boek je vakantie bij de ANWB

Kleur je haar veilig en makkelijk met natuurlijke middelen. Het haar kleuren met natuurlijke middelen of je nu bruin, grijs, blond of zwart haar wilt hebben is makkelijker dan je denkt. Deze middelen zijn bovendien veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en maken je haar ook nog eens veel mooier.

 

 

Inhoud

Haar kleuren met natuurlijke middelen

Chemische haarkleurstoffen zijn vaak giftig  en zijn af te raden tijdens een zwangerschap. Daarentegen brengen plantaardige kleurstoffen geen schade toe aan je haar, je hoofdhuid en je algemene gezondheid.  Ze hechten zich op de buitenkant van de haarschacht en dringen niet door in het binnenste van het haar. Zuivere, plantaardige stoffen behoren over het algemeen tot de meest volmaakte schoonheidsmiddelen die de natuur te bieden heeft.

Natuurlijke kleurstoffen passen zich aan de individuele haarkleur aan. Ze kleuren het haar zonder de innerlijke structuur ervan aan te tasten. Je kunt zelfs gerust zeggen dat het haar niet alleen gekleurd, maar ook direct verzorgd wordt. Voor het kleuren kun je je haar eerst wassen. Met deze 5 tips om je haar goed te wassen weet je zeker dat de kleur beter gaat pakken.

 

Bepalen van de juiste kleur

Het bepalen van de juiste kleurstelling en inwerkingstijd is sterk afhankelijk van de natuurlijke kleur en de structuur van het haar. Haar dat eerder behandeld is met chemische kleurstoffen of permanent heeft, zal anders reageren op natuurlijke kleurstoffen dan haar dat tot nu toe ongemoeid is gelaten.

Daarom is het raadzaam om het gebruik van natuurlijke, plantaardige kleurstoffen eerst te testen op een klein plukje haar. Daarvoor kun je het beste uit de onderste delen van het haar een plukje knippen en stevig samenbinden. Deze pluk haar wordt dan eerst gewassen om het te ontvetten. Vervolgens breng je de kleurstof aan. Deze moet net zo lang inwerken tot het gewenste resultaat is bereikt. Na het uitwassen moet je de haarpluk goed laten drogen, want alleen op droog haar kun je het effect goed beoordelen. Op die manier kun je makelijk  en snel de voor jouw haar vereiste inwerkingstijd vaststellen.

 

Aanbrengen natuurlijke haarkleurstoffen

Wanneer je eenmaal de kleurstof daadwerkelijk op het haar gaat aanbrengen, moet je opletten dat je niet ook de hoofdhuid gaat kleuren. Om te voorkomen dat je ook je handen kleurt, kun je het beste dunne rubberen handschoenen aantrekken.
Pak telkens een pluk haar op en breng de kleurstof aan met een brede kwast. Vergeet niet een oude handdoek om te hangen! Plantaardige kleurstoffen kleuren namelijk niet alleen het haar en eventueel de huid, maar ook je kleren.

 

haar kleuren natuurlijke middelen kleuren

 

Kiezen van de juiste haarkleur

Vaak maken vrouwen de fout om hun haar lichter te kleuren en tegelijkertijd de wenkbrauwen donker te laten. Heb je erg donkere wenkbrauwen, dan moet je deze ook bijkleuren. Daarvoor wordt een zeer fijn make up kwastje gebruikt. Breng daarmee dezelfde kleurstof voorzichtig en gelijkmatig op de wenkbrauwen aan. Op die manier steken de wenkbrauwen niet meer op een onnatuurlijke manier af tegen het hoofdhaar.

Om de juiste plantaardige stof te kunnen kiezen, moet je eerst voor jezelf bepalen welke natuurlijke kleurnuance geaccentueerd moet worden. Met het poeder van walnotenschalen bij voorbeeld krijg je een bruine kleuring. Henna levert prachtig rood op. Meng je beide kleuren, dan krijg je een attractieve bruinrode kleur. Om de juiste kleurstelling te vinden, moet je altijd eerst een kleine hoeveelheid kleurstof mengen. Het effect kun je op een klein afgeknipt plukje haar uitproberen.

 

Walnoot voor mooi bruin haar

2-3 kopjes walnootschalen  (afhankelijk van de haarlengte)
1 scheutje plantaardige olie
1 scheutje vruchtenazijn

Stukjes walnootschaal zijn te koop in de apotheek en de kruidenwinkel. De schalen moeten fijngemalen worden tot zeer fijn poeder. De hoeveelheid hangt af van je haarlengte.

 • Het poeder mengen met de plantaardige olie, de azijn en een beetje heet water, zodat een smeerbare massa ontstaat.
 • Deze brij ongeveer 15  minuten laten intrekken. In die tijd wordt het water bijna helemaal geabsorbeerd.
 • Voordat het papje wordt gebruikt, voeg je er nog wat heet water aan toe om het weer smeerbaar te maken.
 • Was je haar en laat het een beetje drogen.
 • Dan verdeel je de kleurstof met een kwast gelijkmatig over het haar. Dat doe je het best door  een scheiding te maken. De kleurstof aanbrengen en verdelen, dan de volgende scheiding, verdelen, enz.

Als alle haarplukken zijn  behandelt, zet je een oude plastic badmuts op. Laat nu de kleurstof bij een gelijkmatige temperatuur intrekken. Walnootschalen veroorzaken een intensieve kleuring. Daarom moet je je nauwkeurig houden aan de inwerkingstijd die nodig is om het door jouw gewenste effect te bereiken. Als je niet zeker bent van de vereiste inwerkingstijd, dan moet je de kleur met tussenpozen controleren.

Na het kleuren wordt het haar weer gewassen. Om het haar een mooie glans te geven, kun je een scheut vruchtenazijn in het laatste spoelwater doen.

