boek je vakantie bij de ANWB

Nu we massaal thuis moeten blijven is het tijd om om te denken. Want ook al zitten we nu hele dagen thuis, we moeten aan onze gezondheid blijven werken. Gelukkig heb je hier niet veel voor nodig. Met een klein budget fit blijven vanuit huis? Zo doe je dat.

 

Inhoud

Thuiswerken en fit blijven

Of je nu door alle maatregelen rondom het Coronavirus verplicht thuis zit, thuisblijfmoeder bent of een eigen bedrijf hebt en vanuit huis werkt, het is belangrijk om fit te blijven. Onze lichaam is kostbaar en moet gezond blijven. Bewegen speelt daarbij een belangrijke rol.

Voor een goed functionerend immuunsysteem moeten we ervoor zorgen dat ons lichaam fit is en blijft. Overigens is in beweging blijven niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest.

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om je spieren op te warmen. En na afloop is het een weldaad als je je spieren masseert om opgebouwde afvalstoffen zo snel als mogelijk kwijt te raken. Masseren kan gewoon met je handen, maar nog makkelijker en sneller gaat dit als je gebruik maakt van een fitgun. Hiermee garandeer je een goede doorbloeding en een sneller herstel na een workout.

 

Met een klein budget fit blijven vanuit huis? Zo doe je dat

Heb je minder te besteden? Wil je fit blijven zonder bakken vol geld uit te moeten geven aan bijvoorbeeld een sportschool of personal trainer? Dan zijn onderstaande tips echt iets voor jou:

 

Ga op zoek naar een tweedehands roeiapparaat

Een aantal weken geleden heb ik voor mezelf een tweedehands roeiapparaat aangeschaft via Marktplaats.nl. Het was even zoeken, maar uiteindelijk heb ik voor 20 euro een heel goed apparaat gevonden. Het voordeel van een roeiapparaat is dat je een complete workout krijgt en cardio doet. Alle spieren worden gebruikt als je ermee bezig bent. Gebruik je het apparaat elke dag een half uurtje, dan zul je niet alleen fit blijven en spieren opbouwen, maar ook nog eens afvallen.

 

Zoek een goedkope crosstrainer

Niet alleen een roeiapparaat is goed om in huis te hebben. Je kunt ook voor een crosstrainer kiezen. Hier heb je niet alleen heel veel keuze in, de prijzen variëren ook enorm. Je kunt al een behoorlijke uitgebreide crosstrainer kopen voor nog geen 180 euro. Vaak zit er een hartslagmeter bij, zodat je je alles netjes bij kunt houden. Met een crosstrainer kun je overigens ook een cardio workout doen. Daarnaast werk je natuurlijk aan je basisconditie. Ideaal om af te wisselen als je toch thuis fit wilt blijven.

 

Ga fietsen of pak de skeelers erbij

Een fiets heeft eigenlijk iedereen wel. Heb je geen fiets? Zoek dan eens op Facebook in groepen in jouw omgeving. Soms worden fietsen gratis weggegeven of voor heel weinig. Als je fietst blijf je niet alleen in beweging, je komt ook nog eens buiten. Dat is nodig om vitamine D op te doen. Heb je geen zin om te fietsen? Je kunt ook de skeelers pakken. Deze kun je vaak voor een habbekrats kopen via Marktplaats of Fb groepen.

 

Ga wandelen of hardlopen

Ben je het thuis zitten beu? Haal dan een frisse neus en maak een wandeling. Hiervoor heb je niet meer nodig dan een paar goed zittende schoenen. Elke dag een half uurtje wandelen kan al een heleboel gezonde effecten hebben op je lichaam en geest. Het werkt ontstressend en zorgt ervoor dat je vitamine D binnenkrijgt.

 

Koop een hoelahoep

Een hoelahoep kost een paar Euro bij Action of bij Declathon.nl en is een handig middel om gezond en fit te blijven als je binnen zit. Met een hoelahoep kun je verschillende oefeningen doen binnenshuis. Vroeger deed ik zelf aan hoelahoepen. Als je flink oefent kun je met gemak een heel uur hoelahoepen. Bijkomend voordeel: het is goed voor je buik en heupen.

