boek je vakantie bij de ANWB

Veel mensen kijken er elk jaar naar uit: het kerstpakket! Maar heb je er ooit over nagedacht hoe deze Kerst traditie ontstaan is? En is het uniek in Nederland of ook erbuiten? Wat hoort in een traditioneel kerstpakket? Ontdek nu de leukste weetjes over het kerstpakket.

 

Inhoud

Bij Kerst hoort een Kerstpakket

De meeste mensen zullen het erover eens zijn dat bij Kerst een Kerstpakket hoort. Een Kerstpakket is een pakket dat je van je werkgever hoort te krijgen als een extra vorm van waardering. Kerstpakketten kunnen naar eigen inzicht en wensen samengesteld worden. Vaak worden hiervoor externe bedrijven ingeschakeld die deze taak op zich nemen. Je kunt het wat de samenstelling betreft zo gek of bescheiden maken als je zelf wil.

Ben je net als ik ZZP’er? Dan heb je pech, tenzij je natuurlijk voor jezelf een cadeaupakket koopt. Of een klant waarmee je langdurig samenwerkt zo lief is om je een pakket te geven of te sturen.

 

Ontdek nu de leukste weetjes over het kerstpakket

Voor veel mensen is het dus vanzelfsprekend om een kerstpakket te krijgen, maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan?

 

Geschiedenis van het kerstpakket

Deze Kersttraditie is ontstaan in de 19e eeuw. Toen was het bewaren van eten en drinken in de wintermaanden een behoorlijke opgave. Je moest gebruik maken van de koude buitentemperaturen of eten wecken of inleggen. Ook was het mogelijk om eten te bewaren door het te verhitten (denk aan jam) of te pekelen. Toch was het over het algemeen lastig om eten te bewaren, zeker voor eenvoudige mensen.

In die tijd liepen mensen vaak langs de boer om ze een zalig Kerstfeest te wensen. Bij die gelegenheid kregen de mensen dan eten en drinken aangeboden. Maar niet alleen de mensen die langs de deur kwamen kregen iets aangeboden. Dat gold ook voor de knechten en meiden op de boerderij. Daarnaast kregen ze vaak een dagje vrij om even de eigen familie te bezoeken. Daarbij kregen ze van het boerengezin een mand mee met daarin allerlei lekkers. Al snel namen ook andere bedrijven zoals bakkers en slagers dit over.

Dit was het begin van een nieuwe traditie, waarbij de werkgever de werknemer een blijk van waardering gaf rond de Kerstdagen.

 

Wat zit er in een traditioneel kerstpakket?

Tegenwoordig heb je zo veel verschillende pakketten, het ene pakket nog luxer dan het andere. Naast luxe voedingswaren zitten er soms ook kleine cadeautjes bij, verzorgingsproducten, bonnen en nog veel meer. Wat je baas geeft ligt helemaal aan het beschikbare budget en de voorkeuren. Gemiddeld heeft een kerstpakket een waarde van 35 – 45 euro.

Maar wat hoort er nou eigenlijk in een traditioneel kerstpakket te zitten? Het antwoord is simpel, namelijk alledaagse producten. Denk daarbij aan producten zoals koffie, soep, chips, maar ook lekkers zoals koekjes en sap.

 

Is een kerstpakket typisch Nederlands?

Vaak wordt gedacht dat je alleen in Nederland verwend wordt met iets extra’s rond de feestdagen. Gelukkig is dat niet waar. Ook in andere landen krijgen werknemers een extraatje als blijk van waardering rondom de Kerstdagen. Dat extraatje kan overigens van alles zijn en hoeft niet per se in een leuke mand of een pakket te komen.

 

Waarom geef je een kerstpakket?

Eigenlijk is het antwoord hierop al gegeven: het is een blijk van waardering. Natuurlijk krijg je elke maand je salaris voor al het gedane werk, maar zonder jouw inzet zou het werk niet draaien. En daar mag op hoogtijdagen zoals de feestdagen best extra bij stilgestaan worden.

 

Wanneer krijg je een kerstpakket?

Sommige werkgevers kiezen ervoor om het pakket aan het begin of halverwege december te geven. Anderen wachten echt tot een paar dagen voor Kerst. Sommige maken er een hele happening van met een extra feestje, bij anderen staan de pakketten klaar en kun je deze ophalen wanneer jou dat uitkomt.

 

Zoals je ziet gaat het om een leuk extraatje. Je werkgever is niet verplicht om een pakket voor de feestdagen te geven. Soms krijg je een leuke bonus met de feestdagen of zit er een dertiende maand bij je salaris. Mocht je een pakket krijgen? Geniet er dan van! En wat je niet gebruikt kun je altijd nog doorgeven!

 

 

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

  1. Bij ons in België zijn kerstpakketten geen traditie. In die zin dat mensen het niet vaak geven. Maar… ik krijg wel al ieder jaar een kerstpakket van mijn Nederlandse klanten waar ik voor werk. Ik vind dat ontzettend lief. Zoals je zegt is het toch een gebaar van waardering en dat apprecieer ik enorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in