boek je vakantie bij de ANWB

Natuurlijke tips tegen hoesten
Heb jij last van kriebelhoest? Wordt je gek omdat je de hele tijd moet hoesten? Met deze natuurlijke tips tegen hoesten ben je er zo vanaf. Inclusief tips hoesten baby en peuter.

Inhoud

Hoesten en kriebelhoest

Hoesten kan drie oorzaken hebben:
– Verkoudheid (soms ook gepaard met griep) of een ander virus, deze hoest staat bekend als niet productieve hoest, droge of kriebelhoest, maar kan ook een productieve hoest zijn als er slijm mee komt
– Stof
– Rook
– Allergie
– Slechte ventilatie                                                                                                      – Hoesten (ook hoesten kan een oorzaak zijn van nog meer hoesten)

Hoesten is een reactie van het lichaam om stoffen die er niet horen kwijt te raken. Het maakt daarbij niet uit wat de oorzaak van het hoesten is. Door het hoesten worden de longen, keel en luchtpijp schoongemaakt. Is er sprake van een luchtweginfectie dan gaat dit gepaard met het ophoesten van (veel) slijm.

Natuurlijke tips tegen hoesten

Of je nu hoest vanwege slechte ventilatie (kriebelhoest) of echt last hebt van vastzittende hoest, hoesten is vaak lastig. Vooral als dit langer aanhoudt. In principe kun je hoest gewoon zelf aanpakken en hoef je hiervoor niet naar de dokter. Het is vervelend, maar is meestal binnen 1 – 2 weken over. Raadpleeg wel een arts als:

– Je langer dan 2 weken aanhoudende hoest hebt
– Je bloed of lichtbruin slijm ophoest (niet als dit af en toe gebeurd)
– Naast hoesten last hebt van kortademigheid of koude rillingen
– Heb je bij het inademen pijn op de borst? Of piep je bij het ademen? Dan is het tijd om de dokter te bellen
– Langer dan twee weken een aanhoudende hese stem
– Bij koorts, algemene malaise en ziek gevoel dat langer dan een paar dagen aanhoudt
In alle andere gevallen kun je hoest met onderstaande tips behandelen.

Thee tegen hoesten

De meest makkelijke manier om hoesten te bestrijden is door thee te drinken. In principe maakt het niet zo veel uit welke thee je neemt. De warmte van de thee zorgt er al voor dat de slijmvliezen tot rust komen. Wil je de hoest echt aanpakken kies dan bij voorkeur voor (biologische) kruidenthee, zoals salie en bijvoorbeeld basilicum.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor tijmthee of thee gemaakt van wegbree. Stel je eigen kruiden samen of kies voor een kant-en-klare thee. Indien gewenst kun je de thee nog zoeter maken met een beetje honing. Drink indien mogelijk een liter thee per dag, zo heet als mogelijk, zonder je daarbij te verbranden.

Uien tegen kriebelhoest

Uien zijn een paardenmiddel als het aankomt op het bestrijden van verkoudheid en hoesten. Wees gerust, je hoeft geen rauwe uien te eten om van die vervelende hoest af te komen. Met onderstaande handleiding maak je een zelfgemaakte uiensiroop tegen hoesten:
– Neem een klein glazen potje en stop hierin een kleine, geschilde en in stukjes gesneden ui
– Doe twee eetlepel vloeibare honing bij de ui (eventueel vervangen door suiker)
– Laat dit minimaal een paar uur, liever nog een hele nacht staan (met deksel erop)
– Zeef het geheel en je hebt zelfgemaakte uiensiroop
– Neem dagelijks een paar theelepels hiervan (met tussenpozen)

Kriebelhoest bestrijden met melk, honing en gember

Niets zo vervelend als (aanhoudende) kriebelhoest. Hoe meer je hieraan toegeeft, hoe erger het meestal wordt. Pak de kriebelhoest daarom zo snel als mogelijk aan met onderstaand recept:
– 250 ml Melk
– 25 gr geschilde gember
– 2 theelepels honing (bij voorkeur Manuka honing)


Schil de gember en kook deze met de melk voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met de honing.

Kompres maken tegen hoesten

Heb je aanhoudende hoest? Maak dan een kompres voor je borst. Je kunt hiervoor verschillende dingen gebruiken. Denk daarbij aan aardappelen, kwark of tijm. Belangrijk is dat je een doek gebruikt dat groot genoeg is om rond je borst te binden (liefst 2x). De meest ideale stof hiervoor is linnen of katoen. Voor aardappelkompres kook je 500 gram aardappelen (ongeschild). Water afgieten, beetje af laten koelen, fijn stampen en op doek verdelen. Kompres op borst binden (let op dat het niet te heet is!). Nog een grote handdoek eromheen en je kompres is klaar. De warmte zorgt er ook voor dat minder last hebt van je keel.

Voor een kwarkkompres verwarm je de kwark niet! Je brengt de kwark op het doekje aan en bindt dit rondom de borst. Je verwarmt de kompres dan met behulp van een kruik. Deze methode is perfect geschikt voor hoesten bij baby en peuter.

Wil je een tijmkompress maken? Trek dan eerst thee van de tijm. Dompel hierin het doekje en bind dit zo heet mogelijk (zonder je te verbranden) op de borst. Een extra doek eromheen zorgt ervoor dat de warmte langer vastgehouden wordt en de dampen die vrijkomen optimaal hun werk kunnen doen. Tijm is bacterieremmend.

Stomen bij kriebelhoest

Heb je nog steeds last van kriebelhoest? Breng je lichaam tot rust met een stoombad. Je kunt hierbij gebruik maken van een stoomapparaat of je doet het heel makkelijk en low budget met een kom en een grote baddoek. Vul de kom met bijna kokend water en voeg kamille, tijm of iets anders toe aan het water. Je kunt hiervoor gedroogde kruiden, theekruiden of etherische olie gebruiken. Ga er nu met je hoofd boven hangen en dek het geheel af met de baddoek, zodat de dampen onder de doek blijven hangen. De dampen zorgen voor vochtige slijmvliezen en loskomen van overtollig slijm.

Voor kinderen is het raadzaam om gebruik te maken van een stoomapparaat. Heet water in een kom en een kind is nu eenmaal geen goede combinatie.

 

Tips hoesten baby, peuter en kleuter

Heeft je kind last van hoesten? Dan is het raadzaam om dit zo snel als mogelijk aan te pakken met natuurlijke middelen. Belangrijk is dat je erop let dat je kind daadwerkelijk snel van het hoesten af is en verder geen andere tekenen van ziekte heeft. Vooral hele kleine kinderen kunnen door aanhoudende hoest last krijgen van bronchitis en in het ergste geval zelfs van longontsteking. Hoest je kind na een paar dagen nog? Dan is het raadzaam om de dokter te raadplegen.

Natuurlijke middelen tegen hoesten baby, peuter en kleuter

Zoals met alles geldt: niet alle natuurlijke middelen zijn voor baby, peuter en kleuter geschikt. Baby’s tot 1 jaar mogen bijvoorbeeld geen honing gebruiken in verband met gevaar voor zuigelingenbotulisme. Ook menthol en eucalyptus mogen niet voor kleine kinderen gebruikt worden. Dat komt omdat de oliën die hierin zitten bijzonder scherp zijn en juist voor ademnood kunnen zorgen.

Onderstaande huismiddelen kun je wel gebruiken voor je baby, peuter en kleuter
– Thee
– Kompres
– Luchtbevochtiger
– Stoomapparaat als je kind groot genoeg is

Leestip: Tips tegen hoesten bij kinderen

Wat gebruik jij het liefst tegen hoesten?

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in