boek je vakantie bij de ANWB

We merken het allemaal: ondanks het feit dat de supermarkten goed geboerd hebben tijdens de Coronacrisis zijn de prijzen van nagenoeg alle producten (hard) gestegen. Met deze tips om te besparen op de boodschappen kun je alsnog voordelig je dagelijkse kost kopen.

 

 

Inhoud

21 Tips om te besparen op de boodschappen

Er zijn tal van manieren om op de (dagelijkse) boodschappen te besparen. Hieronder vind je een lijst van wat ik persoonlijk de meest handige manieren vind om te besparen.

 

1. Budget voor boodschappen

De eerste tip om te besparen op boodschappen is het vaststellen van een budget dat je per week uit wilt geven aan boodschappen. Het budget is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoeveel ruimte heb je om te besteden?
  • Voor hoeveel mensen moet je boodschappen halen?
  • Is het beschikbare budget alleen voor levensmiddelen of ook voor verzorgingsproducten, luiers, genotsmiddelen enz.

Heb je je budget eenmaal vastgesteld dan is het zaak om dit niet te overschrijden. Dat kun je voorkomen door contant geld op zak te hebben. Is het op? Dan moet je een week wachten. Wat ook helpt is gebruik maken van een app met spaarpotjes, zodat je precies ziet wat je uit kunt geven. Hiervan maak je per week over wat het beschikbare budget is. Op die manier kun je met je bankpas of telefoon betalen en heb je geen cashgeld op zak.

Op de website van Nibud kun je lezen wat de gemiddelde kosten zijn voor eten en drinken per persoon, afhankelijk van de leeftijd. Hou er rekening mee dat dit slechts een indicatie is. Jij alleen bepaalt wat je budget is. Niemand kan in jouw portemonnee kijken. Bovendien is dit een gemiddelde. Uit het programma ‘Steenrijk, straatarm’ kun je wel opmaken dat er heel veel gezinnen zijn die met minder dan 100 euro per week rond moeten komen.

 

2. Boodschappen doen: vergelijken of kiezen voor 1 supermarkt

Veel mensen vergelijken de folderaanbiedingen om vervolgens hiervoor naar verschillende supermarkten te gaan. Dat lijkt heel voordelig, maar is in de meeste gevallen het tegenovergestelde. De tijd die het jou kost om van de ene naar de andere supermarkt te gaan, mag namelijk ook niet onderschat worden. Daarbij scheelt het vaak alleen wat centen en niet hele euro’s. Moet je je verplaatsen met de auto, dan komen de kosten voor benzine en slijtage van je auto er ook nog eens bij.

Is het dus beter om nooit meer te vergelijken? Nee, zeker niet! In sommige gevallen is dat zeker raadzaam. Vooral als er meerdere supermarkten bij elkaar liggen in een winkelcentrum. Dan is het een kleine moeite om even alles met elkaar te vergelijken.

 

3. Kies voor eigen merk

Supermarkten zijn slim ingericht: A-merken staan altijd op ooghoogte, terwijl goedkopere merken en huismerken bovenaan of juist onderaan staan. Wat de kwaliteit betreft hoeft je niet bang te zijn: ook huismerken moeten aan strenge eisen voldoen. Vaak is het alleen de verpakking die er wat sober uitziet, maar is er geen verschil met het product zelf. En zeg nou zelf: de verpakking gooi je uiteindelijk toch weg…

 

4. Maak een weekmenu

Veel mensen lopen elke dag naar de supermarkt en beslissen kort ervoor of ter plekke wat ze gaan koken. Wil je echt besparen? Stel dan een weekmenu samen, al dan niet gebaseerd op de aanbiedingen van je supermarkt. Een weekmenu is ook ideaal voor gezinnen. Nooit meer kinderen of pubers die vragen wat de pot schaft.

 

5. Doe wekelijks boodschappen

Elke dag boodschappen doen resulteert in de meeste gevallen in meer uitgaves doen. Als je wilt besparen kun je het beste 1x per week boodschappen doen. Om impulsieve aankopen te voorkomen kun je het beste werken met een weekmenu.

 

6. Grote boodschappen: 1x per maand

Zelf doe ik ongeveer eens per maand grote boodschappen. Dat betekend dat ik 1x per maand flink wat meer uitgeef dan in de rest van de maand. Ik koop dan bepaalde producten zoals houdbare melk, pasta, rijst, vlees enz. groot in. Dat scheelt in tussentijdse bezoekjes aan de supermarkt.

