boek je vakantie bij de ANWB

In een nieuwe reeks vertelt Lindsey over haar avonturen als stewardess. Je maakt nogal eens wat mee tijdens een vlucht van hilarisch tot ernstig. Van passagiers die je nooit meer vergeet tot situaties die je liever niet mee had willen maken. Vandaag vertelt Lindsey over een dag uit het leven van een stewardess.

Inhoud

Wie is Lindsey?

Ik ben Lindsey (37) en reeds 15 jaar in een relatie met Geert (44) Samen hebben we 3 leuke kinderen van 5-7-9 jaar. We hebben elkaar leren kennen in Gent en in 2008 zeiden we België vaarwel om aan een nieuw avontuur te beginnen met een nieuwe job in de luchtvaart als steward en stewardess. We hebben samen in Zweden en Sicilië gewoond en ondertussen wonen we met ons gezin al 10 jaar in Tenerife. Na 13 jaar in de luchtvaart hebben we een collectie aan leuke, grappige en gekke verhalen vergaard. Zelf houden we van avontuurlijke reizen met onze 3 wereld kinderen en delen we graag leuke tips over reizen.

Avonturen van een stewardess: een dag uit het leven van een stewardess

Als je het vliegtuig instapt dan wordt je welkom geheten door stewardessen. Zij zijn ook tijdens de vlucht je aanspreekpunt voor van alles en nog wat. Maar is dat het enige wat een stewardess moet doen? Een beetje mooi zijn, eten en drinken uitdelen en vragen beantwoorden? Lees met me mee hoe een dag als stewardess eruit ziet. Een kijkje in mijn leven als stewardess.

Hoe een dag eruit ziet kan verschillen naargelang voor welke maatschappij je werkt en welke routes/bestemmingen je vliegt. Als stewardess op Europa (enkel Europese vluchten) krijg je een basis toegewezen. Je start dus je dag op de basis. 45 min voor het vertrek uur van de vlucht meld je je aan in een Crewroom, dit mag ook vroeger maar nooit later! Er is een gezegde in de vliegwereld: op tijd is eigenlijk te laat. Wat zoveel betekend als: zorg dat je altijd 15 min vroeger bent dan het afgesproken uur.
Bij het aanmelden van de vlucht krijg je de crew te zien met wie je die dag gaat werken en wie de verantwoordelijke (Purser) is aan boord. Met het hele team kom je samen voor een pre-flight briefing. Iedereen stelt zichzelf voor en de Purser duidt iedereen volgens senioriteit een positie aan.
Vervolgens worden de bestemming en vluchtdetails besproken zoals vluchtnummer, de duur van de vlucht, het aantal geboekte passagiers, het aantal babies en PRM (person reduced mobility of personen die assistentie nodig hebben). We gaan na hoe we de dag willen indelen en gaan over op een vragenrondje waarbij iedereen een vraag krijgt over safety, security en first Aid. De certificaten en onze paspoorten worden gecontroleerd op geldigheidsduur.
Daarna stelt de Purser ons voor aan de piloten. Zij vertellen ons meer over de weersverwachtingen op bestemming, eventuele turbulentie op de route… 30 min voor vertrek staan we bij het vliegtuig. Iedereen controleert het deel van het vliegtuig die hen is toegewezen.
De werkzaamheden variëren van: zijn de toiletten proper en aangevuld tot is de EHBO kit verzegeld en klaar voor gebruik. Wanneer iedereen bevestigd dat het vliegtuig volledig in orde is kan het instappen van de passagiers beginnen.
Het luchthaven personeel laat ons weten hoeveel mensen er klaar staan, hoeveel babies we hebben en welke PRM’s er zijn. Dit kan iemand zijn die niet goed ter been is en enkel assistentie krijgt tot aan de zitplaats. Of iemand met een blindgeleide hond die alleen reist en dus assistentie nodig heeft tijdens de vlucht van het personeel aan boord.
De passagiers stappen in en wij controleren nogmaals hun instapkaart om er zeker van te zijn dat ze naar de juiste bestemming gaan (ja, het gebeurt echt dat mensen op het verkeerde vliegtuig instappen!) en helpen bij het plaats nemen.
Wanneer iedereen aan boord is worden de exacte aantallen passagiers en ruimbagage doorgegeven voor de berekeningen van het gewicht van het vliegtuig. Dan gaan de deuren dicht en worden die vergrendeld.
De Purser stelt de crew en zichzelf voor aan de passagiers, vermeld de verwachte vliegtijd en vraagt aandacht voor de veiligheidsdemonstratie die we meteen starten. We zorgen dat iedereen goed vastzit, bevestigen dit aan de gezagvoerder en nemen zelf plaats voor vertrek.
We gaa in ons hoofd de procedures na voor het geval er iets mis zou kunnen gaan tijdens het opstijgen. Zo zijn we mentaal altijd voorbereid. Van zodra we de lucht in zijn en de gezagvoerder ons toestemming geeft om op te staan gaan we over tot de voorbereiding van de service aan boord.
Terwijl we instaan voor de bediening, houden we ook een oogje op bepaalde zaken in het vliegtuig zoals bijvoorbeeld de toiletten. Die worden om de 15 minuten gecontroleerd om te zien of er niemand toevallig gerookt heeft in het toilet en er geen brandgevaar is. Of alles nog op voorraad is of er niemand onwel geworden is op het toilet….
Ook met onze piloten houden we nauw contact op regelmatige tijdstippen. We houden een oog je op onze passagiers, maken af en toe een praatje en zorgen er voor dat de vlucht vlot verloopt. Ongeveer 30 min voor het landen voel je de druk in de cabine veranderen. De landing is ingezet. We zorgen ervoor dat alles weer op zijn plaats ligt en we bereiden de passagiers voor op de landing. Opnieuw controleren we of iedereen goed vastzit en de landing veilig kan gebeuren. We nemen zelf plaats en overdenken nu mentaal de landingsprocedures.
Wanneer we geparkeerd staan aan de gate geeft de piloot het teken om de deuren te ontgrendelen waarna elke cabin crew laat weten dat de deur ontgrendeld is en veilig is om te openen. Wanneer iedereen het vliegtuig verlaten heeft wordt er opnieuw een controle gedaan van het hele vliegtuig. Verloren voorwerpen worden verwijderd en overhandigt aan het grondpersoneel.
Als er ergens iets stuk is wordt het aangegeven en direct verholpen door een ingenieur die het komt herstellen of wordt het genoteerd voor herstel als het niks ernstig is. Een voorbeeld daarvan zijn de noodlichten. Die worden opnieuw gecontroleerd en als tijdens de vlucht 1 van de lampen aan de nooduitgang zou stuk gegaan zijn dan moet die vervangen worden voor vertrek. Is het een leeslamp boven 1 van de zitplaatsen dan wordt die ‘s nachts vervangen tijdens het dagelijkse onderhoud.
Naargelang de vlucht kan het zijn dat de crew nu een volgende vlucht doet of op bestemming blijft en overnacht. Heb je een overnachting dan staat er een nieuwe crew klaar om je vliegtuig over te nemen. Zo niet dan vlieg je terug naar je basis en slaap je ‘s avonds in je eigen bed.
Op het einde van de dag worden de documenten en eventuele nota’s afgegeven in de Crewroom. Nog even uitchecken en je dag zit er op!
Tot de volgende keer met nieuwe avonturen van een stewardess!
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in