boek je vakantie bij de ANWB

De Kerstvakantie staat voor de deur en deze duurt dit jaar extra lang. Daarom deel ik 20 Tips tegen verveling in de Kerstvakantie voor je hele gezin. Leuke tips om ook de tieners achter de schermen vandaan te halen en verveling te voorkomen.

 

Inhoud

Kerstvakantie, anders dan normaal

Het is een feit: dit rare jaar is nog niet voorbij en de maatregelen zijn aangescherpt. Voor kinderen is de kerstvakantie verlengd, waardoor verveling op de loer ligt. Vooral voor tieners is dit een lastige periode. De kans dat tieners de hele dag in bed blijven hangen of achter de schermen te vinden zijn is groot. Gelukkig hoeft dat niet, want met onderstaande tips vermaakt het hele gezin zich.

Leestip: Organiseer een Duitse kerstmarkt thuis 

20 Tips tegen verveling in de Kerstvakantie voor je hele gezin

Hieronder vind je verschillende tips. Je kunt ze afstemmen op je gezin, je kinderen en de tijd die je beschikbaar hebt. Houd er rekening mee dat het vaak geen dagvullende tips zijn. Het is ook goed als je kind(eren) zichzelf vermaken en bezighouden, zonder scherm.

 

1. Puzzelen

Ik haalde het al aan op mijn andere website, maar puzzelen is helemaal hot en trendy. Niet zo gek dus dat het bij de speelgoedrages en speelgoedtrends 2020 hoort. Maak een tafel vrij in huis of leg een grote plank op de eettafel. Koop een uitdagende puzzel en ga gezellig puzzelen met z’n allen. Zet een doel: bijvoorbeeld de puzzel voor het einde van het jaar afhebben en je zult zien hoe enthousiast iedereen wordt. Belangrijk is wel om het hele gezin erbij te betrekken. Dit kun je om de beurt met je partner doen of echt met iedereen in één keer.

Is de puzzel af? Dan zou je deze eventueel met behanglijm in kunnen smeren aan voor- en achterkant. Op die manier heb je direct een mooie wanddecoratie voor in huis.

2. Koekjes bakken en decoreren

Haal je tieners naar de keuken en ga samen aan de slag. Bak heerlijke Duitse kerstkoekjes en versier deze samen. Voor het versieren kun je je tieners de vrije hand geven. Mijn dochter heeft 2 jaar geleden (ze was 17) een aantal koekjes voor haar rekening genomen. Wat begon als een leuke versiering werd al snel niets anders als horror koekjes. De versiering liep uit en voor we het wisten waren de schattige sneeuwpop koekjes veranderd in monsters. Hilariteit alom! Kortom: lekker laten gaan, ook al willen ze er iets ‘vreselijks’ van maken. Het gaat om de gezelligheid en even bezig zijn.

 

3. Foute kersttrui feestje

Op mijn Youtube kanaal gaf ik laatst tips en inspiratie voor een Kerstoutfit. Maak er thuis een foute kersttrui feestje van. Iedereen trekt verplicht een foute kersttrui aan en dan gaan jullie helemaal los. Kerstmuziek aan (lekker foute kerstmuziek natuurlijk), beker chocolademelk erbij, dansen, zingen en lekker helemaal gek doen. Vergeet niet om foto’s te maken of een leuk filmpje op te nemen. Altijd leuk om hierop terug te kijken.

 

4. Koekhuisje of gingerbread versieren

Altijd leuk om kinderen en tieners creatief bezig te laten zijn. Koop een koekjeshuis kit, help eventueel bij het afbakken van het huisje en laat ze zich uitleven in het versieren ervan. Ook hier kun je (prettig) verrast worden over de creativiteit van de kids. Bovendien zijn ze hier wel een tijdje zoet mee. Natuurlijk moeten ze aan het einde poseren met hun zelfgemaakte koekhuisje. Missie geslaagd = weer een dag minder verveeld en nog leuk en nuttig bezig geweest ook.

 

5. Favoriete kerstfilm samen kijken

Het aanbod kerstfilms op Netflix is groot. Elk jaar komen hier nieuwe films bij. Zoek samen een leuke film uit en kijk deze met het hele gezin. Klassiekers als Home Alone en The Grinch zullen gegarandeerd in de smaak vallen bij tieners. Zoek je nog naar een grappige kerstfilm? Dan kan ik je Scrooged aanraden. Een hilarische film met Bill Murray. Let op: deze film is niet geschikt voor jonge kinderen!