 

7. Winkel met een boodschappenlijstje

Niets zo vervelend en slecht voor je portemonnee als de winkel inlopen zonder een boodschappenlijst. Grote kans dat je afgeleid wordt en meer pakt dan je nodig hebt. Of erger nog: je vergeet de dingen die je juist wel nodig had. Met een boodschappenlijst wordt de kans kleiner dat je impulsief te werk gaat.

 

8. Boodschappen doen met een volle maag

Het is geen goed idee om met een lege maag de winkel in te gaan. Heb je honger? Of trek? Zorg dan dat je eerst iets gegeten hebt. Winkelen met een lege maag betekend naar snacks en andere dingen grijpen waar je wellicht helemaal geen budget voor hebt.

 

9. Winkelen zonder kinderen

Als het enigszins mogelijk is: doe boodschappen zonder je kind. Als je winkelt met kinderen is de kans groot dat je extra aankopen doet waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt. Mocht je je kind wel meenemen: zorg dan dat je kind niet moe is (voorkomt jengelen en vragen om iets extra’s). Zorg dat je kind net als jij geen honger of trek heeft. En zorg voor afleiding als je kind toch iets ziet wat het graag zou willen hebben. Je kunt natuurlijk ook van tevoren afspraken maken als er ruimte is voor je kind om zelf iets lekkers tegen een bepaald bedrag uit te zoeken.

21 Tips om te besparen op de boodschappen kind

10. Maak lekkere dingen zelf

Een zakje chips is hartstikke lekker, maar voor dat bedrag kun je heel wat aardappelen kopen en zelf chips maken. Koekjes zelf bakken is niet alleen leuk, maar kost ook een stuk minder. Bovendien is het een stuk gezonder. En dat geldt voor zo veel dingen. Maak gewoon zelf en geniet er dubbel van.

 

11. Wees creatief in de keuken

Waarom zou je altijd een recept volgen? Soms heb je bepaalde dingen niet in huis en andere dingen juist wel. Durf uit je comfortzone te stappen en gebruik eerst de dingen die je wel op voorraad hebt. Hiermee voorkom je ook verspilling. Dit is niet alleen een bespaartip: vaak ontstaan er hele lekkere dingen als je out of the box durft te koken.

 

12. Ga naar de markt

Het is algemeen bekend dat de markt een stuk goedkoper is dan de supermarkt. Dat geldt niet alleen voor fruit en groente, maar soms ook voor kaas en vlees. Ga niet op het moment dat de markt opent, maar meer aan het einde van de dag. Veel marktventers prijzen hun waren aan het einde van de dag af. Sla dan je slag en koop wat je nodig hebt (of meer) en vries in.

 

13. Geld besparen in de toko, buitenlandse supermarkten en Turkse slagerij

Veel mensen gaan naar de grote supermarkten zoals de AH, Lidl, Jumbo en de Spar. Maar wist je dat de toko en buitenlandse vaak een stuk goedkoper zijn? Over de kwaliteit hoef je je niet druk te maken. Ook de toko, buitenlandse supermarkten en de Turkse slager moet aan allerlei wetten en eisen voldoen.

21 Tips om te besparen op de boodschappen toko

14. Doe je boodschappen in Duitsland

Het is algemeen bekend dat de boodschappen in Duitsland een stuk goedkoper zijn. Zeker nu de BTW tijdelijk verlaagd is. Naast boodschappen zijn ook verzorgingsproducten en zelfs kleding een stuk goedkoper in Duitsland. Heb je de mogelijkheid? Ga dan eens in de zoveel tijd grote boodschappen doen in Duitsland. Voor de benzine hoef je het niet te laten: deze is gemiddeld 20 cent per liter goedkoper dan in Nederland.

 

15. Maak gebruik van afprijzingen

Elke supermarkt hanteert een eigen systeem om voedsel dat tegen de datum aanloopt af te prijzen. Lidl stunt met hele lage prijzen, waarbij je voor 0,25 en 0,50 producten kunt kopen. Aldi haalt 30% van de prijs af en AH 35%. Bij de Jumbo is geen vastgesteld beleid: daar worden de producten naar eigen goeddunken afgeprijsd (althans, dat is mijn ervaring).

