boek je vakantie bij de ANWB

Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test en ontdek of je een lente-, zomer-, herfst- of wintertype bent. Bepaald aan de hand van je teint, de kleur van je ogen en je haar welk type je bent en welke kleur het beste bij je past. Daarnaast ontdek je ook welke kleuren je absoluut niet moet dragen.

Inhoud

Waarom kleur bepalen?

Nu vraag je je misschien af waarom het zo belangrijk is om je kleur en type te bepalen. Kleuren bepalen voor een groot deel onze uitstraling en hoe mensen op ons reageren. Overigens heeft dat niet alleen met de kleur van de kleding te maken, maar ook de kleur van make-up, de keuze voor een andere haarkleur, accessoires die we dragen en de bril. Het kan zelfs van invloed zijn of je er jonger of ouder uitziet dan je eigenlijk bent.

De juiste kleur heeft ook effect op je huid, je ogen en zelfs de lijnen in je gezicht. Kleuren kunnen je huid saaier en doffer laten lijken of juist een rustige uitstraling geven. Lijnen in je gezicht kunnen door de verkeerde kleur zichtbaarder en dieper lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Ten slotte heeft de kleur van je kleding ook invloed op je ogen. Niet alleen de kleur van je ogen kan doffer worden, ook de kringen onder je ogen kunnen donkerder worden door verkeerd gekozen kleuren.

Je ziet dus dat het van groot belang is om bij de aanschaf van nieuwe kleding te letten op de juiste kleur. De juiste kleur zal je gehele uitstraling verdiepen, je huid op zijn mooist laten zien, je ogen laten stralen en donkere kringen vervagen. Wil je dus veel complimentjes ontvangen? Kies dan voor kleuren die passen bij jou.

Welk type ben jij?

Om te kunnen bepalen welke kleuren jou nu wel en niet staan moet je eerst weten of je een lente-, zomer-, herfst- of wintertype bent. De indeling in de vier seizoenen is opgesteld om de keuze te vergemakkelijken. Voor elk type is er een bepaald kleurenpalet dat erbij past. Je type wordt vastgesteld aan de hand van je kleur ogen, de kleur van je haar en de kleur van je huid. Natuurlijk zijn er heel veel variaties en daarom is het niet verwonderlijk dat er ook in de types verschillende nuances te vinden zijn. Toch is het handig om er eens goed voor te gaan zitten om alles uit te zoeken, zodat je altijd weet welk type je bent en welke kleuren perfect bij je passen en welke kleuren je liever moet mijden.

 

 

Bepalen van de kleur van je huid

Begin met het bepalen van de kleur van je huid. Dit kan behoorlijk lastig zijn, zorg er dus voor dat je dit overdag doet, met voldoende natuurlijk licht. Let er vooral op of je huid een wat gelige of juist roze tint heeft. Vind je het moeilijk om de kleur van je huid in je gezicht goed te bepalen? Kijk dan eens naar je polsen. Mensen waarbij de aders goed te zien zijn hebben een koele huid. Zijn de aders minder goed te zien dan gaat het waarschijnlijk om een meer gelige huid.

 

Bepalen van de kleur ogen

Heb je de kleur van je huid bepaalt, dan kijk je naar de kleur van je ogen. Alhoewel er maar vier kleuren ogen bestaan, zijn ook hier grote nuances in te vinden. Heb je bruine, blauwe, grijze of juist groene ogen? Hebben jouw ogen altijd dezelfde kleur of veranderen ze nog wel eens van kleur (dit gebeurd vooral bij mensen met groene ogen)? Zijn je ogen heel donker of juist heel licht bruin? Heb je blauwe ogen met daarin een tintje groen? Over het algemeen horen bruine ogen bij een warm type, terwijl blauwe ogen meer bij een kouder type horen.

 

Bepalen van de haarkleur

Bij het bepalen van de haarkleur moet je uitgaan van je natuurlijke haarkleur. Hierbij kijk je niet alleen naar het feit of je haar blond, bruin of zwart is, maar ook of het een matte uitstraling heeft of juist een rossige of blonde groet. Ook dit is weer bepalend voor het type dat je bent en heeft invloed op de kleuren die je uiteindelijk moet kiezen.

