We zitten al een aantal weken in een gedeeltelijke lockdown vanwege Covid-19. Veel mensen werken thuis, de kinderen volgen lessen vanuit huis. En dat is nu juist het probleem, want dat kan ervoor zorgen dat je aankomt. Dik worden, het gevaar van isolatie en tips om dit te voorkomen.
Inhoud
Covid-19, thuiswerken en kinderen die thuis zijn
Al een paar weken is ons leven compleet veranderd. Gingen we begin maart nog gewoon elke dag uit huis om te werken, sporten, boodschappen doen en de kinderen naar school, nu zit het grootste deel van de mensen thuis. Werken vanuit het home office is de nieuwe norm. Kinderen volgen online lessen. De sportschool is gesloten en we moeten maar zien of het lukt om fit te blijven. De winkels zijn deels open, wel met beperkingen en regels.
Misschien heb je inmiddels een nieuw ritme te pakken wat goed werkt voor iedereen in het gezin. Misschien zoek je nog naar de juiste balans. En daar schuilt het gevaar: door al het thuiszitten gaan we ons misschien wel vervelen. Er wordt minder bewogen, er wordt sneller gesnackt. Kortom: door deze thuisisolatie is het gevaar groot dat we aankomen.
Dik worden, het gevaar van isolatie en tips om dit te voorkomen
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat dik worden op de loer ligt:
- De kinderen zijn thuis en het lijkt wel alsof er aan hun honger geen einde komt. Van lieverlee bak je er vrolijk op los en natuurlijk geniet je zelf ook mee
- Eten staat algemeen bekend als troostmiddel. Mensen die stress ervaren door de hele situatie kunnen hun troost zoeken in de keuken, waar vaak ongezonde snacks binnen handbereik zijn
- Het alledaagse ritme is weg, dus je verdient iets lekkers
- Je hebt nu meer tijd dan ooit en dus wil je de tijd gebruiken om te leren bakken. Helaas kun je het gebak met niemand delen, dus eet je het zelf maar op
- Omdat je gezin onder de situatie lijdt wil je het gezin extra verwennen, dus sta je geregeld in de keuken, waar je ook het een en ander snoept
- Natuurlijk blijf je ook thuis bewegen, bijvoorbeeld met deze tips om thuis fit te blijven maar je mist je sportmaatjes en door alle stress is je motivatie om fit te blijven weg
- Het is drukker dan normaal, want je moet niet alleen thuiswerken, ook je kinderen zijn de hele dag thuis en vragen om aandacht. Dus: je grijpt sneller naar zakjes, pakjes en makkelijk te maken maaltijden
- In de supermarkt is het aanbod beperkt of je raakt zo gestressd dat je maar naar makkelijke dingen grijpt
- Je hoeft niet uit huis, dus beweeg je uiteindelijk toch veel minder
En zo kunnen er nog duizenden redenen te bedenken zijn waarom het gevaar van dikker worden zeer reëel is. Tijd om het aan te pakken, voordat het te laat is.
Tips om te voorkomen dat je aankomt tijdens de Coronacrisis
Heb je geen idee waar je moet beginnen? Met onderstaande tips kun je voorkomen dat je aankomt of het in elk geval beperken tot een minimum.
Blijf in beweging
Ondanks alle maatregelen kun je gewoon in beweging blijven. Bewegen is het belangrijkste als je wilt voorkomen dat je door je home office kilo’s aankomt. En dat is niet zo gek, ik heb in diverse groepen op Facebook gelezen dat mensen al een paar kilo aan zijn gekomen. Dat bewegen kan zowel binnenshuis, als in de tuin en in je directe omgeving. Plan hiervoor gewoon tijd in. Ga een stuk fietsen, maak elke dag een ommetje (al dan niet met de kinderen). Koop een trampoline en leef je uit in de tuin.
Let op je voedingspatroon
Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Juist nu is het belangrijk om voor gezonde voeding te kiezen. Probeer ondanks tijdgebrek zo gezond mogelijk te koken en bakken. Kies voor vers, veel groente en fruit. In plaats van ijs, chips, chocolade kies je gewoon voor een fruitsalade, hartige cupcakes met veel groente of bijvoorbeeld snackgroente. Een gevuld eitje is ook zo gemaakt en smaakt heerlijk als vullend tussendoortje. Dat geldt ook voor noten en bijvoorbeeld kikkererwten.
Bakken voor een ander
Als je tijd hebt duik je misschien graag de keuken in. Zelf ben ik ook veel in de keuken te vinden, waar ik allerlei nieuwe recepten uitprobeer. Dat kun je natuurlijk niet allemaal zelf opeten. Heb je je dus weer eens uitgeleefd in de keuken? Maak dan anderen blij met je baksels. Geef de buren een gebakje of breng die ene lekkere cake langs bij familie (zet voor de deur en blijf op een afstand!).