 

6. Samen kerstliedjes zingen

Nee, je hoeft echt geen ster te zijn. Het gaat er juist om dat jullie ontspannen, genieten en vooral flink lachen. Zet daarom de volumeknop harder en ga met het hele gezin uit je dak. Er is zo veel keuze wat kerstsongs betreft dat iedereen aan zijn of haar trekken kan komen. Of plan een karaoke middag of avond in, waarbij kerstliedjes centraal staan.

 

7. Maak grappige video’s

Ik heb een hele grappige app gevonden, waarmee tieners zich urenlang kunnen vermaken. De app heet Jibjab.com en kost per jaar $ 24. Een klein bedrag voor heel veel vermaak. Met de app maak je een selfie. Je selfie kun je dan monteren in allerlei grappige video’s en e-cards. Wedden dat je je tieners voorlopig niet hoort? Of nou ja, horen zul je ze wel, maar dan omdat ze lol hebben en lachen. Waarschijnlijk betrekken ze jou er ook nog bij.

 

8. Filmpjes opnemen als gezin

Het is een gek jaar, niet alleen voor ons volwassenen, maar zeker ook voor kinderen en tieners. Ga er samen voor zitten om een filmpje of meer op te nemen. Stel een bepaald thema vast en laat iedereen aan het woord. Bijvoorbeeld waar ze ondanks alles dankbaar voor zijn. Of wat ze volgend jaar hopen te bereiken. Wat ze graag zouden willen in het leven. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dit is niet alleen leuk om op te nemen voor later, maar ook een manier om kinderen en tieners aan het praten te krijgen. Geef daarin zelf het goede voorbeeld, zodat je kinderen zich niet schamen als het hun beurt is om te praten.

 

9. Vision board maken

Het nieuwe jaar staat om de hoek. Ga samen als gezin aan tafel zitten en maak een vision board. Dat kan gezamelijk als gezin of ieder voor zichzelf. Neem een groot stuk wit karton, zorg voor stiften, tijdschriften (voor plaatjes) en decoratiemateriaal en ga aan de slag. Laat elk kind aangeven wat het volgend jaar wil doen, welke doelen het wil halen enz. Ideaal om direct samen in gesprek te gaan en te ontdekken wat je kind eigenlijk wil of voor ogen heeft. Daar kunnen hele verrassende dingen uit komen.

 

10. Versierde Kersthuizen opzoeken

Stap met het hele gezin in de auto en ga op zoek naar leuk versierde huizen en buurten. Niet iedereen pakt even groots uit voor Kerst, maar er zijn altijd wel pareltjes te vinden. Leuk om naar te kijken en gewoon even te genieten. Wellicht heb je er paar in de buurt, zodat je niet hoeft te rijden. Maak er dan een gezellige wandeling van met het hele gezin.

 

11. Groot familie Kerstcadeau

Door de omstandigheden dit jaar en het feit dat tieners vaak al te oud zijn voor Sinterklaas kiezen veel mensen voor het geven van Kerstcadeautjes. Natuurlijk leuk, maar nog leuker wordt het als je kiest voor één groot familiecadeau. Iets waar het hele gezin iets aan heeft. Denk daarbij aan een vakantie, een abonnement op een dierentuin of pretpark of een andere leuke belevenis. Wat het ook goed doet is een nieuwe gamecomputer, grotere tv en dat soort dingen.

Leestip: Alternatieve cadeautips voor Sinterklaas en Kerst voor het hele gezin

 

12. Doe eens iets voor een ander

Juist in deze tijd is het belangrijk om om te zien naar de medemens. Of dat nu de buurman is of iemand in het verzorgingstehuis die niemand heeft. Ga samen met je gezin aan tafel zitten en overleg wat je voor een ander kunt doen. Vul samen een kerstpakket en bezorg dit (anoniem) bij de uitgekozen persoon.

Maak leuke kerstkaarten en bezorg deze in een ziekenhuis voor zieke kinderen. Of bestel online een mooi boeket en laat dit bij een eenzaam persoon bezorgen. Mogelijkheden zat en door je kinderen te betrekken leer je ze direct om te kijken naar een ander.

