boek je vakantie bij de ANWB

Lees snel verder en ontdek 12 natuurlijke tips tegen keelpijn. Niets zo vervelend als keelpijn. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke middelen die je van deze vervelende pijn af kunnen helpen. Doe je voordeel ermee en kies de beste van deze 12 natuurlijke tips tegen keelpijn.

 

Inhoud

Keelpijn: oorzaak

De oorzaak van keelpijn kan een bacteriële of virus infectie zijn. Bij een virus gaat de pijn gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, een verstopte neus en hoesten. Daarnaast kun je ook keelpijn krijgen als je stem verkeerd gebruikt, als je te veel/te vaak schraapt of vaak schreeuwt.

Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Nu kun je met deze 10 huismiddeltjes die helpen bij verkoudheid prima van je verkoudheid afkomen, maar die keelpijn kan wat lastiger zijn. Keelpijn kenmerkt zich door pijn bij het slikken, waardoor eten en drinken pijnlijk is. Nu is eten misschien niet zo heel belangrijk, maar voldoende drinken is zowel bij verkoudheid als bij keelpijn een must.

 

Keelpijn symptomen

De symptomen van keelpijn zijn:
– Opgezwollen amandelen
– Rode amandelen
– Pijnlijke en gezwollen klieren in de hals
– Een droge keel
– Witte stippen achter in de keel
– Taai en dik slijm in de keel

keelpijn symptomen

 

12 Natuurlijke tips tegen keelpijn

Hieronder vind je 12 natuurlijk tips tegen keelpijn. Het mooiste is dat je de meeste dingen gewoon in je keukenkast hebt staan, waardoor je deze op elk moment van de dag (of nacht) toe kunt passen. En omdat het om natuurlijke producten gaat zijn deze tips ook geschikt voor kinderen.

 

1. Spoelen met warm zout water

Een natuurlijk middel tegen keelpijn is spoelen met warm zout water. Het zout zorgt ervoor dat de zwelling in de keel afneemt, waardoor overvloedig slijm oplost. Ook kun je ½ theelepel zout oplossen in warm water en hiermee gorgelen. Je kunt dit drie keer per dag herhalen.

 

 

2. Appelazijn drinken

Dankzij de zuurgraad in appelazijn worden bacteriën op effectieve wijze gedood, waarbij de combinatie met honing ook nog eens extra verzachtend werkt op de keel. Meng 1 eetlepel appelazijn met 1 eetlepel honing in een kopje heel warm water. Drink dit zo heet mogelijk, twee maal per dag. LET OP: NIET GESCHIKT VOOR KINDEREN ONDER 1 JAAR!

Leestip: Azijn, een echt wondermiddel

 

 

3. Op knoflook zuigen

Niet voor de hand liggend, maar daarom niet minder effectief: zuig op een teentje knoflook. Knoflook bevat de antibacteriële stof allicine die direct inwerkt op de pijnlijke keel. Neem hiervoor een teen knoflook en halveer deze. Stop in elke wang 1 helft van de knoflook en zuig erop alsof je een keelpastille in je mond hebt. Een beetje met je tanden ertegenaan gaan wil ook nog wel eens helpen om de stof optimaal vrij te laten komen. Je adem ruikt hierna misschien wat minder, maar je keelpijn neemt gegarandeerd af.

 

4. Stomen

Stomen helpt niet alleen tegen keelpijn, maar is een effectief middel tegen verkoudheid. Neem een grote kom en vul deze voor de helft met warm water. Doe een paar druppeltjes etherische olie eucalyptus in de kom en ga er boven hangen. Een handdoek over je hoofd zorgt ervoor dat je de vrijkomende stoom makkelijker kunt inhaleren.

 

 

 

5. Cayenne peper

Misschien is peper niet echt het eerste dat in je opkomt als je last hebt van een pijnlijke keel, maar het helpt echt. De capsaicine in de peper (de stof die voor de hete smaak zorgt) zorgt voor een tijdelijke verlichting van de pijn, net als bijvoorbeeld bij het gebruik van aspirine. Doe een ½ theelepel cayenne peper in een kopje kokend heet water en voeg er 1 theelepel honing aan toe. Blijf tijdens het afkoelen roeren, omdat de peper moeilijk oplost in water. Het mengsel kun je over de dag heen verdeelt drinken.

