Een belangrijk onderdeel van het Sinterklaasfeest is het schrijven van gedichten voor elkaar. Maar soms is het bedenken van een creatief en persoonlijk Sinterklaasgedicht best een uitdaging. Daarom deel ik vandaag enkele handige tips om jou te helpen bij het schrijven van het beste Sinterklaasgedicht ooit!
Inhoud
Sinterklaas surprises
Vanaf een bepaalde leeftijd geloven kinderen niet meer in Sinterklaas. Dan wordt op de basisschool ook geen standaard Sinterklaas meer gevierd, maar geven de kinderen surprises aan elkaar. Het geven en maken van surprises zie je ook in steeds meer gezinnen gebeuren.
Leestip: Alternatieve Sinterklaas- en Kerstcadeautjes duurzaam en voor het hele gezin
En laten we heel eerlijk zijn: de hele spanning rondom het lootjes trekken, in het geheim een surprise maken, schrijven van een gedicht en dan eindelijk uitpakken op Pakjesavond is ook ontzettend leuk.
Extra tip: een gedicht is ook leuk als schoencadeautje (voor oudere kinderen!)
Tips voor het schrijven van een tof Sinterklaasgedicht
Bij een surprise wordt meestal ook een gedicht geleverd. In dat gedicht vertel je als Sint en Piet iets meer over de ontvanger, de hobby’s, geef je een kleine hint voor het cadeau of je gooit het over een hele andere boeg en maakt er iets grappigs van. Het schrijven van een gedicht is echter niet voor iedereen even makkelijk (en leuk).
Wil jij dit jaar afgezaagde zinnen als: ‘Sinterklaas zat te denken, wat hij … nu weer eens kon schenken’ voorkomen, lees dan snel verder voor de beste tips voor het schrijven van een tof Sinterklaasgedicht.
Maak gebruik van AI
AI is de nieuwste tool die al door miljoenen mensen gebruikt wordt. En nu is het de beurt aan jou. Ben jij geen ster in het bedenken van een gedicht? Maak gebruik van AI zoals ChatGPT. Geef een goede omschrijving en er draait een leuk gedicht uit dat je eventueel nog aan kunt passen.
Ik probeerde het uit met de volgende prompt: ‘Schrijf een leuk sinterklaasgedicht voor Piet. Zijn hobby’s zijn schaken, dansen en koken. Hij heeft een gezin met twee kleine kinderen en een lieve vrouw. Zijn Sinterklaascadeau is zowel nuttig als leuk.’
Dit was het gedicht dat eruit rolde:
‘Lieve Piet, Sinterklaas is weer gekomen,
Met gedichten en cadeaus, dat moet je maar dromen.
Je hebt een gezin zo lief en fijn,
Met twee kleine kinderen, wat een zegen moet dat zijn.
Met je vrouw en je kids, zo knus bij elkaar,
Is het leven als Piet werkelijk waar.
Schaken, dansen en koken, dat zijn je passies groot,
En daarvoor verdien je een cadeau, zeker en loodrecht.
Voor het schaakbord sta jij altijd paraat,
Met zetten zo slim, keer op keer raak.
Maar naast het schaken, dans je met plezier,
Op vrolijke deuntjes, keer op keer hier.
Ook in de keuken ben jij een held,
Met kruidige gerechten waarvan iedereen smelt.
Voor jou, lieve Piet, een cadeau vol pracht,
Dat al je hobby’s samenbracht.
Een schaakbord met dansende stukken, hoe fijn,
En een kookboek vol recepten, dat moet wel de juiste zijn.
Samen met je gezin, een feestmaal bereiden,
En daarna een dansje, om het af te leiden.
Geniet van de feestdagen, dans en lach,
Met je vrouw en kinderen, elke dag opnieuw weer blij en zacht.
Dit cadeau is voor jou, omdat je het verdient,
Een nuttig én leuk geschenk, dat goed naar je wensen kijkt!’
Persoonlijk zou ik het op enkele punten nog even aanpassen, maar als je echt geen inspiratie hebt is dit een goed beginpunt.
Tips als je zelf een Sinterklaasgedicht wil schrijven
Vind je AI maar niets of ben je liever zelf creatief bezig? Kijk dan vooral naar onderstaande tips.
1. Begin op tijd: een goed Sinterklaasgedicht vergt tijd en inspiratie. Begin daarom niet op het laatste moment, maar geef jezelf voldoende tijd om na te denken over de ontvanger en om je gedachten op papier te zetten. Een gehaast gedicht kan de charme eraf halen.
2. Ken de ontvanger: houd bij het schrijven van het gedicht rekening met de persoon voor wie het bestemd is. Denk aan zijn of haar interesses, hobby’s, persoonlijkheid en grappige eigenschappen. Probeer in te spelen op wat deze persoon bijzonder maakt.
3. Maak een brainstormlijstje: schrijf alle informatie die je over de ontvanger hebt op een papiertje. Denk aan grappige situaties, leuke herinneringen of bijzondere gebeurtenissen. Deze informatie vormt de basis voor je gedicht en leuke woordspelingen.
4. Wees creatief met rijm: Sinterklaasgedichten staan bekend om hun rijmende karakter. Kies voor creatieve rijmwoorden en gebruik eventueel een online rijmwoordenboek om inspiratie op te doen. Probeer echter niet te geforceerd te rijmen, want het moet natuurlijk wel leuk blijven om te lezen.
5. Gebruik humor: humor maakt een Sinterklaasgedicht extra leuk en hoort er eigenlijk gewoon ook bij. Verwerk daarom een grappige twist of een leuke woordgrap in het gedicht. Wees wel voorzichtig met sarcasme of humor die kwetsend kan overkomen.
6. Vertel een verhaal: een Sinterklaasgedicht hoeft niet alleen uit losse zinnen te bestaan; het kan ook een verhaal vertellen. Begin bijvoorbeeld met een situatie waarin de ontvanger zich bevindt en bouw het gedicht daar omheen op. Zo wordt het gedicht al een cadeau op zichzelf.
7. Voeg er een persoonlijke touch aan toe: voeg persoonlijke elementen toe aan het gedicht, zoals bijnamen, inside jokes of speciale herinneringen. Dit laat zien dat je moeite hebt gedaan om een oprecht en uniek gedicht te schrijven.
8. Vermijd clichés: probeer origineel te zijn en clichés te vermijden. Het is zo verleidelijk om standaarduitdrukkingen te gebruiken, maar wil je opvallen en het persoonlijk maken? Dan is het echt noodzakelijk dat je standaard zinnen zoals in het begin van het artikel vermijd.
9. Oefening baart kunst: schrijf niet alleen één versie van het gedicht, maar maak meerdere concepten. Zo kun je verschillende ideeën uitproberen en de beste elementen combineren. Het is heel normaal dat je een paar pogingen nodig hebt voordat je het perfecte Sinterklaasgedicht hebt.
10. Lees het gedicht voor: voordat je het gedicht cadeau geeft, lees je het eerst voor aan een vertrouwd persoon, zoals een familielid of vriend. Natuurlijk niet aan de ontvanger voorlezen, maar aan iemand anders! Zij kunnen je waardevolle feedback en eventuele verbeteringen geven.