boek je vakantie bij de ANWB

Zuinig rijden? Wie wil er niet wat extra geld besparen en tegelijkertijd het milieu een handje helpen! Het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je hoeft geen gloednieuwe, hypermoderne auto te hebben, want met een paar simpele aanpassingen in je manier van rijden, kun je al snel merken dat je tankkaarten langer meegaan. Hier zijn vijf praktische tips om zuiniger te rijden.

 

Inhoud

Rijd soepel en anticipeer

Deze tip is misschien wel de belangrijkste als het gaat om zuinig rijden. Het komt erop neer dat je je gaspedaal met rustig aan gebruikt en niet als een Formule 1-coureur optrekt. Probeer je snelheid geleidelijk te verhogen en te verlagen. Anticipeer op het verkeer om je heen en vermijd abrupte stops en starts. Hierdoor verbruik je aanzienlijk minder brandstof en bespaar je geld. 

 

Houd je auto in topconditie

Een goed onderhouden auto presteert beter en verbruikt minder brandstof. Zorg ervoor dat je regelmatig de olie ververst, de bandenspanning controleert en de lucht- en brandstoffilters vervangt. Een slecht onderhouden motor moet harder werken en verbruikt daardoor meer. Ook een auto die niet goed is uitgelijnd, kan extra verbruiken omdat de banden ongelijkmatig slijten.

 

Overbodig gewicht

Hoe meer gewicht je auto moet meeslepen, hoe meer brandstof hij verbruikt. Ga eens door de spullen in je auto en haal alles wat je niet echt nodig hebt eruit. Die overtollige bagage en ongebruikte dakdragers zorgen voor extra luchtweerstand en verhogen je brandstofverbruik. 

 

Plan je ritten slim

Soms kun je zuiniger rijden door simpelweg slimmer te plannen. Als je meerdere bestemmingen hebt om naartoe te gaan, probeer ze dan te combineren in één rit in plaats van meerdere korte ritten te maken. Koude starts verbruiken namelijk meer brandstof dan warme starts. Daarnaast kun je proberen om buiten de spitsuren te rijden om fileverkeer en lange wachttijden bij het tankstation te vermijden. Want ook daar bespaar je mee! 

 

Gebruik de airconditioning met mate

Iedereen houdt van een koele auto op hete dagen, maar het constant gebruik van de airconditioning verhoogt het verbruik. Als het mogelijk is, probeer dan de ramen open te zetten om frisse lucht binnen te laten en de temperatuur in je auto te regelen zonder de airco volledig aan te zetten. 

Dus, als je zuiniger wilt rijden en je tankkaarten wat langer wilt laten meegaan, volg dan deze eenvoudige tips. Rijd soepel, houd je auto in topconditie, verwijder overbodig gewicht, gebruik de airconditioning met mate en plan je ritten slim. Je zult niet alleen geld besparen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in