boek je vakantie bij de ANWB

Een makkelijke en snelle DIY zomerjurk naaien voor beginners. In deze tutorial leg ik je in een paar stappen inclusief foto’s uit hoe je jouw eigen zomerjurk kunt maken. Daarbij heb je de keuze uit een mini, midi of maxi zomerjurk. De jurk is geschikt voor absolute beginners op de naaimachine.

 

 

Inhoud

Zomerjurk zelf naaien

Een klein woord vooraf: alhoewel mijn oma en mijn moeder professioneel opgeleide naaisters zijn heb ik nooit interesse gehad in het zelf maken van kleding of gordijnen. Sterker nog: ik had altijd ruzie met de naaimachine en riep jarenlang dat ik nooit een naaimachine aan zou schaffen. Ik heb mijn woord gehouden en altijd alles op de hand genaaid, zoals bijvoorbeeld het carnavalspak Mario.

In 2013 begon het echter ineens te kriebelen: elke keer alles met de hand naaien was toch niet zo leuk. Ik mocht dan ook een keer de naaimachine van mijn moeder lenen om te kijken of het mij beviel. Toendertijd heb ik een aantal kleren gerepareerd, maar ik was ineens minder zeker van mijn wens voor een eigen naaimachine.

Toch liet het me niet los (mede dankzij mijn dochter) en in 2015 (dit artikel stond eerst op mijn andere website) is het er eindelijk van gekomen: ik heb mijn eerste Singer naaimachine aangeschaft. Het is een vrij goedkoop en simpel model, omdat ik ondanks alles nog steeds twijfelde of ik er wel mee om kon gaan.

Inmiddels heb ik twee jurken voor een bruiloft gemaakt (waarvan 1 voor dochterlief die heel graag een tutu jurk wilde), de gordijnen van mijn zoon zijn eindelijk vervangen door een kleur die beter bij zijn leeftijd past en inmiddels is de eerste zomerjurk een feit. Ben ik bij de rest vergeten foto’s te maken, voor de zomerjurk geldt dat niet en heb ik alles vastgelegd.

Ik gebruik voor de uitleg geen technische termen, omdat het allemaal uit de vrije hand gemaakt is en ik niet technisch aangelegd ben. Het gaat erom dat het resultaat precies is wat je ervan verwacht en dat het allemaal makkelijk en snel uitvoerbaar is. Deze DIY zomerjurk voldoet aan al deze criteria.

Genoeg gekletst nu, lees snel verder en maak vandaag nog je eigen zomerjurk in een model naar keuze (mini, midi of maxi).

Werktijd: +/- 1 uur (maximaal)

Benodigdheden

2 meter stof (1,5 m breed)

Elastiek

Schaar (geschikt voor het knippen van stof)

Meetlint

Naaimachine

Kopspelden

Pen en papier (voor noteren van de maten)

DIY zomerjurk naaien voor beginners stap voor stap uitleg

De jurk bestaat uit twee delen: een top, een rok en bandjes. Deze worden los van elkaar gemaakt en vervolgens aan elkaar genaaid.

 1. Begin met het opnemen van je maten. Leg het meetlint voor het topje over het grootste deel van je borsten (net onder de armen, aan de voorkant over de tepels heen; sorry voor het taalgebruik, maar hierdoor is het wel duidelijk welk deel bedoelt wordt). Noteer deze maat op een briefje.
 2. Meet vervolgens de lengte van het topje door onder je oksel tot je heup. Noteer deze maten op je blaadje bij de afmeting van het topje.
 3. Meet vervolgens de maat van je heup en noteer ook deze maten op het blaadje.
 4. Ten slotte moet je nog de lengte meten. Deze is geheel afhankelijk van je model: mini wordt tot halverwege je heup en knie, midi is tot knie en maxi tot de enkels. Noteer deze afmeting bij de afmeting van je heup (rokgedeelte)
 5. Knip als eerste de stof voor het topje: Reken bij de lengte en breedte een zoomrand van ongeveer 1 cm
 6. De stof voor de rok moet je dubbel nemen: is je heup 90 cm, knip dan 180 cm stof af, waarbij je rondom ook rekening houdt met een zoomrand van 1 cm (ongeveer).
 7. Knip vervolgens een stuk elastiek af op maat van je heup (in eerder genoemd voorbeeld knip je dus 90 cm + 1 cm = 91 cm elastiek af. Leg dit even apart.
 8. Zorg dat je nog wat stof overhoudt voor het maken van de bandjes.
 9. Als beide lappen stof uitgeknipt zijn leg je de stof voor de rok opzij en begin je met het maken van het topje. Leg je stof met de mooie zijde op elkaar en naai het aan de minder mooie kant op elkaar. De naad die hierbij ontstaat komt straks in het midden op de achterkant.

