boek je vakantie bij de ANWB

Ben je toe aan een nieuwe keuken, maar heb je geen geld? Met deze 15 tips om je keuken low budget te updaten geniet je van een goedkope make over. In een paar simpele stappen tover je jouw keuken om in jouw droomkeuken.

 

Inhoud

Keuken make-over voor weinig

Als je uitgekeken bent op je keuken is het tijd om hier verandering in te brengen. Gelukkig heb je hier niet veel geld voor nodig. Het enige dat je nodig hebt is wat tijd en creativiteit. Voordat je aan de slag gaat, hou er rekening mee dat de keuken het hart van het huis is. Hier wordt gewerkt, zorg dus dat je je niet al te veel uitleeft. Zeker wat kleuren betreft kun je het beste ietwat terughoudend zijn. Door de juiste accessoires toe te voegen kun je alsnog de gewenste kleuren in het interieur krijgen.

 

 

1. Ga voor een andere kleur

Ben je niet meer tevreden met de kleur van je keuken? Koop dan een potje verf, wat schuurpapier en geef je keuken een kleuren make over. Verven is over het algemeen de meest goedkope en snelle manier om een keuken een compleet nieuwe look te geven. Voor de finishing touch kun je een laag lak aanbrengen over de verf. Daarmee hou je de verf niet alleen langer mooi, maar bescherm je deze ook.

In plaats van verven kun je bij Action ook speciale folie kopen. Deze plak je eenvoudig over de keukenkastjes. Let wel: het gaat hier om een goedkope oplossing die niet permanent is. Bij sommigen blijft de folie lang plakken, bij anderen niet. Als je folie gaat plakken, zorg er dan in elk geval voor dat je kastjes schoon zijn. Neem ze ook even af met een scheut ammoniak om ze te ontvetten. Hierdoor blijft de folie beter plakken.

 

2. Kies voor een nieuw aanrechtblad

Het vervangen van het aanrechtblad lijkt simpel en nietszeggend, maar kan een enorme impact hebben. Een nieuw aanrechtblad kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. En de mogelijkheden daarbij zijn echt eindeloos. Stem de kleur en het design in elk geval af op de kleur in de keuken.

 

15 Tips Om de keuken low budget te updaten

 

3. Verander de keukenvloer

Door de vloer van de keuken te veranderen, verander je direct de hele uitstraling van de keuken. Ook hier geldt weer: je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een low budget idee is om vinyl over de huidige vloer te leggen. Ook laminaat is tegenwoordig heel goedkoop te krijgen. Wat de kleuren en afwerkingen betreft is er voor elke smaak en elk budget wel een goede keukenvloer te vinden.

 

4. Pak de opbergmogelijkheden in de keuken aan

Een keuken met overvolle kastjes en een vol aanrecht ziet er al snel druk en rommelig uit. Een goedkope make over tip: ruim de kastjes uit, sorteer uit en ruim alles netjes op. Een nagenoeg leeg aanrecht en goed opgeruimde kastjes zorgen voor een instant update. Kom je opbergmogelijkheden te kort? Koop dan een bakkersrek of een wandrek en berg hier een paar keukenspullen in op.

 

 

5. Maak één muur tot blikvanger

Je keuken hoeft niet saai te zijn. Kies één muur uit en tover deze om tot echte blikvanger. Koop een rol keukenbehang (water- en hittebestendig) en behang daarmee de muur. Stem de kleur af op de rest van de keuken om een mooi geheel te creëren. Of maak een grote muurschildering die past bij het design van de keuken.

 

6. Verander de keukenkastdeuren en grepen

Geen zin of tijd om de keuken te schilderen? Vervang dan de keukenkast deuren en de grepen van de deurtjes en de lades. Bij winkels zoals Ikea kun je voor weinig de meest uiteenlopende grepen kopen. Voor het vervangen van de keukenkastdeuren is het vooral belangrijk om te letten op de afmetingen. Het vervangen van de deuren en grepen is een stuk goedkoper dan het vervangen van een complete keuken.