 

6. Drink zoethoutwortel thee

De anti-virale en anti-inflammatoire stoffen in zoethoutwortel helpen de zwelling en irritatie te reduceren. Daarnaast zorgt het ervoor dat het slijm in de keel afneemt. Maak onderstaand recept en geniet van een heerlijk kopje thee en verminderde pijn:

– 1 kopje gedroogde zoethoutwortel
– ½ kopje kaneel stukjes
– 2 eetlepels hele kruidnagels
– ½ kopje gedroogde kamillebloemen

Neem al deze ingrediënten en meng deze goed door elkaar in een grote kom. Bewaar de thee in een goed afgesloten glazen kom op een donkere plek. Voor gebruik neem je drie ruime eetlepels van het mengsel en strooi dit in 2,5 kopjes water die je in een pan doet. Breng dit aan de kook en laat op middelhoog vuur 10 minuten doorkoken. Vervolgens het geheel zeven en in een groot kopje gieten en naar behoefte ervan drinken.

 

7. Baking soda ‘thee’

Baking soda is een simpel, maar zeer effectief middel  voor de meest uiteenlopende klachten. Niet zo verwonderlijk aangezien baking soda bekend staat om de antibacteriële stoffen. De ‘thee’ maak je als volgt: 1 kopje heel heet water, ½ theelepel zout, ½ theelepel of minder baking soda. Verhit het water, doe er het zout en baking soda bij en laat het geheel oplossen. Als het mengsel niet meer al te heet is gooi je een beetje in je keel (NIET DOORSLIKKEN!) en vervolgens gorgel je ermee. Doe dit 2-3 keer per dag.

 

keelpijn baking soda

 

8. Kauw op kruidnagel

Van oudsher wordt kruidnagel als traditioneel Chinees medicijn gebruikt voor de meest uiteenlopende aandoeningen in de mond en keel. Kruidnagel wordt zelfs gebruikt als verdovingsmiddel door sommige tandartsen. De stof eugenol is namelijk een natuurlijke pijnstiller die ook nog eens antibacterieel is. Door op de kruidnagels te kauwen komt de  stof eugenol langzaam vrij, waardoor de pijn in de keel verzacht wordt. Gewoon de kruidnagels in je mond nemen, erop zuigen en kauwen alsof je kauwgom in je mond hebt.

 

9. Hydrogen peroxide

Hydrogen peroxide doodt bacteriën en komt goed van pas als je keelpijn hebt. Neem hiervoor 3% hydrogen peroxide (een dopje ervan) en meng dit met een kopje warm water. Ga hiermee goed gorgelen en spuug uit. LET OP: niet doorslikken!

keelpijn hydrogen peroxide

 

10. Kamillethee

Kamille kent vele gezonde eigenschappen en is een uitstekend natuurlijk middel bij (beginnende) keelpijn en verkoudheid. Gewoon een kopje kokend water nemen en een zakje kamillethee erin. Laat dit een paar minuten trekken en geniet van de weldaad van de verzachtende kamille. Je kunt er eventueel ook wat honing bij doen (LET OP: honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar).

 

11. Gemberthee

Gember behoort tot een van de meest effectieve natuurlijke middelen tegen een heleboel gezondheidsklachten. Van hoofdpijn tot verkoudheid, van keelpijn tot afvallen, gember kan het allemaal. Neem een stukje verse gemberwortel (4-5 cm) en schil deze. Na het schillen raspen boven een kopje kokend heet water. 10 minuten laten trekken, zeven en zo warm mogelijk opdrinken.

De sterke smaak van gember wordt niet door iedereen gewaardeerd. Voeg er eventueel naar smaak een lepel honing aan toe om het nog lekkerder en gezonder te maken. LET OP: honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar.

 

12. Gorgelen met salie

Voordat salie in de keuken gebruikt werd, was het al lang bekend in de traditionele medische wereld. Niet zo verwonderlijk gezien de vele heilzame eigenschappen. Voor het maken van salie water geschikt om ermee te gorgelen gebruik je 1 kopje kokend water, 2 theelepels gedroogde of verse blaadjes salie en 7 gram zout. Kook het water en giet het in een kopje met daarin de salie. Laat 20 minuten trekken, zeef en voeg zout toe. Gorgel met deze oplossing naar behoefte.

 

Welk middel gebruik jij tegen keelpijn? 

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in