 

13. Feesten in de tuin

Grote feesten zijn momenteel niet mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten met je gezin. Organiseer een gezinsfeestje in de achtertuin. Pak er hete chocomelk bij, een vuurkorf en ga marshmallows roosteren boven het vuurtje. Of laat het gourmetten dit jaar eens achterwege en kies voor een Kerst bbq. Betrek je tieners hier zo veel mogelijk bij en laat ze meehelpen. Muziekje op, lichtjes aan en je kunt met volle teugen genieten.

 

14. Middagje hightea met chocofondue

De meeste tieners zijn dol op chocolade. Plan een middag in waarin jullie samen een hightea hebben. Koop een chocoladefontein of chocofondue en ga samen aan de slag. In de chocolade kun je koekjes dompelen, diverse fruitsoorten en spekjes.

 

15. Vul een glas met briefjes

Gezien de omstandigheden kan het lastig zijn om positief te blijven. Toch zijn er ook heel wat dingen om dankbaar voor te zijn. Neem een grote glazen pot (bijvoorbeeld van appelmoes), spoel deze om, verwijder het etiket en maak er een glas van vol met briefjes van het gezin. Dat kunnen briefjes zijn met dingen waar jullie dankbaar voor zijn. Dingen die je kind niet hardop durft te zeggen, maar wel hoopt dat het verbeterd enz.

Of noteer op de briefjes wensen voor het komende jaar. Je kunt de briefjes dan om de beurt lezen met kerst of Oud en Nieuw. Zijn het bemoedigende briefjes met wensen voor het nieuwe jaar? Dan kun je afspreken dat in het nieuwe jaar elke week een briefje voorgelezen wordt door iemand in het gezin.

 

16. Ga helemaal uit je bol

Het leven is al saai genoeg als je een tiener bent en geen vriendjes en vriendinnetjes uit mag nodigen. Verras je tiener daarom eens en ga helemaal gek doen. Doe een Kerstman pak of kerstvrouwpakje aan. Draai muziek, ga dansen, maak filmpjes en foto’s samen. Print grappige photoprobs uit met als thema kerst en ga daarmee op de foto.

 

17. Speel bordspellen

Als er een ding is dat opnieuw ontdekt is dan zijn het gezelschapsspelletjes. Niet zo gek, want dat is leuk voor jong en oud. Er zijn zo ontzettend veel leuke spelletjes die ook voor tieners leuk zijn om te spelen. Denk bijvoorbeeld aan klassiekers als Yahtzee, Rummikub of het ouderwetse Mens erger je niet. Of kies voor nieuwe bordspellen zols Ticket to ride, Geef een hint of Stay Cool.

18. Uitgebreid brunchen

Tieners en uitslapen dat hoort bij elkaar. Maak je er niet al te druk om en speel hierop in door een gezellige kerstbrunch te organiseren. Geen chagerijnige tieners aan tafel tijdens een veel te vroeg (volgens hun dan) ontbijt. Lekker genieten en uitgebreid eten (daar houden de meeste tieners immers wel van).

 

19. Ga samen gamen

Als je kind dan toch liever achter de Nintendo Switch of de PS4 zit, maak dan van de nood een deugd. Ga samen gamen! Je kind zal in de vaste veronderstelling zijn dat het jou toch wel verslaat. Maar wie weet: misschien is het juist andersom! Deze tip is overigens niet alleen gericht aan de vaders, maar ook aan de moeders 😉

 

20. Leuke manier om Kerstcadeautjes uit te pakken

Waarom zou je van de Sinterklaastraditie geen kersttraditie maken? Het is inderdaad kortdag, maar dat mag de pret niet drukken. Of verzin een andere originele manier om kerstcadeautjes uit te wisselen met je gezin. Kies voor een hilarisch kerstcadeau spel, waarbij je allerlei kleine cadeautjes koopt, verpakt en dan moet om de beurt gedobbeld worden. Alleen bij een bepaald cijfer mag je een cadeau pakken, openmaken en natuurlijk houden.

Of laat iemand een paar ovenwanten aantrekken en beginnen met het uitpakken van een cadeau. Ondertussen gaat iedereen om de beurt met de dobbelsteen gooien. Heb je een 6? Dan krijg jij de ovenwanten en mag jij het cadeau verder uitpakken. Is het gelukt om het cadeau uit te pakken zonder dat iemand een 6 gooit? Dan is het cadeau voor jou.

 

Hopelijk heb ik je genoeg inspiratie gegeven, zodat je tieners zich niet vervelen in de Kerstvakantie.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in