boek je vakantie bij de ANWB

Thuiswerken is belangrijker dan ooit. Voor de één een uitdaging, voor de ander een opluchting. Of je het nu fijn vindt of niet, zo creëer je thuis een fijne en rustige werkplek.

 

Inhoud

Thuiswerken voor- en nadelen

Momenteel werken meer mensen dan ooit thuis door alle maatregelen rondom Covid-19. Waar de één er helemaal wel bij vaart, omdat er geen reiskosten meer aan te pas komen en geen reistijd, is de ander helemaal niet in zijn element. Aan thuiswerken zitten zoals met alles voor- en nadelen.

De voordelen van thuiswerken zijn:

  • Flexibel
  • Geen reistijd
  • Geen reiskosten
  • Besparing op kantoorkosten
  • Besparing op kosten voor eten op het werk

Natuurlijk zitten aan thuiswerken ook nadelen:

  • Geen direct contact met collega’s (alleen op afstand, dus minder gezellig)
  • Je moet thuis werkruimte beschikbaar hebben
  • Misschien minder rust als andere gezinsleden thuis zijn
  • Extra kosten voor: koffie, toilet doorspoelen en energiegebruik
  • Extra versnaperingen zijn voor eigen kosten

Of je nu meer voor- of nadelen ervaart ligt ook aan de werkplek die je thuis hebt. Als je alleen een klein hoekje hebt waar het niet prettig werken is, dan ervaar je al snel meer na- dan voordelen van het thuiswerken. Gelukkig kun je met onderstaande tips een fijne werkplek voor jezelf creëren.

 

Zo creëer je thuis een fijne en rustige werkplek

Misschien denk je dat je een groot huis of een aparte kamer nodig hebt om een fijne werkplek voor jezelf in te richten. Dat is echter niet waar. Natuurlijk is het prettig als je een kamer helemaal voor jezelf hebt. Dan kun je in het geval andere huisgenoten thuis zijn jezelf terug trekken en ongestoord werken. Ook met vergaderen werkt een aparte werkkamer gewoon heel prettig.

 

Prettig bureau om aan te werken

Zoals gezegd: een eigen kamer werkt het prettigst, maar het belangrijkste is toch een fijn bureau. Je kunt kiezen uit talloze modellen bureaus. Belangrijk bij de keuze is dat het bureau past, zowel in de beschikbare ruimte als bij jou. Hoe groter het bureau, hoe groter de kans dat je er van alles en nog wat op gaat plaatsen (soms overbodige spullen). Zorg er in elk geval voor dat je laptop/pc alle ruimte heeft en dat je zelf goed aan de tafel kunt zitten.

Zo creëer je thuis een fijne en rustige werkplek opruimen

Opgeruimde omgeving

Een nette en schone omgeving werkt nu eenmaal veel beter dan een omgeving waar rommel is. Bij rommel kun je denken aan rondslingerend speelgoed, een eettafel die vol prullaria ligt en andere dingen die niet op hun plek liggen. Zorg dat je voordat je begint met je werk alles opgeruimd en aan kant hebt. Dan is er geen afleiding en hoef je je niet druk te maken mocht je onverwachts moeten vergaderen met video aan.

 

Zorg voor een backup plan

Vooral in een kleine woning is het lastig om de rust te vinden die soms voor het werken nodig is. Je zou kunnen overwegen om je bureau in de slaapkamer te zetten als daar voldoende ruimte is. Mocht dit niet haalbaar zijn, zorg dan dat je over een laptop beschikt die je makkelijk en snel kunt verplaatsen. Komen de kinderen dan van school thuis en jij moet nog vergaderen of werken, dan kun je je met laptop en al in een andere kamer in huis terugtrekken.

Zo creëer je thuis een fijne en rustige werkplek rustige plek

Kies voor rustige kleuren en accessoires

Bij het inrichten van je huis heb je er waarschijnlijk nooit rekening mee gehouden dat je vanuit huis zou moeten werken. Wellicht voelt je huis heerlijk aan als je thuis bent, maar zijn er zaken die je liever anders ziet als je in dezelfde omgeving de hele dag moet werken. Zorg daarom voor rustige, neutrale kleuren in je werkomgeving. Een paar planten zorgen niet alleen voor rust, maar ook gezelligheid en extra zuurstof. Zorg dat er niet te veel accessoires rond staan, die zorgen alleen voor afleiding en onrust.

 

Werkplek met voldoende licht

Het is herfst en straks winter. Dat betekent dat het vroeg donker is. Werken in het donker is niet prettig en een goede manier om prettig thuis te werken is te zorgen voor voldoende licht. Kies bij voorkeur voor natuurlijke lichtinval door middel van een raam of deur met glas. Een goede bureaulamp is eveneens onmisbaar.

 

Maak afspraken met gezinsleden of andere huisgenoten

Als meer mensen thuis zijn, dan zorgt dat automatisch voor meer onrust. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen. Maak met elkaar afspraken, zodat er rust is om al dan niet afwisselend, rustig door te kunnen werken zonder gestoord te worden. Dat werkt met oudere kinderen en volwassenen iets makkelijker dan met kinderen, maar ook met kinderen kun je afspraken maken. Schaam je er vooral niet voor als je ze in deze omstandigheden een keer iets extra’s op tv laat kijken. Er zijn genoeg educatieve programma’s, waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen.

 

Of je thuis prettig kunt werken of niet heb je dus grotendeels zelf in de hand. Mocht het thuiswerken om de één of andere reden voor jou niet werken, overleg dan altijd met je werkgever. Wellicht kun je voorlopig andere werkzaamheden doen vanaf kantoor, waarbij je zo min als mogelijk in aanraking komt met anderen.

Werk jij thuis of moet jij nog gewoon naar je werk gaan?

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in