boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat kurkuma ontzettend gezond is en je hiermee af kunt vallen, het goed is voor hart en brein en ontstekingen verlicht? Lees snel verder en ontdek 9 dingen die gebeuren als je dagelijks kurkuma gebruikt.

 

Inhoud

Wat is kurkuma?

Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel en is familie van de gember. Dat zie je ook omdat de van de buitenkant heel veel op elkaar lijken. Kurkuma is net als gember een natuurlijk medicijn, die bovendien als smaak- en kleurstof gebruikt wordt in onder andere kerriepoeder.

 

Waar kun je kurkuma kopen?

Je kunt kurkuma tegenwoordig in bijna elke supermarkt kopen – als verse knol bij de groenteafdeling of in gedroogde of gemalen vorm in bij de kruiden. Als je voor de kruidenvariant kiest, zorg dan dat je de kurkumapoeder luchtdicht en donker bewaard, omdat het essentiële oliën bevat. De knol kun je het beste in de koelkast bewaren, waar deze zelfs enkele weken houdbaar is.

 

Hoe kun je kurkuma gebruiken?

In de keuken wordt kurkuma vanwege zijn intense smaak vooral als specerij gebruikt. Kurkuma is bijvoorbeeld het belangrijkste ingrediënt in het kruidenmengsel curry en geeft dit zijn heldergele kleur. Maar ook andere rijstgerechten, bijgerechten van groenten of zelfs pannenkoeken smaken heerlijk in combinatie met deze aromatische specerij.

En zelfs in dranken geeft kurkuma net die extra kik, bijvoorbeeld in smoothies, een lassi of de golden milk uit de Ayurvedische keuken. Hiervoor wordt warme melk onder andere gemengd met kurkuma. Daarnaast is kurkuma ook verkrijgbaar als supplement om in te nemen.

 

Hoeveel kurkuma is gezond?

Om optimaal te profiteren van alle gezondheidsvoordelen, mag je niet te veel gebruiken. Hou als dagelijkse maximale hoeveelheid 0,3 mg per kilo lichaamsgewicht aan. Gebruik je meer dan kan dit tot misselijkheid of diarree leiden.

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met galstenen wordt geadviseerd geen kurkuma te gebruiken. Dat wil zeggen: in eten is het veilig, maar niet slikken als supplement.

Overigens maakt het niet uit of je kurkuma ’s ochtends of ’s avonds consumeert. Alleen vlak voor het slapengaan is het af te raden, omdat geelwortel een opwekkend effect heeft. Als je gevoelig bent, moet je kurkuma ook niet op een lege maag innemen.

9 Dingen die gebeuren als je dagelijks kurkuma gebruikt drankje

 

9 Dingen die gebeuren als je dagelijks kurkuma gebruikt

Hieronder vind je 9 dingen die gebeuren als je dagelijks kurkuma inneemt. Het gaat dan vooral om het gebruik van supplementen, maar ook dagelijks gebruik in de keuken heeft tal van gezondheidsvoordelen.

 

1. Afvallen met kurkuma

Kurkuma kan daadwerkelijk helpen om af te vallen! Curcumine, dat in kurkuma zit, heeft namelijk een positief effect op de stofwisseling. Bovendien bemoeilijkt kurkuma de vorming van vetophopingen. Bovendien bevat kurkuma veel bittere stoffen die je een sneller verzadigingsgevoel geven dat bovendien langer aanhoudt. Hierdoor krijgt de lekkere trek geen kans!

 

2. Geelwortel is goed voor de spijsvertering

Geelwortel kalmeert niet alleen de maag en de darmen, maar stimuleert ook de productie van gal en de spijsvertering. Hierdoor heb je minder last van verstoppingen en ontstekingen van het darmslijmvlies nemen af. Als je last hebt van trage darmen en constant het gevoel hebt dat je vol zit, dan zou je dagelijks de maximale hoeveel kurkuma in moeten nemen voor verlichting.

 

3. Kurkuma heeft een positief effect op je brein

En alsof dat nog niet genoeg is: in een Amerikaanse studie ontdekten onderzoekers dat kurkuma ook een positief effect heeft op de hersenen. Na 18 maanden dagelijkse inname van kurkuma werd een verbetering van de hersenprestaties waargenomen bij de deelnemers. Het schijnt ook de stemming ten goede te komen.

 

4. Je huidconditie verbetert

Zelfs jouw huid profiteert profiteert ervan als je dagelijks kurkuma gebruikt. Vooral als je last hebt van een onzuivere huid met mee-eters en puistjes zul je snel verschil zien. Omdat de specerij zorgt voor een snellere afvoer van gifstoffen, kunnen deze niet als onzuiverheden naar de oppervlakte van de huid doordringen. De antioxidanten in kurkuma beschermen bovendien de teint tegen externe invloeden die anders de poriën zouden kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

 

5. Versterkt het cardiovasculaire systeem

Niet alleen ons brein en onze huid profiteren van kurkuma en zijn actieve bestanddelen. Talrijke studies hebben aangetoond dat kurkuma zelfs een positief effect kan hebben op een te hoog cholesterolgehalte. De onderzoekers konden aantonen dat kurkuma actief bijdraagt aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Deelnemers die slechts 500 mg van de werkzame stof binnen zeven dagen innamen, vertoonden aanzienlijk lagere cholesterolniveaus dan de controlegroep.

9 Dingen die gebeuren als je dagelijks kurkuma gebruikt geelwortel

 

6. Kurkuma werkt ontstekingsremmend

Met name stille ontstekingen die niet direct zichtbaar zijn hebben een aanzienlijke invloed op ons welzijn. Deze ontstekingen worden bijvoorbeeld aangewakkerd door onvoldoende lichaamsbeweging, ongezonde voeding, omgevingsfactoren en chronische stress. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen helpt kurkuma om deze brandhaarden van ziekten in het lichaam (bijvoorbeeld in de darmen of in de vorm van artrose of artritis) te beteugelen.

 

7. Kurkuma helpt bij regeneratie

Sportliefhebbers opgelet – wist je dat je je na een intensieve training beter en vooral minder vermoeid kunt voelen als je regelmatig curcumine inneemt? De ontstekingsremmende werking van kurkuma schijnt namelijk ook de spierregeneratie te versnellen.

 

8. Kurkuma helpt tegen diverse ziektes

De gele knol wordt zelfs ondersteunend gebruikt bij ernstige aandoeningen zoals diabetes, epilepsie of depressie. Er wordt zelfs beweerd dat het een kanker remmend effect heeft.

 

9. Geelwortel versterkt jouw immuniteit

Last but not least: kurkuma versterkt ook jouw immuniteit in zijn totaliteit! De bioactieve stof curcumine ondersteunt het lichaam bij de vorming van specifieke T-cellen, die een cruciale rol spelen in de verdediging tegen ziekteverwekkers. Curcumine zorgt ook voor de vorming van een specifiek eiwit dat essentieel is voor de bestrijding van bacteriën en infecties, waardoor het chronische ziektes helpt voorkomen.

 

Dokteronline.com
Vorig artikelToblerone toetje met MonChou
Volgend artikelZuiniger rijden? Makkelijk met deze 5 tips!
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in