 

16. Doe mee aan spaarprogramma’s van supermarkten

Alle kleine beetjes helpen. Veel supermarkten hebben wel een of andere vorm van sparen. Bij Lidl kun je korting krijgen op bepaalde producten. Jumbo kent punten toe over elke aankoop en die punten kun je inruilen voor korting op je boodschappen. Drink je net als ik Perla koffie van de AH? Daar zitten punten op die je in een speciaal boekje kunt plakken. Een vol boekje levert 2,00 euro korting op voor je boodschappen.

 

17. Geld besparen met de app Too Good To Go

Oorspronkelijk is de app Too Good To Go ontworpen om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt er echter ook geld mee besparen op je boodschappen. Steeds meer supermarkten doen hier namelijk aan mee. Met de app koop je voor een bepaald bedrag een mysterie bag of mysterie box. Die haal je aan het einde van de dag op. Hierin zitten producten met de datum van dezelfde of de volgende dag. Overigens hoef je niet bang te zijn: veel producten kun je prima invriezen en dus veel langer gebruiken.

 

18. Maak gebruik van je vriezer

Is er een leuke aanbieding? Koop dan als het lukt in bulk. Je kunt niet alleen vlees en vleeswaren invriezen, maar ook groente, fruit, brood, gebak en nog veel meer. Zie je dus een speciale aanbieding? Is er een dag veel afgeprijsd? Sla je slag en vul je vriezer.

 

19. Koop geen zakjes en pakjes

Het is natuurlijke harstikke makkelijk om met zakjes en pakjes te koken. Toch is dat een flinke belasting voor je boodschappenbudget. Bovendien zitten zakjes en pakjes vol met smaakstoffen, kleurstoffen en allerlei toevoegingen die je helemaal niet nodig hebt. Wil je geld besparen? Sla de pakjes en zakjes over en investeer in veel kruiden om smaak aan je eten te geven.

 

20. Reken de prijs goed na

Vroeger was het voordeliger om spullen in een grote verpakking te kopen. Helaas is dat al lang achterhaald. In veel gevallen kun je beter 3x een kleine verpakking kopen, dan 1x een grote verpakking. Reken dus goed na of je geld bespaart met een grotere verpakking.

 

21. Controleer je kassabon

Nog een laatste tip: check altijd de kassabon. Je zou de eerste niet zijn waar dingen fout zijn afgerekend. Kijk even of alle artikelen aan zijn geslagen, of aanbiedingen goed zijn berekend en of je niet teveel moet betalen.

 

Wat is jouw ultieme tip om te besparen op de boodschappen?

21 Tips om te besparen op de boodschappen kassabon

Dokteronline.com

9 REACTIES

  1. Eet minder vlees, vervang ze niet direct voor dure vleesvervangers, peulvruchten en eieren zijn ook goede vervangers. Het vlees wat ik koop koop ik groot. Zeg maar aanbiedingen. Bijv van de week 2 keer 4 slavinkjes voor 4 euro. Dat is 0,50 cent per stuk. Zo ook een kilo gyrosvlees. Die verdeel ik weer in 3 bakjes en vries ik in. Bosuitjes kan je trouwens ook invriezen. Van de 5 bosuien heb ik er maar meestal 2 of 3 nodig en zonde om de rest weg te gooien dus snij ze zoals je altijd doet, doe ze in een klein plastic drinkflesje en in de vriezer.

  2. In de supermarkt koop ik inderdaad meestal de huismerken, die zijn prima. En natuurlijk altijd de prijs per kg of liter vergelijken, niet de prijs per verpakking.

    En voor alles wat niet voedsel is, gebruik ik een app (askoli) die mij op meer dan duizend plaatsen korting toont, op werkelijk alle producten (kortingen via mijn werkgever, die van mijn man, via Engie, enz.) Al heel lang geleden dat ik nog iets zonder korting gekocht heb 😉 Soms ook voor voedsel, bijvoorbeeld permanent korting op Carrefour via Engie en een tijdje geleden ook op Delhaize via ING.

  3. Geen junk food, geen alcohol, geen tabak, geen vlees(waren) of vis, geen eieren of zuivel, kortom ;
    Wholefoodplantbased !!!
    Her beste voor je gezondheid, het klimaat EN je portemonnee.
    ( Bladgroente/ groente fruit bessen paddestoelen hele granen
    peulvruchten kruiden&specerijen bloemen noten & zaden water thee ). Daar maak je ALLES mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in