Voor de één een ideaalbeeld, voor de ander is het totaal ondenkbaar: een Nederland zonder buitenlanders. Helaas gaan er ook in politiek Den Haag zo nu en dan stemmen op, die liever een land zonder buitenlanders hebben, dan een land, waarin een ieder welkom is. Nederland: terug naar de Nederlanders en vooral zonder buitenlanders!
Inhoud
Jaren’50 en ’60 buitenlanders komen in Nederland
WO II is achter de rug en Nederland heeft heel wat te verduren gehad onder de Duitse bezetting. Veel steden liggen in puin en het herstel van de economie gaat maar moeizaam. In de jaren ’50 wordt het besluit genomen om dan maar mensen uit Turkije en Marokko te halen, die kunnen helpen met de wederopbouw van Nederland.
Deze mensen worden met een mooie naam omschreven als zogenaamde gastarbeiders. Een wijs besluit of niet, Nederland herrijst en de wederopbouw gaat met de hulp van hardwerkende, maar weinig eisen stellende Turken en Marokkanen een heel stuk sneller. Buitenlanders waren niet alleen welkom, maar hard nodig!
Jaren ’70 gastarbeiders blijven in Nederland
Na de wederopbouw, zo jaren ’70 zijn de Turken en Marokkanen feitelijk overbodig geworden. Inmiddels hebben echter heel wat mannen hun gezinnen naar Nederland laten komen, omdat ze zien dat er hier betere kansen zijn voor hun kinderen. Aanvankelijk werd gedacht dat dit een tijdelijke komst van buitenlanders naar Nederland zou zijn, maar niets bleek minder waar.
De stroom buitenlanders, juist uit de regio Turkije en Marokko, bleef aanhouden en de nieuwe generatie had geen plannen om terug te keren naar hun geboorteland of het geboorteland van hun ouders. En dan dringt de situatie ook bij de politiek door: gastarbeiders zijn nu blijvers! Joop den Uyl verscherpt de het toelatingsbeleid, maar het helpt weinig.
Zo ontstaat er midden jaren ’70 een eigen gemeenschap binnen Nederland: een gemeenschap van buitenlanders die niet zo goed integreren als gehoopt, maar hun eigen regels en waarden blijven hanteren in hun nieuwe thuisland Nederland. Dit is vooral het geval met Turken en Marokkanen, maar ook met Surinamers. Surinamers die in 1975 ten tijde van de onafhankelijk er massaal voor kiezen Suriname te verlaten en naar Nederland vertrekken (de kolonisator van Suriname ten tijde van de slavernij) om daar een beter bestaan op te kunnen bouwen.
Jaren ’80 politiek beleid met betrekking tot buitenlanders
Na de overweldigende stroom van buitenlanders naar Nederland, kwam de politiek eindelijk in actie. Immers, deze nieuwe burgers moesten ook opgenomen worden in het beleid van het land. Er moesten voorwaarden geschapen worden voor deze mensen, zodat zij op een normale manier deel konden nemen aan het arbeidsproces. Op de woningmarkt naar een geschikt onderkomen konden zoeken. De kinderen deel konden nemen aan het onderwijsproces enz. Daarbij mocht de autochtone Nederlanders echter niet verwaarloosd worden.
Jaren ’90 tot heden: politiek beleid met betrekking tot buitenlanders
Door alle oorlogen die in de jaren ’90 gevoerd zijn (denk hierbij aan Irak en diverse Afrikaanse landen) kwam er een grote stroom vluchtelingen Europa binnen. Nederland werd hierbij ook geconfronteerd met een grote stroom mensen van over de hele wereld. Mensen die allemaal om verschillende redenen een nieuw thuis probeerden te vinden in Nederland. Deze stroom vluchtelingen zorgde voor een meer verscherpt beleid vanuit politiek Den Haag. Alles moest immers overzichtelijk blijven en er moest controle blijven over welke mensen het land binnen kwamen.
De voorwaarden om in Nederland onderdak te vinden als buitenlander/vluchtelingen werden elk jaar wel aangepast, dan wel verscherpt. Waren de regels in 2012 met betrekking tot buitenlanders en vluchtelingen heel streng en waren er genoeg mensen die wachten op uitzetting naar hun land van herkomst, nu zijn de regels weer versoepeld.
Nederland zonder buitenlanders!
En dan zijn er steeds vaker mensen die alle buitenlanders liever gister dan vandaag zien vertrekken uit Nederland. Immers, de buitenlanders zijn de mensen die alle problemen veroorzaken. Zij zijn de grootste misdadigers, vooral onder buitenlanders (allochtonen) is er grote werkeloosheid. Om nog maar niet te spreken over het feit dat deze mensen hun eigen waarden en normen hanteren en hun eigen cultuur en godsdienst aanhouden.
Goed, laten we een kijkje nemen in een Nederland zonder buitenlanders:
- Liefhebber van lekker eten? De keuze die je nu hebt is Hollands restaurant A-Z. De Chinees, Griek, Italiaan, Turk enz. zijn terug naar hun land, samen met hun eetgewoontes en we gaan terug naar puur Hollands eten. Het menu bestaat vooral uit aardappelen (die overigens ook uit het buitenland komen), groente en een stuk vlees, bijv. een gehaktbal of de typische rookworst. Het Turkse brood, Italiaanse pizza of ijs, bami van de Chinees… het is er allemaal niet meer bij.
- Lekker ontspannen in de Turkse hammam? Vergeet het maar, die Turken zijn er niet meer.
- Het straatbeeld: wit, wit en wit. Het enige gekleurde op straat zijn de kleren.
- De markt is weer vol echte Hollandse producten, de buitenlandse producten zijn volledig verdwenen.
De realiteit
Bovenstaande lijst kan eindeloos aangevuld worden, maar het is duidelijk: een Nederland zonder buitenlanders zou er een heel stuk anders uit zien. Volgens sommigen zouden veel problemen dan opgelost zijn. Maar is dat ook zo? We gaan een stapje verder en kijken of de problemen zonder buitenlanders inderdaad opgelost zouden zijn in Nederland:
- Voetbalwedstrijden zouden zonder buitenlanders rustig verlopen. Of nee, de hooligans, dat zijn toch echt de gewone autochtone Hollanders
- De werkgelegenheid zou profiteren van het vertrek van buitenlanders! Oh ja? Wie gaat dan vuil ophalen, kantoren schoonmaken, scholen schoonmaken enz.? De gewone, doorsnee Hollander kiest toch liever voor een betere baan dan eerder genoemde.
- Discriminatie houdt op als er geen buitenlanders meer zijn. Hmmmm… Mooi luchtkasteel, maar zijn het werkelijk de buitenlanders die de grootste pestkoppen zijn op school?
- Nederland wordt pas weer veilig als alle buitenlanders vertrokken zijn. Helaas, een misdadiger kan uit alle lagen van de bevolking komen en misdaden komen overal ter wereld voor, ook in Nederland onder allochtonen.
Nederland zonder buitenlanders?
De conclusie die getrokken kan worden uit bovenstaande zaken, lijkt vrij duidelijk: Nederland zonder buitenlanders zou er heel anders uitzien, maar niet per se beter. Sterker nog, Nederland zonder buitenlanders is gewoon ondenkbaar! Hopelijk zien mensen dit in en kunnen buitenlanders gewoon in Nederland blijven. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze zich gedragen. Dat geldt ook voor alle vluchtelingen. Hopelijk hoeven zij niet meer het land uitgezet te worden, zeker niet in die gevallen waar de mensen helemaal geïntegreerd zijn, de taal spreken en het land van herkomst alles behalve veilig is.