boek je vakantie bij de ANWB

Heb je last van stress? Klachten vanwege astma of hoofdpijn? Overweeg dan eens het gebruik van basilicumthee. Basilicumthee een boost voor je gezondheid dankzij antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Inhoud

Basilicum, een heilzaam kruid

Veel mensen kennen basilicum voornamelijk omdat het gebruikt wordt voor het maken van pesto. Basilicum is echter niet alleen lekker, maar kent tal van gezondheidsvoordelen. In het kruid zitten onder andere vitamine A, C, D en E, evenals vitamine K, een stof die onder andere hartproblemen kan voorkomen. Naast talrijke vitamines zijn ook de volgende mineralen in basilicum te vinden: calcium, magnesium, ijzer en kalium.

Basilicumthee een boost voor je gezondheid

Zoals reeds gezegd wordt basilicum vooral in de keuken gebruikt bij het maken van verse pesto. Ook geliefd is de combinatie van mozzarella, tomaten en blaadjes basilicum. Wat veel mensen echter niet weten is dat je er ook thee van kunt maken. Thee die goed is voor tal van aandoeningen en gezondheidsproblemen, waaronder astma, hoofdpijn en maag- darmklachten. Basilicum kan zelfs als vervanger dienen van ibuprofen, omdat het dezelfde samenstelling heeft.

Basilicumthee een boost voor je gezondheid basilicum tomaat mozzarella

Basilicumthee bij astma, griep en bronchitis

Basilicum is een natuurlijk middel als je last hebt van je ademhaling. De reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen in het kruid zorgen voor schone luchtwegen. Daarnaast zal het kruid alle stoffen die griep veroorzaken uit je lichaam verwijderen. Heb je veel last van slijm? Ook dan is basilicumthee een aanrader, aangezien het slijmoplossend werkt. Een natuurlijk middel om van griep en verkoudheid af te komen.

Leestip: 10 huismiddeltjes die helpen bij verkoudheid

 

Basilicum goed voor de nieren

Niet alleen voor je luchtwegen is het goed, dat geldt ook voor je nieren. Door de vochtafdrijvende werking is het de perfecte ondersteuning om je lichaam te reinigen van gifstoffen. Gecombineerd met het feit dat basilicum bovendien ontstekingsremmend is, kan de thee nierinfecties en nierfalen voorkomen.

De aanwezige antioxidanten vormen een natuurlijke barrière waarmee nierstenen en chronische nierziekten voorkomen worden. Heb je last van urineweg infectie? Dan zou je basilicumthee kunnen proberen, waarmee de productie verhoogd wordt. Hoe meer je plast hoe sneller je af bent van de infectie of ontsteking.

 

Weg met stress dankzij basilicumthee

Veel mensen kennen periodes van stress in hun leven. Zeker in deze tijd, waarin alles in het teken staat van Corona. Stress heeft op heel veel vlakken negatieve invloed op ons leven. Wil je een natuurlijk middel om de stress aan te pakken? Probeer het dan eens met basilicum. De werkzame stoffen in het kruid zorgen er al binnen een paar minuten voor dat je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal helemaal ontspant. De inname zorgt voor een afname van cortisol, het stresshormoon. Tegelijkertijd wordt de aanmaak van endorfine (gelukshormoon) bevordert. Ideaal om je prestaties te verhogen.

 

Verlicht hoofdpijn op natuurlijke wijze

Heb je last van spanningshoofdpijn? Dan heb je zeker baat bij het gebruik van basilicum als thee. De ontstekingsremmende eigenschappen zorgen ervoor dat de opname van zuurstof geoptimaliseerd wordt. Dit heeft als gevolg dat je ontspant en de hoofdpijn verdwijnt. Mocht je geen zin hebben om thee te drinken, dan kun je de thee ook als kompres op je voorhoofd leggen. Thee zetten, op een doekje doen en dat 15 minuten lang op je voorhoofd leggen. Dat geeft verlichting en neemt de hoofdpijn weg.

 

Verbeter je spijsvertering

In het Westen denken we gezond te eten, maar de waarheid is dat onze leefwijze alles behalve gezond is. Niet zo gek dus dat veel mensen last hebben van problemen met hun spijsvertering. De stoffen in basilicum zorgen voor een goede darmflora en helpen afval makkelijker en sneller te verwijderen. Daarnaast geeft het verlichting bij (overmatig) gas, ontstekingen en buikpijn. Heb je een zware maaltijd gegeten of last van maagzuur? Ook dan biedt basilicumthee uitkomst.

 

Helpt bij ontstekingen zoals artritis en eczeem

Een bron van gezondheidsproblemen zijn ongewilde ontstekingsreacties in het lichaam. Deze kun je met medicatie aanpakken of je probeert het op een natuurlijke manier. Daarvoor is basilicum bij uitstek geschikt. Zeker wanneer je last hebt van artritis. Naast artritis kun je de thee ook gebruiken als er sprake is van letsel.

Voor ontstekingen kun je zelfs gewoon verse bladeren op de aangedane plek doen om deze sneller te genezen. Heb je last van jeuk vanwege een insectenbeek? Leg er dan gewoon een beetje gekneusd basilicumblaadje op. Een kompres met thee kun je gebruiken voor de behandeling van eczeem

Basilicumthee een boost voor je gezondheid artritis

Voorkom veroudering van je huid

Naast al deze gezondheidsvoordelen heeft het drinken van basilicumthee nog een groot voordeel: het voorkomt veroudering van de huid. De werkzame stoffen beschermen de huid tegen het vormen van rimpels en ouderdomsvlekken. Het hoge gehalte aan flavonoïden en tanine gaan vroege verouderingsprocessen tegen. De etherische oliën zorgen bovendien voor bescherming tegen vrije radicalen.

 

Basilicum een gezond kruid

Als je al deze dingen leest, dan snap je dat basilicumthee een boost voor je gezondheid is. Je kunt de thee heel eenvoudig zelf maken van verse of gedroogde bladeren. Let er wel op dat je niet te veel gebruikt, want dat is ongezond en kan bijvoorbeeld buikpijn veroorzaken.

 

Gebruik jij al basilicumthee voor je gezondheid?

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in