boek je vakantie bij de ANWB

Waarom zou je je kind elk jaar speelgoed geven, terwijl de kasten uitpuilen? Met deze alternatieve Sinterklaas- en Kerstcadeautjes voor het hele gezin kun je jong en oud verrassen. Prikkel de nieuwsgierigheid, stimuleer het leren of kies voor het versterken van de familieband. Ontdek welke alternatieve Sinterklaas- en kerstcadeautjes bij jou passen.

 

 

Inhoud

Sinterklaas vieren

Sinterklaas is een groot familiefeest waar vooral kinderen erg naar uitkijken. Hoe je de dag en avond invult is helemaal aan jezelf. Om naar de dag toe te leven kun je leuke Sinterklaas versiering in huis halen. Hiermee breng je je huis alvast in de juiste sfeer. Op de dag zelf kun je genieten van het samenzijn met je gezin. De spanning die kinderen ervaren in afwachting van cadeautjes en/of de komst van de Sint. Een kopje hete chocomelk erbij, lekker gourmetten en je dag kan niet meer stuk.

Wil je een keer iets anders cadeau geven? Dit zijn de leukste alternatieve Sinterklaas- en kerstcadeautjes voor het hele gezin.

 

 

Sinterklaas- en kerstcadeautjes om de nieuwsgierigheid te prikkelen

Kinderen zijn van nature al nieuwsgierig en niets is leuker dan deze nieuwsgierigheid op juiste wijze te stimuleren en te ondersteunen. Overigens is nieuwsgierigheid niet alleen typerend voor kinderen, ook volwassenen kunnen behoorlijk nieuwsgierig zijn . Hieronder vind je een aantal cadeautips voor nieuwsgierige kinderen (en volwassenen):

 • Museumjaarkaart  (altijd goed, zeer variabel te gebruiken en vooral niet duur, geschikt voor jong tot (heel) oud)
 • Jaarabonnement dierentuin (nagenoeg alle dierentuinen bieden speciale jaarabonnementen aan tegen een gereduceerd tarief)
 • Tekenspullen: perfect geschikt om de fantasie te prikkelen en de motoriek te ontwikkelen
 • Telescoop of verrekijker

alternatieve-sinterklaas-en-kerstcadeautjes

 

Sinterklaas- en kerstcadeautjes om leren te stimuleren

Leren hoeft niet per se te betekenen dat je de hele dag boven boeken moet hangen, alhoewel dat ook heel leuk kan zijn. Helaas zijn kinderen mede door de technische vooruitgang minder snel geneigd een boek ter hand te nemen. Gelukkig zijn er genoeg andere middelen om het leren te stimuleren en met deze cadeautips lukt het zeker:

 • Abonnement op leerrijk tijdschrift (denk bijvoorbeeld aan de Kijk, National Geographic enz.)
 • Accessoires om talent te gebruiken (bijvoorbeeld een echte camera, een naaimachine of bakspullen)
 • Muziek-, teken- of andere lessen

alternatieve-sinterklaas-kerstcadeautjes-muzieklessen

 

Cadeautjes om de familieband te versterken

Niet voor niets wordt het gezin de hoeksteen van de samenleving genoemd. Helaas gebeurd het steeds vaker dat gezinnen langs elkaar heen leven door alle drukke schema’s. Tijd dus om hier verandering in te brengen met onderstaande alternatieve Sinterklaas- en kerstcadeautjes voor het hele gezin:

 • Gezin abonnement voor de sportschool (aanrader voor gezin met tieners), een kickbox school of een andere instelling waarbij de avontuurlijke kant naar boven gehaald wordt
 • Tickets voor het hele gezin om naar jullie favoriete film, musical of theater voorstelling te gaan
 • Foto albums om samen in te richten
 • Een vakantie (compleet verzorgd, in binnen- of buitenland, in elk geval een complete verrassing voor de kinderen/partner)
 • Gezin abonnement voor het zwembad (kan het hele jaar door gebruikt worden, ideaal om invulling te geven aan die saaie uurtjes in het weekend, ontspanning alom, pret voor jong en oud)

alternatieve-sinterklaas-kerstcadeautjes-gezinsvakantie

 

Stimuleer buiten spelen

Niets zo gezond als de buitenlucht! Veel kinderen zitten tegenwoordig het liefst de hele dag binnen waar ze vertier vinden achter de laptop, de tv of de smartphone. Sinterklaas en Kerst zijn bij uitstek geschikt om hier verandering in te brengen met passende cadeautjes, zoals:

 • Trampoline (ideaal voor als het droog is, zelfs in de winter te gebruiken als het niet sneeuwt)
 • Schommel (zelfs een eenvoudige schommel aan de boom kan al garant staan voor veel pret)
 • Sportuitrusting (basket- of voetbal, basketbalnet, goal, skeelers, skateboard of een hoverboard)
 • Sportlessen
 • Skivakantie

 

 

Help een ander

Sinterklaas en Kerst zijn bij uitstek de tijden dat ook eens aan een ander gedacht kan worden. In plaats van elkaar cadeautjes te geven kun je natuurlijk ook overwegen om het dit jaar eens heel anders aan te pakken. ‘Adopteer’ bijvoorbeeld een kind in het buitenland door maandelijks een bepaald bedrag over te maken, zodat het kind verzorgd kan worden.

Een ander idee is om speelgoed, kleding of voedsel te doneren. Ook in Nederland heerst er stille armoede en zijn er voldoende mensen die hulp in welke vorm dan ook kunnen gebruiken. Zijn jullie dierenliefhebbers? De asielen zitten vol met honden en katten die op zoek zijn naar een liefdevol huis. Kun je niet adopteren, maar wil je wel helpen? Veel dierenopvanghuizen staan te springen om donaties in de vorm van voer (doe dit wel in overleg met de betreffende instelling).

alternatieve-sinterklaas-kerstcadeautjes-help-een-ander

 

Maak cadeautjes in plaats van te kopen

In een tijd waarin producten gemaakt zijn met een beperkte houdbaarheid en haast niets meer kosten is het vinden van een cadeau niet moeilijk. Zelfs de meest luie mensen onder ons kunnen met gemak de mooiste cadeautjes kopen zonder echt moeite te moeten doen (gewoon online bestellen). Wil je het dit jaar echter een keer anders doen? Spreek dan met af dat jullie elkaar gaan verwennen met zelfgemaakte cadeautjes.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bakken van een authentieke Limburgse rijstevlaai of pas deze leuke moederdag DIY knutsels aan.  Ideeën genoeg, zolang je er maar voor zorgt dat je zelfgemaakte Sinterklaas- of kerstcadeau past bij de ontvanger.

alternatieve-sinterklaas-kerstcadeautjes-cadeau-zelf-maken

 

Natuurlijk kun je de bovenstaande cadeautips ook gebruiken voor een verjaardag, een jubileum of andere gelegenheid. Ik wens je veel plezier bij het uitzoeken van een geschikt cadeau!

Ben je nog op zoek naar een alternatieve manier op pakjesavond te besteden? Doe dan eens iets anders op pakjesavond. 

 

Bespaar continu

Dokteronline.com

8 REACTIES

 1. […] Haal je hart op tijdens het bijzonder uitgebreide Boekenfestijn Maastricht van donderdag 24 november – zondag 27 november 2016. Naast talloze boeken worden ook puzzels, spelletjes en hobby- artikelen verkocht. Natuurlijk niet alleen voor de ouderen, maar ook kinderen en jongeren kunnen hier naar hartelust shoppen. Een aanrader ook voor wat last minute Sinterklaas cadeautjes. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in