boek je vakantie bij de ANWB

In dit artikel over boter of margarine: wat is beter wil ik graag aan de hand van bewijzen ingaan op de jarenlange discussie wat nu eigenlijk gezonder is. Terwijl we doodgegooid worden door reclame over margarine, wordt roomboter als dikmaker aangeduid. Lees verder en ontdek het verschil boter of margarine: wat is beter.

 

Inhoud

Wat is boter?

Boter is een natuurlijk product, gemaakt van room (direct product van melk). Boter kan perfect zelfgemaakt worden door een beker slagroom lang door te kloppen. Het overtollige vocht eruit laten lopen, zout en kruiden naar smaak toevoegen en je hebt boter. Zoals je kunt zien is er geen sprake van verdere toevoegingen. De boter in de winkel wordt bijna op dezelfde wijze gemaakt en is een volkomen natuurlijk product.

Boter is verkrijgbaar met of zonder kruiden (bijvoorbeeld als kruidenboter), met of zonder zout. Voor welke variant je kiest is afhankelijk van de toepassing en de eigen wensen en voorkeuren. Voordeel van zelf maken is natuurlijk dat je de smaak helemaal zelf bepaalt. Wil je er meer of juist minder zout in? Verse kruiden in boter smaken ook heerlijk. In boter zit vitamine A en vitamine D, onmisbaar voor ons immuunsysteem.

 

boter

Wat is margarine?

In tegenstelling tot boter is margarine geen natuurlijk product. Margarine is in 1869 uitgevonden door een Franse chemicus. Aanvankelijk bestond margarine uit een mengsel van rundvet en magere melk, later werden hier allerlei additieven aan toegevoegd. De bestanddelen van margarine zijn: plantaardige oliën, soms gecombineerd met dierlijke vetten of visolie. Hier worden water, wei en emulgatoren aan toegevoegd, net als zout, kleur- en smaakstoffen.

Volgens wettelijke voorschriften moeten bovendien vitamine A en vitamine D toegevoegd worden aan margarine. In tegenstelling tot boter, waarin de vitamines van nature voorkomen. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, maar geeft wel aan dat margarine niet natuurlijk is.

 

margarine

 

De productie van margarine

Margarine heeft een grauwe en onaantrekkelijke kleur en samenstelling. Alleen door een chemisch proces en de toevoeging van chemische producten wordt het smeerbaar en krijgt het een aantrekkelijke kleur. Dit chemische proces heet hydrogeren. Tijdens het hydrogeren worden onverzadigde vetzuren omgezet in ongezonde transvetzuren. Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen transvetzuren en hartaandoeningen.

 

Boter of margarine: wat is beter

Na het lezen snap je waarschijnlijk al dat boter beter is voor je lichaam. Helaas denken nog steeds veel mensen dat boter slecht is voor ons lichaam. Hierin speelt de voedingsindustrie een grote rol, vooral omdat margarine gemaakt wordt van restantproducten. Voor die restantproducten zijn afnemers nodig. Dus wordt er een grote mediacampagne opgezet en iedereen is ervan overtuigd dat boter niet gezond is. Het gevolg: iedereen stapt over op het gebruik van margarine.

Alsof dat nog niet genoeg is worden margarines onder de meest fantastische slogans op de markt gebracht. En voor wie het allemaal niet ‘gezond’ genoeg is die kan ook nog eens kiezen voor halvarine en speciale dieethalvarine. De vraag: ‘Wat is beter: boter of margarine?’ lijkt hierdoor makkelijk en snel te beantwoorden. Wil je natuurlijk genieten? Kies dan voor boter!

 

boter of margarine

 

Margarine vervangen in recepten

Nog een kleine laatste tip: tijdens het bakken kun je margarine makkelijk en snel vervangen. Margarine is eigenlijk niets anders dan olie alleen in een andere vorm. Daarom kun je margarine het beste vervangen door plantaardige olie. Ik gebruik hiervoor bij voorkeur kokosolie, vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

 

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in