7. Update de keuken met de juiste accessoires

Kies voor een bepaald thema in de keuken en creëer dit door voor de juiste accessoires te kiezen. Een paar oude pannen, een leuk servies of een matching set bestaande uit pannenlappen, schort, thee- en handdoeken zorgen voor de juiste sfeer. En in een handomdraai heb je voor weinig je keuken een andere uitstraling gegeven. Geen idee welk thema je kunt kiezen? Hier zijn een paar tips: landelijk, industrieel, electisch (mix van diverse stijlen), modern of kies voor een bepaalde kleur.

 

8. Koop nieuwe stoffen

Of het nu om de bekleding van keukenstoelen gaat, de thee- of handdoeken of het vouwgordijn, ook hiermee kun je de keuken een complete make over geven. Door alles op elkaar af te stemmen kun je de keuken in een bij elkaar passend thema transformeren. Deze upgrade kost bovendien ook heel weinig geld en is makkelijk en snel te realiseren.

 

9. Verander de uitstraling met nieuwe verlichting

Soms zijn het de kleine dingen die een groots effect hebben. Dat geldt zeker voor verlichting. Door de juiste lampen op de juiste plek te hangen kun je de keuken probleemloos updaten. De ideale keukenverlichting hangt aan het plafond, boven het kooktoestel (in combinatie met een afzuigkap), onder de keukenkasten en boven de eettafel.

 

10. Geef de muren een nieuw kleurtje

Het is niet altijd nodig om de keukenkasten te verven. Soms is het ook genoeg om de muren van een nieuwe kleur te voorzien. Frisse kleuren zoals geel en groen in combinatie met de juiste kleur keuken kunnen deze een heel andere look geven. Gelukkig kost muurverf tegenwoordig niet meer veel. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een weekend met een paar vrije uurtjes.

11. Hang gordijnen op

Open kasten in de keuken? Hang vrolijke gordijnen op. Hiermee oogt de keuken direct minder rommelig, want alles zit verborgen achter de gordijnen. Voor de gordijnen heb je niet meer nodig dan een aantal meters stof, wat geduld en handigheid met naald en draad. Dit is de perfecte oplossing als je een oude open keuken hebt en deze low budget op wilt knappen.

 

12. Hang een pannenrek op

Als je van vintage houdt en weinig ruimte hebt in de keuken dan kun je een pannenrek ophangen. Let wel: dit pannenrek is de absolute eyecatcher in de keuken. Houd de rest van de keuken strak en opgeruimd, anders wordt het al snel chaotisch en rommelig.

 

15 tips om de keuken low budget te updaten 2

 

13. Pak de spatwand aan

Een kleine verandering, maar groots effect: pak de spatwand aan. De spatwand is allang niet meer alleen functioneel. Tegenwoordig mag de achterwand ook een echte eyecatcher zijn. Er zijn tal van designs verkrijgbaar die je makkelijk en snel aan kunt brengen. Ideaal als je vaker je keuken snel en goedkoop wilt veranderen.

14. Creëer zitruimte

Niet alleen in een grote keuken, maar ook in een kleine ruimte kun je gelegenheid tot zitten creëren. Plaats simpelweg een mooie (rieten) stoel in de keuken of als je wat handiger bent: maak een kleine bar met hoge krukken tegen een muur. Dit zorgt niet alleen voor de nodige upgrade, maar maakt het ook gezelliger. Dan kan je partner of kind voortaan ook in de keuken zijn terwijl jij aan het koken bent.

15 Tips om de keuken low budget te updaten 3

 

15. Voeg details toe die als blikvanger fungeren

Heb je een goede keuken, maar is deze eigenlijk een beetje aan de saaie kant? Voeg dan details toe die je keuken net dat beetje extra geven. Denk daarbij aan vintage wandborden, posters of schilderijen. Ook een wissellijst met daarin werkjes van de kinderen zorgt direct voor een goedkope maar leuke upgrade van je keuken.

 

15 Tips om de keuken low budget te updaten 1

 

Welke van bovenstaande 15 tips om je keuken low budget te updaten spreekt jou het meeste aan?

Dokteronline.com

6 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in