boek je vakantie bij de ANWB

Wist je dat er genoeg mensen zijn die hun haar verkeerd wassen? Met deze 5 tips om je haar te wassen weet je zeker dat jij jouw haar nooit meer fout wast. Of je nu lang of kort haar hebt, je haren hebben geregeld en goed onderhoud nodig en wassen is hier een vast onderdeel van. Lees snel verder en ontdek mijn 5 tips om je haar te wassen zoals een prof dit zou doen.

Inhoud

Hoe vaak moet je je haar wassen?

De één zweert erbij om zijn/ haar elke dag te wassen, terwijl een ander twee keer per week welletjes vindt. Hoe vaak je je haar moet wassen is vooral afhankelijk van je haar. Heb je fijn haar dan is drie keer week wassen niet alleen meer dan voldoende, maar het voorkomt ook dat je haar slap en futloos wordt. Wil je voller en gezonder haar? Lees dan mijn 5 tips om voller haar te krijgen met simpele aanpassingen.

Voor dik en stijl haar geldt dan weer dat niet vaker dan om de dag gewassen mag worden. Het gebruik van een goede shampoo is een must om het haar glanzend en makkelijk hanteerbaar te houden. Denk daarbij aan het gebruik van een shampoo waaraan arganolie of keratine toe is gevoegd.

 

 

Ben je gezegend met krullend haar dan kun je best een aantal dagen zonder je haar te wassen. Dit komt omdat je haar minder snel vet aanmaakt. Voor krullend haar is het voldoende om je haar twee keer per week te wassen. Maak hierbij het liefst gebruik van een hydraterende shampoo. Of kies voor de Curly Girl methode om je krullen optimaal te verzorgen.

 

Heb je chemisch behandeld haar? Was je haar dan in elk geval niet vaker dan 1 keer per week. Heb je het gevoel dat je haar of hoofdhuid niet schoon genoeg is, dan kun je altijd nog gebruik maken van droogshampoo, waarmee je jouw haar niet verder aantast of stressed.

Bij gekleurd haar (is natuurlijk ook chemisch behandelt) geldt dat het twee keer per week gewassen mag worden. Hoe vaker jij je gekleurde haar wast, hoe sneller de kleur uit het haar zal spoelen, waardoor je het opnieuw zult moeten behandelen. Overigens kun je je haar  met natuurlijke middelen kleuren  zodat er minder belasting ontstaat voor je haar en hoofdhuid.

 

Heb je een keratine behandeling gehad, maak dan in elk geval gebruik van speciale keratine shampoo. Je mag je haar om de dag wassen, mits je gebruik maakt van sulfaatvrije shampoo. Dit is echt belangrijk, omdat sulfaten de keratine uit je haar kunnen spoelen en daarmee de behandeling ongedaan maken.

 

5 tips om je haar te wassen

Nu je weet hoe vaak je jouw haar mag wassen is het tijd om aan te geven hoe jij je haar het beste kunt wassen. Lees snel verder en ontdek mijn 5 tips om je haar te wassen.

 

1. Wees zuinig met het gebruik van je producten
Overdaad schaadt geldt ook zeker voor het gebruik van shampoo en conditioner. Natuurlijk moet je ook weer niet te weinig gebruiken, maar het gebruik van te veel shampoo is hoe dan ook schadelijk voor je haar. Je haar wordt hier zwaar van en doet afbreuk aan je haar.

Aangezien de meeste shampoos erg geconcentreerd zijn is een kleine hoeveelheid voldoende. Mocht je je afvragen hoeveel shampoo je nu werkelijk nodig hebt, hou dan de volgende hoeveelheden aan:
– Kort haar (tot maximaal kin): 1,5 cm (doorsnee)
– Schouderlang haar: 2,5 cm (diameter)
– Lang haar (over de schouders): 4 cm (doorsnee)

 

2. Shampoo aanbrengen
De manier waarop je jouw shampoo en conditioner aanbrengt speelt ook een grote rol. Begin bij je hoofdhuid en werk naar je oren toe. Dit is het gedeelte dat als eerste vettig wordt. Masseer de shampoo rustig in. Als je te ruw te werk gaat raakt je haar niet alleen in de war en kan het borstelen achteraf een grote klus worden, maar kan ook je haar beschadigen.