Beperk de eetmomenten voor jezelf en de kinderen
Niet alleen jij, maar ook de kinderen hebben juist in deze tijd behoefte aan een schema. Spreek samen af dat er alleen op bepaalde tijdstippen een snack gegeten mag worden. Zorg dat je kinderen dan de keuze hebben uit gezonde hapjes. Als je kinderen het moeilijk hebben vanwege alle maatregelen, het feit dat ze vrienden en school missen, vul deze leegte dan met andere dingen. Voorkom in elk geval dat je kind eten als een troostmiddel gaat zien. Als je kind dit eenmaal aanleert is het namelijk moeilijk af te leren.
Let op je drinken
Wat voor het eten geldt, geldt natuurlijk ook voor je drinken. Het is nu zo makkelijk om naar een fles frisdrank te grijpen. Maar beperk het gebruik van frisdrank die boordevol suikers zitten. Dat geldt overigens ook voor de meeste sappen. Wil je eens iets anders dan water, thee of koffie? Maak dan water met een smaakje of maak zelf ijsthee (zonder al te veel suiker).
Eet warm tussen de middag om snaaien te voorkomen
Nu is het de perfecte tijd dat je je eetgewoontes omgooit. In veel landen wordt tussen de middag warm gegeten. Waar ik vandaan kom (Beieren) is het heel normaal dat je tussen de middag warm eet. Doordeweeks is dat misschien niet zo snel mogelijk vanwege werk, maar zeker in het weekend wordt gewoon in de middag warm gegeten. Dat heeft zo zijn voordelen. Overdag heb je energie nodig en kan je lichaam het warme eten makkelijker en sneller verwerken. In de avond kun je beter iets minder zwaars eten, zoals bijvoorbeeld een boterham of bijvoorbeeld kwark en dat soort dingen.
Het is zeker even wennen, maar voor kinderen kan het net dat extra zetje zijn om bijvoorbeeld goed in te kunnen slapen. Ook kan het schelen in doorslapen. Als je kinderen namelijk in de avond warm eten kunnen zij de energie die ze krijgen door het eten niet kwijt. Terwijl ze overdag de energie heel goed kunnen gebruiken. Dan moeten zij zich concentreren en in de tuin spelen enz. Probeer het eens. Het kan echt heel veel schelen.
Ik ben zelf begonnen met koken en warm eten in de middag. Van de week merkte mijn dochter op dat ze sindsdien ook veel minder de neiging heeft om tussendoor te gaan snacken. Logisch, want je zit na het eten van de warme maaltijd een paar uurtjes vol. Dus voor ons werkt het perfect en ik ga dit zeker erin houden, zolang een groot deel van het gezin veelvuldig thuis werkt/is.
Hou een eetdagboek bij
Misschien niet heel erg leuk om te doen, maar een dagboek kan je in deze tijd zeker helpen. Door elke dag te noteren wat je eet en wanneer kun je kijken of er een bepaald patroon zit in het snaaien. Daarnaast zie je in een oogopslag wat je eet en hoe laat. Aan de hand van je dagboek kun je een ander voedingspatroon opstellen. Daarbij hou je dan rekening met gezond eten.
Door stress wordt je dik: zorg voor afleiding en voldoende me-time
De tijden zijn drastisch veranderd en we zitten vaak 24 uur per dag op elkaars lip. Daar wordt je niet bepaald vrolijker van. Tijd om hier verandering in te brengen om te voorkomen dat je dik wordt door stress. Neem af en toe wat tijd voor jezelf, hoe moeilijk dat ook is. Wees lief voor jezelf: je kunt nu niet uit eten gaan, op vakantie of naar een pretpark. Dat geld kun je sparen of je kiest ervoor om het geld nu in te zetten voor jezelf en je gezin. Koop een leuk spel, verwen jezelf met iets dat je al lang wilde hebben of verras de kids met de felbegeerde spelcomputer (of nog beter een speeltoestel voor in de tuin).
Wat doe jij om te voorkomen dat je aankomt tijdens het (verplicht) binnen zitten?
[…] Al dat bakken heeft wel een groot nadeel: de kans dat je uit deze situatie komt met een paar extra kilo’s is groot. Dik worden wil je voorkomen, vandaar dat ik tips deel om dit te voorkomen. […]
[…] extra belangrijk. Veel mensen hebben maandenlang thuis gezeten met een beperkte sociale kring. Bewegen schoot er bij in en veel mensen zien dit aan de extra kilo’s op de weegschaal. Gelukkig mogen we weer meer en […]