DIY zomerjurk naaien voor beginners 1

 1. Naai ook direct aan de boven- en onderkant een zoom (eveneens aan de minder mooie kant van het topje).
 2. Draai de stof vervolgens weer binnenste buiten, zodat je de mooie kant van de stof voor je hebt liggen. Zorg nu dat de naad aan de achterkant precies in het midden is. Neem nu van de voorkant in het midden de stof op en vouw deze drie maal op. Naai dit deel op elkaar. (zie foto)DIY zomerjurk naaien voor beginners 2
 3. Vervolgens naai je de elastiek op de bovenkant van je rokdeel, natuurlijk aan de binnenzijde (minder mooie kant van de stof). Omdat de stof dubbel zo lang is als je elastiek dien je de elastiek tijdens het vastnaaien strak te trekken. Als je het goed doet is de elastiek net zo lang als je stof. Het resultaat zie je op de foto.DIY zomerjurk naaien voor beginners 3
 4. Nu kun je de zoom aan de onderkant naaien, dat is een stuk makkelijker als de stof nog niet samen is genaaid (ik heb het dus andersom gedaan: eerst de rok samen genaaid en vervolgens zoom genaaid :). Natuurlijk geldt ook hierbij: zoom wordt aan de minder mooie kant van de stof gemaakt.
 5. Naai vervolgens de stof samen, zodat er een rok ontstaat. Nu heb je inmiddels een losse rok en topje voor je DIY zomerjurk.DIY zomerjurk naaien voor beginners 5
 6. De volgende stap is een beetje tricky, omdat je nu de rok en het topje aan elkaar gaat naaien. Leg als eerste de rok (binnenstebuiten) voor je neer met de elastieken kant van je af. Neem je topje (met de mooie zijde!) en leg dit onderste boven voor je neer (de kant van je decolleté wijst naar jou). Nu schuif je het topje in de rok, zodat de elastieken kant van de rok op de onderkant van het topje ligt. Let er op dat de naden van rok en top op elkaar liggen! Een paar spelden vergemakkelijken het werk.DIY zomerjurk naaien voor beginners 6
 7. Naai de top en rok aan elkaar. Nu heb je een strapless DIY zomerjurk. Je kunt de jurk zo laten of doorgaan en twee bandjes ervoor maken zoals ik heb gedaan voor mijn dochter.
 8. Voor de bandjes neem je twee stukken stof die van de bovenkant van je top tot de achterkant van je top moeten komen + 2 cm extra voor het vastnaaien en natuurlijk in de breedte wat extra stof voor het op elkaar naaien.DIY zomerjurk naaien voor beginners 6
 9. Vouw de stof met de mooie kant op elkaar en naai vast.
 10. Voor het bevestigen van de bandjes moet je deze eerst weer binnenste buiten keren. Dit gaat het makkelijkst als je een breinaald of een satestok gebruikt.
 11. Nog even de bandjes rechts en links aan de binnenkant van de top bevestigen en je DIY zomerjurk is ready om aangetrokken te worden.

 

DIY zomerjurk naaien voor beginners

Dokteronline.com

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in