 

3. Gebruik producten afgestemd op jouw haartype
Niet alleen de hoeveelheid shampoo die je gebruikt is van groot belang, je haartype speelt een belangrijke rol bij de keuze voor het meest geschikte product. Ga voor een volledige haaranalyse langs je kapper en laat zij jouw adviseren welke producten het meest geschikt zijn voor je haar. Dit hoeven overigens niet per se allemaal producten uit dezelfde lijn of van hetzelfde merk te zijn. Belangrijk is dat de producten jouw haar beschermd en glans geeft.

 

5-tips-om-je-haar-te-wassen-producten-afgestemd-op-jouw-haartype

 

4. Was je haren twee keer
Breng de shampoo twee keer aan, maar let er wel op dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Maak je haar nat, breng de benodigde hoeveelheid shampoo aan volgens de tips gegeven in stap 2. Spoel je haar uit, breng opnieuw wat shampoo aan en spoel nog een keer heel goed uit. Zorg ervoor dat alle resten van de shampoo uit je haar gewassen zijn.

 

5. Breng op de juiste plekken aan
Bij het gebruik van zowel shampoo als conditioner is het van groot belang om de producten op de juiste plekken aan te brengen. Shampoo moet vooral op de hoofdhuid tot de oren aangebracht worden om de vettigheid weg te nemen, terwijl de conditioner vooral nodig is voor de puntjes om deze een gezondere uitstraling te geven.

 

Curly girl method

Ik haalde het hierboven al aan, als je krullend haar hebt moet je je haar niet al te vaak wassen. Wil je je krullen optimaal verzorgen? Of heb je een pluizennest, maar wil je er een mooie krullenbol van maken? Dan raad ik je de Curly girl method aan. Hierbij is wassen op de juiste wijze en het gebruik van de juiste producten echt belangrijk. Om te beginnen moet je haar schoon zijn. Dit bereik je door je haar nog 1x met shampoo met sulfaten te wassen. Let op: er mogen geen siliconen in de shampoo zijn, deze moeten juist uit je haar verwijderd worden.

\

 

Bij de curly girl method gebruik je voortaan geen shampoo meer, maar alleen nog conditioner. In de meeste shampoos zitten agressieve sulfaten en die zijn funest voor je krullende haar. In plaats van je haar te wassen, masseer je je hoofdhuid met conditioner. Laat een klein beetje conditioner in je haar zitten en spoel niet alles uit. Voor het uitspoelen gebruik je bij voorkeur koud water. Warm water zorgt er namelijk voor dat je haar gaat pluizen en minder glanst. Tot slot breng je je haar in vorm door een leave in conditioner zonder siliconen.

 

Kende jij deze tips voor het wassen van haar al? 

Follow

Dokteronline.com

10 REACTIES

  1. […] Sommige mensen houden ervan hun haar elke dag te wassen, zeker als het weer warmer is. Toch is dit sterk af te raden, omdat het haar daardoor juist nog meer uit zal drogen en men het tegenovergestelde bereikt van wat men voor ogen had. In de regel geldt dat 2-3 maal per week wassen ruim voldoende is en dan met name de hoofdhuid, terwijl het haar zelf al voldoende gewassen wordt als men het shampoo van de hoofdhuid afspoelt. Let ook op mijn 5 tips om je haar te wassen. […]

  2. […] De eerste methode om zelf haargel te maken is het koken van lijnzaad, waarbij de vrijgekomen gel gebruikt wordt. Met onderstaande tips maak je een voedende haargel, die ook goed te gebruiken is voor mensen met kroeshaar. Voor gebruik van de haargel moet je je haar op de juiste wijze wassen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in