen wassen.
2. Kleren met zware vlekken in de wasmachine gooien
Kleren met zware vlekken moeten vooraf geweekt en met de hand gewassen worden. Daarnaast is het verstandig om de zware vlekken vooraf te behandelen met een vlekkenverwijderaar, voordat ze de wasmachine ingaan. Gebeurd dat niet dan gaan de vlekken er misschien niet goed uit. In plaats van een vlekverwijderaar kun je alternatieve producten gebruiken. Citroensap is een goede vlekverwijderaar van vlekken door zoetigheden. Een mengsel van azijn en vloeibaar wasmiddel kan grasvlekken verwijderen. Wijnvlekken verdwijnen als een mix van water en baking soda in de verhouding 3:1 gebruikt wordt.
Leestip: Zo verwijder je vlekken in een handomdraai
3. Te veel wasmiddel of wasverzachter
Een teveel aan wasmiddel kan het bakje voor het wasmiddel verstoppen, waardoor er een onplezierige geur kan ontstaan. Te veel wasverzachter daarentegen zorgt ervoor dat de kleren minder makkelijk gespoeld kunnen worden. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing goed door. Maak ook gebruik van een maatschepje voor waspoeder. Zijn je kleren echt heel vies? Kies dan voor een voorwasprogramma of doorloop het programma twee keer.
4. Wasverzachter gebruiken voor alle kleding
Een veel voorkomende fout is het gebruik van wasverzachter voor alle kleding. Wasverzachter wordt gebruikt voor het zachter maken van stoffen en het makkelijker strijken van alle kleren. Helaas heeft het ook een keerzijde. Hoe vaker je wasverzachter gebruikt voor je was hoe minder het absorptievermogen wordt. Was daarom handdoeken, sportkleding en andere items gemaakt van microfiber, elastaan en spandex niet al te vaak met wasverzachter.
5. Lingerie in de wasmachine wassen
Wasmachines zijn hartstikke handig, maar voor je lingerie is een wasmachine funest. Vooral een beha kan er al snel onder lijden door vormverlies. Beha’s was je dus het beste met de hand. Dat geldt ook voor badpakken en kanten ondergoed. Panty’s kun je in de wasmachine wassen als je rekening houdt met de volgende dingen:
- Gebruik een speciaal wasmiddel dat geschikt is voor fijne was
- Was op 30°C en op een lage snelheid
- Maak voor het wassen gebruik van een speciale waszak
- Was de panty binnenste buiten
6. Bleek gebruiken voor elastaan, lycra en spandex
Bleek met chloor is een zeer agressief product dat de vezels verzwakt, gebruik dit dus met mate. Dat geldt vooral voor materialen zoals elastaan, lycra en spandex die snel hun elasticiteit verliezen als ze gewassen worden met bleek. Wat je dan wel moet doen:
- Was deze items alleen in koud water
- Gebruik geen wasverzachter
- Droog ze niet in de wasdroger
- Strijk vooral niet!
7. Denim te vaak wassen
Wil jij je jeans in perfecte staat houden? Dan zou je deze eigenlijk helemaal niet meer in de wasmachine moeten wassen om de kleur optimaal te behouden. Als je daar niet klaar voor bent (wat heel begrijpelijk is!) dan kun je je jeans het beste om de 2 tot 6 maanden te wassen. Dat klinkt heel onsmakelijk, maar het helpt echt als je je jeans beperkt wast. Hoe vaak je de spijkerbroek moet wassen ligt aan hoe vaak je de jeans wast en hoe je lichaam is.
8. Was verkeerd drogen
Niet alleen verkeerd wassen, maar ook verkeerd drogen kan een averechts effect hebben op je kleding. Hieronder vind je een aantal tips om verkeerd drogen te voorkomen:
- Maak niet al te vaak gebruik van automatisch drogen. Dit zorgt ervoor dat je kleding sneller kleuren verliezen en vorm verliezen.
- Gebruik de wasdroger niet voor dunne en fijne stoffen
- Als kleding nog heel licht vochtig is kun je deze makkelijker strijken dan kleding die kurkdroog is
- Hang gebreide en wollen items niet op, maar spreid ze op een handdoek of speciaal droogrek uit, zodat ze horizontaal drogen
- Klop je kleren even uit voordat je deze ophangt, hierdoor verminder je kreukels
9. Slecht onderhoud van de wasmachine
Viezigheid, residu van wasmiddel en alles dat zich aan de binnenkant van je wasmachine kan hechten zal vroeg of laat op je kleding terechtkomen. Dat zorgt dan weer voor stank en witte vlekken op je kleren. Belangrijk dus om de wasmachine te onderhouden. Om dit te voorkomen volg je onderstaande tips:
- Laat de deur van de wasmachine open na elke wasbeurt
- Verwijder residu wasmiddel op de rubberen bandjes aan de binnenkant van de deur na elke wasbeurt
- Spoel het wasmiddel bakje geregeld om
- Laat je wasmachine 1x per maand leeg draaien met een beetje wasmiddel en ongeveer 500 ml azijn om de wasmachine optimaal te reinigen
Als je bovenstaande tips opvolgt kun je niet alleen langer genieten van je kleren en de kleuren van je kleding, maar je zult merken dat het wassen een stuk leuker wordt.
Welke wastip die hierboven beschreven staat kende jij nog niet?
Weer wat bijgeleerd! Dank je wel voor de tips!
Ik ben er nog niet uit wat het beste is voor jurkjes met elasthaan. Gaat snel lubberen. Bij wasmiddelen met enzymen heel erg, heb ik gemerkt.
Ik weet niet of dit zozeer met het wasmiddel te maken heeft. Ik denk dan eerder aan te hoge wastemperatuur en verkeerde manier van drogen.