 

Denk out of the box: gebruik spullen die je hebt om te trainen

In een sportschool staat allerlei apparatuur die je thuis natuurlijk niet hebt. Dat is helemaal geen probleem, want met out of the box denken kun je van gewone huis, tuin, keukenspullen fitness apparaten maken. Vul een 1,5 liter fles met water en je hebt geen gewichten nodig. Een stoel is een handig hulpmiddel om allerlei oefeningen zoals hieronder in het filmpje te doen. Je kunt zelfs je kinderen gebruiken om te trainen: til je kind 15 keer in de lucht. Even pauzeren en weer 15 keer optillen. Er zijn werkelijk talloze mogelijkheden om alledaagse spullen in te zetten om meer te bewegen.

 

Gebruik de trap om fit te blijven

Heb je een trap in huis? Dan heb je niets meer nodig om te trainen. De trap is perfect geschikt om gezond en fit te blijven. Het is bewezen dat traplopen ook hardlopers kan ondersteunen. Daarnaast is het goed voor mensen die graag een strakke buik willen hebben. Ook goed voor: strakke billen, gespierde kuiten en sterke dijen. Al met al is traplopen een goede cardio oefening voor iedereen.

 

Pak een springtouw erbij

Een springtouw koop je voor een prikkie en helpt je om in beweging te blijven. Extra leuk: dit kun je ook samen met de kinderen doen. Hou je niet van een springtouw? Dan kun je als alternatief een trampoline kopen (zijn te koop voor binnen en buiten) of speel het spel hink-stap-sprong.

 

Tuinieren als een leuk alternatief om fit te blijven

Heb je een tuin? Dan kun je in de tuin aan de slag. Het is nu voorjaar en dus de tijd om de tuin voor te bereiden. Niet alleen je tuin kun je onderhanden nemen, dat geldt ook voor je terras. Schrob de tegels schoon, maak je tuinmeubels alvast in orde en zorg dat je (moes) tuin klaar is om beplant te worden. Je verbrandt daarbij niet alleen heel wat calorieën, je kunt straks genieten van een mooie tuin (en een goede opbrengst).

 

Doe eens wat meer in het huishouden

Het voorjaar is de tijd bij uitstek om je huis eens grondig onder handen te nemen. Dat geldt zeker in een tijd als deze: de meeste mensen moeten verplicht thuis zitten en hebben meer tijd dan anders. Gebruik deze tijd om de schuur op te ruimen en je huis kamer voor kamer schoon te maken. Kost je niets, ruimt op en zorgt dat je in beweging blijft.

 

Hou je prestaties bij

Als je in huis bezig bent kun je je al snel verkijken op wat je nu wel of niet hebt gedaan. Gelukkig zijn er verschillende apps die je kunnen helpen om overzichtelijk te hebben hoeveel calorieën je verbrandt op een dag of hoeveel stappen je hebt gedaan. Daarnaast kun je ook diverse horloges kopen die precies bijhouden wat je gedaan hebt, wat je hartslag is enz. Ideaal als je een beetje inzicht wil hebben in alles.

Leestip: deze blogger testte het Fitbit horloge

 

Wat doe jij om vanuit huis met een klein budget fit te blijven?  

 

 

 

Dokteronline.com

11 REACTIES

  1. Ik loop veel, sowieso altijd al. Ik vind het idee om flessen te vullen of stoelen te gebruiken wel heel tof want ik heb al die apparatuur niet en ik heb ook geen trap haha.

  2. Ik dagelijks hardlopen, en hoelahoep ook elke dag 10 minuten echt ideaal. Met hardlopen is de hele wereld je sportschool, en nog gratis ook. En die hoelahoep heb ik geloof ik al ruim 5 jaar.

  3. […] Te weinig bewegen is funest voor je energielevel. Of het nu lente, zomer of herfst is, bewegen is een must voor je lichaam. Misschien vind je het in de herfst minder aantrekkelijk om naar buiten te gaan voor een wandeling. Je kunt echter op veel meer manieren bewegen. Bijvoorbeeld door niet de lift te nemen, maar de trap. Of neem een abonnement bij de sportschool. Ook kun je met weinig budget en middelen thuis fit blijven. […]

  4. […] Ons lichaam heeft naast beweging en altijd maar aanstaan dus ook voldoende rust en ontspanning nodig. Een beetje lief zijn voor jezelf en zo nu en dan me-time inplannen is dus een must. Even een half uur tot een uur iets doen waardoor je helemaal tot rust komt en niets anders aan je hoofd hebt. Bij voorkeur geen scherm, maar iets wat je lichaam echt goed doet. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in