boek je vakantie bij de ANWB

In een tijd waarin het lijkt alsof iedereen het duurste van het duurste moet hebben, zeker op het gebied van elektronica klinkt het bizar om te zeggen dat duurder niet altijd beter is. Ontdek daarom nu waarom een dure telefoon niet altijd beter is en je prima af bent met een goedkopere smartphone.

 

Inhoud

Van peperdure tot goedkope smartphones

Als je toe bent aan een nieuw toestel dan kun je het zo duur maken als je zelf wil. Momenteel kosten de duurste smartphones met gemak 2700 euro, terwijl je de voor een goedkope smartphone nog geen 100 euro kwijt bent. Zoals je ziet is het prijsverschil enorm, terwijl de functies voor de meeste toestellen hetzelfde zijn. Je kunt ermee bellen, smsen, appen, internetten en foto’s en video’s maken. En natuurlijk zitten daar wel verschillen tussen in de modellen onderling, maar het verschil is waarschijnlijk veel kleiner dan je denkt.

 

Budgetvriendelijke toestellen met high-end specificaties

Wil jij een nieuwe telefoon kopen? Let dan vooral op de specificaties. Als je de specs, zoals ze dat in het Engels zo leuk afkorten, van dure en goedkope smartphones naast elkaar legt, dan zul je zien dat er helemaal niet meer zo veel verschil is. Modellen met een gemiddelde prijs van 200 – 400 euro voldoen steeds meer aan de hoge eisen van de gebruikers.

Dat zie je niet alleen terug in de batterijduur, maar ook extraatjes zoals 5G-ondersteuning, een krachtige processor en bijvoorbeeld een 120Hz-scherm. Maar ook zaken zoals een snellader, waarmee je je telefoon in een recordtijd van 30 minuten op kan laden vind je steeds vaker bij budgetvriendelijke smartphones. En dat is nog lang niet alles, want ook met de verschillende camera opties is er weinig verschil tussen dure en goedkopere toestellen.

 

Software updates van goedkope smartphones

Jarenlang waren regelmatige updates vooral voorbehouden aan dure mobieltjes. Hierdoor was het slimmer om in een dure telefoon te investeren. Als je toestel namelijk niet meer geüpdatet wordt, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment bepaalde apps niet meer kunt gebruiken. Dat regelmatig updaten van alleen dure toestellen is inmiddels verleden tijd, want ook goedkope telefoons krijgen nu geregeld een update.

De updates gelden overigens niet alleen voor de reguliere software, maar ook voor de beveiliging. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn dat er een lek ontstaat, waardoor je data op straat komt te liggen. Zoek je dus een smartphone die je langer kunt gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat de software niet meer up tot date is? Dan kun je gerust een kijkje nemen in het goedkopere segment.

Hoe het zit met de updates kun je lezen op de websites van de verschillende fabrikanten. De ene is er beter in dan de ander en garandeert bijvoorbeeld maandelijkse updates. En vergis je niet: hier scoren de betaalbare toestellen juist veel beter in dat de dure modellen.

 

 

Daarom is een dure telefoon dus niet altijd beter

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een dure smartphone niet altijd beter. Hieronder vind je alle punten op een rij, waarop je moet letten bij de aanschaf van een budgetvriendelijke telefoon (punten waarop je dure en betaalbare modellen met elkaar kunt vergelijken):

  • Batterijduur
  • Oplaadtijd
  • Processor
  • Opslagruimte
  • Camera’s
  • Scherm
  • Software updates inclusief beveiligingsupdates
  • Garantie

 

 

Voor wie is een duur toestel dan nog wel handig?

Het antwoord is kort en bondig: eigenlijk heeft niemand een duur toestel nodig. Natuurlijk zijn de specs wat beter en heeft de telefoon een luxe uitstraling, maar voor het gros van de mensen voldoet een goedkopere telefoon prima. Vaak worden de wat duurdere toestellen aangeboden in combinatie met een telefoon abonnement. Maar als je voor sim only kiest, dan bepaal je zelf welk toestel je koopt en kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil.

 

 

Eigen ervaring met goedkope smartphone

Ik heb jarenlang een Nokia tot mijn beschikking gehad die ik ooit op een Black Friday voor minder dan 100 euro heb gekocht. Hier was ik altijd heel tevreden over, maar als je foto’s en video’s voor je websites wil maken, dan moet je op een gegeven moment toch de overstap maken naar een ander model. Vooral omdat mijn telefoon inmiddels bijna 5 jaar oud was.

Nu werd ik op mijn verjaardag vorig jaar verrast met een Redmi note 10 pro toestel. Een prima telefoon voor een zeer scherpe prijs die rond de 200 – 250 euro ligt. De specs zijn bijzonder goed en de camera’s maken super scherpe beelden, je kunt de telefoon snel opladen, het scherm geeft scherp beeld (Amoled) en past zich aan de hoeveelheid licht aan (beter voor je gezondheid). Over updates hoef ik mij niet druk te maken, want het Android toestel wordt regelmatig geüpdatet.

Het is misschien geen luxe telefoon wat het design betreft (alhoewel dat ook discutabel is natuurlijk), maar het voldoet aan mijn verwachtingen. Daarbij kan ik de telefoon perfect gebruiken voor mijn werk, waarvoor ik regelmatig op pad ben om content te maken.

Zoek je dus zelf nog een betaalbare telefoon? Kijk dan zeker eens naar dit toestel.

 

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in