De kleuring met walnootschalen geeft donkerbruin haar een rijke, diepbruine kleur. Het haar wordt ook mooi glanzend en gemakkelijk in model te brengen.

haar kleuren natuurlijke middelen bruin

Kleurspoeling met kamille

1 tot 3 kopjes kamillebloesem (afhankelijk van de haarlengte)
1 scheutje citroensap

 • Giet een halve liter heet water op de kamillebloesem en laat het mengsel 20 minuten op een laag pitje heel zachtjes koken.
 • Daarna het aftreksel door een zeef gieten en er citroensap aan toevoegen.
 • Nadat je jouw haar grondig hebt gewassen , spoel je het in de kamillekleurstof.
 • Het haar wordt daarna niet nog eens gewassen.
 • De kamillespoeling mag na iedere wasbeurt gedaan worden.

Blond haar krijgt er een natuurlijke glans door. Het werkt ook goed tegen roos, vet haar en kleine ontstekingen van de hoofdhuid.

 

haar kleuren natuurlijke middelen blond

 

Rood haar met henna

1 kopje hennapoeder (roodkleurend)
1 eetlepel plantaardige olie
1 eierdooier

Het roodkleurende hennapoeder is in kruidenwinkels, sommige toko’s en een aantal apotheken/drogisterijen te koop.
Henna droogt het haar licht uit. De kleurstof moet daarom worden aangebracht met behulp van een pakking die het haar ook verzorgt.

  • Eerst meng je het hennapoeder met het eigeel en de plantaardige olie.
  • Daarna doet je er net zoveel heet water bij totdat er een smeerbaar mengsel ontstaat.
  • De kleurstof moet, afgedekt met bijvoorbeeld een doek, een nacht intrekken.
  • Voor gebruik voeg je opnieuw een beetje heet water toe aan het papje, zodat het smeerbaar wordt.
  • Het haar eerst wassen en lichtjes laten drogen.
  • Daarna trekt je een paar keer een scheiding in het haar en breng je de kleurstof regelmatig met een brede kwast aan.
  • Zet een plastic badmuts op het hoofd en draai daar nog een handdoek omheen, zodat een gelijkmatige verdeling van de warmte ontstaat. Dit is erg belangrijk voor een maximaal resultaat.
  • De inwerkingstijd moet worden afgestemd op het type haar. Het is daarom in ieder geval aan te bevelen om eerst een kleurtest te doen op een afgeknipt plukje haar om ongewenste resultaten te voorkomen.

 

Het roodgekleurde henna geeft donkerbruin haar een mooie rode glans. Met lichtbruin haar moet je echter voorzichtig zijn, omdat vrij snel een niet zo mooi effect kan ontstaan dat doet denken aan roestbruin/rood.

Na de behandeling moet het haar grondig gewassen worden. Bij een herhaling is het voldoende om alleen de haaruitgroei te behandelen met henna. De eerder gekleurde delen van het haar zullen hun rode glans nog steeds hebben.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het kleuren met henna de meest gebruikte kleurmethode is onder Hindoestaanse Surinamers. Het resultaat mag er zijn: ze hebben vaak mooi haar met een mooie kleur.

LET OP: als je je haar eenmaal met Henna hebt gekleurd, kun je niet zo snel meer terug naar chemisch kleuren. Henna zorgt namelijk voor een soort vernis op je haren.

 

haar kleuren natuurlijke middelen rood

Spoeling met korenbloemen voor grijs haar

2 handenvol korenbloemen
1 scheutje citroensap

 • Doe de gedroogde korenbloemen in een porseleinen schoteltje en giet er een halve liter kokend water op.
 • Afgedekt met een doek, drie uren laten trekken.
 • Het aftreksel door een keukenzeef gieten en er het citroensap aan toevoegen.
 • De korenbloemen geven dof, grijs haar een mooie, lichtblauwe glans.
 • Laat het haar na het wassen en beetje drogen.
 • Verdeel er vervolgens gelijkmatig de spoeling over.
 • Het haar wordt daarna niet nog eens gewassen.
 • De spoeling mag zonder bezwaar na elke wasbeurt worden gebruikt.

 

Rode kool voor roze, paars of blauw haar

Wil je een iets gewaagdere kleur in je haar? En wil je hiervoor ook natuurlijke middelen gebruiken? Als je rode kool (vers) snijdt en met een theelepel zout laat koken tot het water verkleurt, dan krijg je mooie en vooral natuurlijke haarkleuring. Let op: deze is vooral geschikt voor blond en wit haar omdat de kleur dan het beste pakt. Welke kleur het wordt hangt ook af van je eigen haarkleur.

 

Het haar goed verzorgen na het kleuren is belangrijk om lang te genieten van de nieuwe kleur. Vooral in de zomer is het belangrijk om het haar goed te verzorgen. Ik heb de belangrijkste tips om je haar te verzorgen in de zomer op een rijtje gezet voor jou.

 

Heb jij wel eens je haar met natuurlijke middelen gekleurd? Hoe is dat bevallen? Laat het me weten in een reactie onder het artikel.

 

 

 

Dokteronline.com

7 REACTIES

 1. […] De zomer in de bol of beter gezegd op je bol? Wil je in de zomer genieten van een ander kleurtje? Dankzij de UV straling waaraan het haar bloot staat in de zon, doe je er goed aan je haar zo min mogelijk te belasten met chemische behandelingen in de zomer. Wil je echter toch een ander haarkleurtje, dan kies je voor een natuurlijke manier om je haar te kleuren. Benieuwd hoe je je haar op een natuurlijk manier verft? Dan moet je vooral mijn blog lezen over het natuurlijk kleuren van het haar. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in