boek je vakantie bij de ANWB

Met de zomer in aantocht zijn veel mensen op zoek naar manieren om een strakker lijf te krijgen. Je kunt hiervoor naar de sportschool gaan, maar met onderstaande 5 workouts die je thuis kunt doen voor een strakker lijf hoef je niet per se de deur uit. Niet alleen goedkoper, maar voor sommigen ook een stuk makkelijker omdat de sportschool een drempel kan zijn.

 

Inhoud

Wat is fitness?

Fitness is een algemeen woord dat staat voor sporten en oefeningen in het algemeen. Het maakt daarbij niet uit of je dat op een sportschool of thuis doet. Fitness heeft twee functies: om meer conditie op te bouwen, snelheid en coördinatie. Daarnaast is het krachttraining om spieren en kracht op te bouwen. Voor beide categorieën geldt dat je er fitter door wordt en een strakker lijf krijgt.

 

Val je af door fitness?

Veel mensen willen voor de zomer een strakker en mooier lijf. De weegschaal speelt daarbij een grote rol. Helaas verkijken mensen zich daarop, want een strakker lijf betekent niet per se dat je minder gaat wegen. Sterker nog: op het moment dat je vet omgezet wordt in spieren is de kans groot dat je zwaarder wordt. Bovendien worden bij het wegen heel veel fouten gemaakt.

Wil je een strakker en mooier lichaam voor de zomer? Kijk dan niet zozeer naar het getal op de weegschaal, maar meet je buikomtrek voordat je aan de workouts begint.

 

Wat heb je nodig voor fitness thuis?

Afhankelijk van de oefeningen heb je verschillende dingen nodig. Je kunt aan de slag gaan met fitnessapparaten voor thuis, zoals bijvoorbeeld een hometrainer. Maar ook met weinig geld en weinig extra producten kun je thuis fitnessen.

Je hebt in elk geval nodig:

  • Comfortabele kleding (een goed zittend T-shirt en een legging, sportbroek, korte broek of een huisbroek zijn allemaal prima)
  • Een handdoek
  • Fles water
  • Sportschoenen
  • Telefoon (stopwatch om tijd bij te houden en eventueel muziek af te spelen)

Leestip: Fit blijven vanuit huis

 

5 Workouts die je thuis kunt doen voor een strakker lijf

Voor onderstaande workouts heb je niet meer nodig dan wat hierboven beschreven is. Zorg dat je voor de workouts even een goede warming up doet, want het laatste dat je wil is een spier die zich overstrekt. Door een goede warming up neemt de kans op blessures af. Geen idee wat je kunt voor de warming up? Bekijk dan hieronder de video:

Na de warming up ben je klaar voor onderstaande oefeningen.

 

1. Russian Twist

Een goede oefening voor de zijbuikspieren. Bovendien versterkt het je ruggenwervel. Je kunt deze oefening net zo simpel houden als je hieronder ziet of je maakt het iets zwaarder door met kleine gewichten te werken. Heb je geen gewichten in huis? Geen probleem. Vul twee kleine flesjes van 500 ml of een liter met water en je hebt de perfecte gewichten. Doe deze oefening 2 – 3 keer per week en niet dagelijks! Bouw rustig op en begin met 3 setjes van 10 herhalingen.

 

2. Mountain climbers

De perfecte workout als je een strakker lichaam in het algemeen wil. De snelle uitvoering is goed als cardio oefening, terwijl je met de langzame variant vooral je buik en het midden van je lichaam traint. Doe dit 30 seconden lang en las dan een pauze in van 30 seconden. Herhaal dit 3 keer voor optimaal resultaat.

 

3. Plank

Een oefening die de meeste mensen wel kennen. Deze workout is perfect voor het trainen van je (boven)benen, billen en je buik. Begin rustig met 20 seconden en bouw dit langzaam op. Je kunt ook verschillende varianten doen als je gevorderd bent, zoals je hieronder kunt zien in de video.

 

4. Squats

Als je de nadruk van fitness op je benen wil leggen, dan is deze oefening een must. Squats kun je in allerlei varianten uitvoeren. Begin langzaam en eenvoudig en bouw dit na verloop van tijd op. Belangrijk is in elk geval dat je let op je rug, deze moet recht blijven tijdens de oefeningen. Zorg ook dat je billen iets naar achter steken en voorkom dat je knieën over de tenen gaan, waardoor deze naar binnen klappen. Ook hier geldt: bouw het rustig op.

 

5. Donkey kicks

De laatste van de 5 workouts die je thuis kunt doen voor een strakker lijf zijn donkey kicks. Deze oefening is vooral bedoelt om je benen en billen te trainen.

https://youtu.be/DjIb0ki7LGQ

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in