boek je vakantie bij de ANWB

Wil jij je huishouden verduurzamen? Duik dan eens in je kast met schoonmaakspullen. Een groot deel kun je namelijk vervangen door baking soda, kortweg soda. Lees snel verder en ontdek wat je allemaal kunt doen met soda.

 

Inhoud

Wat is baking soda?

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een wit poeder dat vaak wordt gebruikt in bakpoeder en als reinigingsmiddel. Grote kans dat het je zo niet veel zegt, maar je vindt deze bij de bakspullen, meestal van het merk Arm & Hammer. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor agressievere schoonmaakmiddelen en kan worden gebruikt om verschillende oppervlakken en materialen schoon te maken.

 

Wat kun je allemaal doen met soda?

Baking soda is niet alleen duurzaam, het is een echt wondermiddel voor je huishouden. In een mum van tijd reinig je allerlei oppervlakken, tapijt, vloeren, sieraden, speelgoed en nog veel meer.

 

1. Het reinigen van oppervlakken

Soda kan worden gebruikt om verschillende oppervlakken schoon te maken. Denk daarbij aan aanrechtbladen, wastafels en badkuipen. Maak een pasta van soda en water en breng deze aan op het oppervlak dat je wilt reinigen. Laat het een paar minuten zitten en spoel het vervolgens af met water.

 

2. Baking soda voor het verwijderen van geuren

Baking soda kun je gebruiken om onaangename geuren te verwijderen, bijvoorbeeld uit je koelkast of uit schoenen. Plaats een bakje met soda in de koelkast om geuren te absorberen. Strooi soda in je schoenen en laat het een nacht zitten om nare geuren te neutraliseren.

 

3.Het reinigen van vloeren

Voeg een kopje soda toe aan een emmer warm water en gebruik het mengsel om vloeren schoon te maken. Dit is een effectief middel voor het verwijderen van vlekken. Let op: je moet de vloer een tweede keer dweilen met alleen water na deze behandeling. Het wassen van kleding: voeg een kopje soda toe aan de wasmachine om kleding op natuurlijke wijze schoon te maken en geuren te verwijderen. Het werkt ook als een natuurlijk wasverzachter.

 

4. Reinigen van sieraden

Natriumbicarbonaat kan worden gebruikt om sieraden te reinigen en te laten glanzen. Maak een pasta van soda en water en gebruik een zachte doek om de sieraden schoon te maken.

 

5. Schoonmaken van de oven

Strooi wat baking soda op de bodem van de oven en sprenkel hier wat water overheen. Laat het mengsel een nacht zitten en schrob vervolgens de oven schoon. Dit werkt ook goed voor het reinigen van de barbecue.

 

6. Baking soda voor het ontstoppen van afvoeren

Last van een verstopte afvoer? Probeer het eens met baking soda. Giet een kopje soda in de afvoer en voeg vervolgens een kopje azijn toe. Laat het mengsel een paar minuten bruisen en spoel het vervolgens weg met heet water.

 

7. Schoonmaken van badkamertegels

Voor het schoonmaken van badkamertegels of tegels in het algemeen maak je een papje van soda en water. Breng dit met een spons aan en laat eventueel even intrekken. Spoel het vervolgens af met water en droog het af met een schone doek.

 

8. Reinigen van tandenborstels

Is je (elektrische) tandenborstel vies? Maak dan een papje van soda en water en gebruik het om je tandenborstel te reinigen. Spoel af met water. Baking soda is niet giftig, dus het is niet erg als er nog wat baking soda achter zou blijven.

 

9. Zilver schoonmaken

Zuiveringszout kun je gebruiken voor het schoonmaken van zilver. Veel zilver wordt na een tijdje zwart en dan moet het opgepoetst worden. Dit kun je doen met een papje van natriumbicarbonaat en water. Even insmeren en met een zachte doek schoon wrijven. Spoel het vervolgens af met water en droog het af met een schone en zachte doek.

 

10. Makkelijk en snel tapijt reinigen

Niet alleen vloeren kun je doen met natriumbicarbonaat, maar ook je tapijt.  Strooi gewoon wat soda op het tapijt en laat het een paar uur zitten voordat je het opzuigt. Dit absorbeert geuren, verwijdert vlekken en zorgt ervoor dat je tapijt weer fris ruikt. Een must als je huisdieren hebt!

 

11. Magnetron schoonmaken

Vul een magnetronbestendige kom met water en voeg een paar eetlepels soda toe. Verwarm het mengsel in de magnetron tot het begint te stomen en laat het een paar minuten afkoelen voordat je de magnetron schoonmaakt met een spons. Als alternatief kun je natuurlijk ook een citroen nemen voor het schoonmaken.

 

12.Toilet schoonmaken

Last van een vies toilet? Dat los je heel makkelijk op: strooi wat baking soda in de toiletpot en laat het even een paar minuten inweken voordat je het met een borstel schoonmaakt. Hiermee verwijder je hardnekkige vlekken en heb je geen last meer van nare geuren.

 

13. Maak je keukenapparatuur schoon

Zuiveringszout kun je gebruiken om keukenapparatuur zoals koffiezetapparaten, tosti-ijzers en blenders schoon te maken. Maak een pasta van soda en water en gebruik een spons om het apparaat schoon te maken.

 

14. Olievlekken verwijderen

Niets zo vervelend als een olievlek. Of dat nu in je tapijt of een kledingstuk is, met baking soda los je dat gelukkig snel op. Strooi wat poeder over de olievlek en laat het een paar minuten zitten voordat je het afveegt met een vochtige doek. Herhaal indien nodig.

 

15. Autoruiten reinigen

Maak een papje van natriumbicarbonaat en water en gebruik het om de autoruiten schoon te maken. Spoel het vervolgens af met water en droog af met een schone doek.

 

16. Afzuigkap reinigen

Wist je dat je afzuigkap potentieel brandgevaar oplevert als je deze niet regelmatig schoonmaakt? Voor de meesten een niet zo leuke klus, maar je kunt slim schoonmaken met baking soda. Maak hier met water een papje van gebruik dit om de afzuigkap schoon te maken. Spoel het vervolgens af met water en droog het af met een schone doek.

 

17. Speelgoed schoonmaken

Afhankelijk van het speelgoed kun je weer een papje met water maken of je dompelt het speelgoed onder in een emmer met daarin een kopje baking soda (tip voor het reinigen van Lego, Duplo en Playmobil!). Even afspoelen, afdrogen en je kunt het weer gebruiken.

 

Zoals je ziet is baking soda net zo onmisbaar als het wondermiddel azijn. Zeker als je duurzamer wil leven. Overigens kun je ook papjes maken van baking soda en azijn. Dat gaat dan even flink bruisen

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in