 

Wat voor seizoenstype ben jij?

Om je een beetje op weg te helpen laat ik je hieronder een aantal voorbeelden van types en de bijbehorende kleuren zien. Wil je meer voorbeelden zien? Kijk dan eens op Cardigan Empire waar nog veel meer types staan met de bijpassende kleuren.

 

welke kleur past bij jou lente
Lente type (shutterstock)

 

welke kleur past bij jou zomer
Zomer type (Shutterstock)

 

 

welke kleur past bij jou herfst
Herfst type (Shutterstock)
Winter type (Shutterstock)

 

 

 

Lente type

Als lentetype heb je goudblond tot licht rossig haar. Dit wordt meestal gecombineerd met (grijs) blauwe, lichtbruine of groene ogen. Ben je een lente type? Dan heb je een lichte huid, met een warme ondertoon. Vaak zie je dat lente types ook sproetjes hebben. Helaas wordt je niet snel bruin en als je bruin wordt heb je de neiging om sneller te verbranden dan andere types. Twijfel je? Kijk dan eens naar Michelle Pfeiffer, Heidi Klum en Nicole Kidman. Zij zijn allemaal een lente type.

Zomer type

Als zomertype heb je in de meeste gevallen (licht) blond haar, soms met een koele ondertoon. Heb je van jezelf witblond tot asblond haar? Dan ben je een zomer type. De huid is licht een heeft een koele ondertoon. Vaak zie je bij zomer types een frisse blos op de wangen. Net als lente types wordt je niet makkelijk bruin of je verbrandt juist heel snel. Heb je helderblauwe ogen, misschien iets van grijs of groen, dan ben je zeker weten een zomer type. Bekende zomer types zijn onder andere Claudia Shiffer, Cameron Diaz en Sharon Stone.

 

Herfst type

Herfst types kun je herkennen aan de donkerblonde tot chocoladebruine haarkleur. Soms zit er in het haar een gouden of koperen gloed die zorgt voor warmte. Vaak is de oogkleur (licht)bruin, hazelnoot of groen. De huidskleur van herfst types is licht tot beige, soms met wat sproetjes. Ook als herfst type wordt je niet snel bruin. Heb je eenmaal een kleurtje? Dan zul je de kleur wel lang behouden, dus dat is mooi meegenomen. Benieuwd welke beroemdheden een herfst type zijn? Dat zijn onder andere: Jessica Alba, Jennifer Lopez en Julia Roberts.

 

Winter type

Als winter type heb je een bleke of licht getinte huid die opvalt door een blauwkoele ondertoon. In de meeste gevallen hebben wintertypes geen sproetjes. Ben je een wintertype dan is je haar donkerbruin tot zwart (zonder rode gloed) en dat past allemaal perfect bij het totaalplaatje waarbij koele ondertonen de boventoon voeren. Het verschil tussen de haarkleur die donker is en de huid die licht is, is zeer groot. Bekende mensen die een winter type zijn, zijn onder andere: Oprah Winfrey, Lucy Liu en Demi Moore.

 

12 Verschillende types met bijpassende kleuren

Hierboven zie je de bekende indeling, waarbij je wat kleuren betreft in één seizoen ingedeeld wordt. Natuurlijk is het niet zo dat je strak in een hokje past. Wat namelijk als je met bovenstaande tests net tussen wal en schip valt. Het is net niet het ene, maar ook net niet het andere seizoen. Gelukkig is hier ook een oplossing voor gevonden. De bovenstaande test is inmiddels uitgebreid met de mogelijkheid voor: donker, licht, warm, koel, helder en soft. In totaal kom je dan uit op 12 verschillende mogelijkheden, waarbij de nuances vaak helemaal niet zo groot zijn en een gulden middenweg vormen.

Hieronder ga ik dieper in op de verschillende nuances.

Licht: Je kunt een licht zomer of licht lente type zijn. Je haarkleur is licht (blond of lichtbruin), je huid is licht (vanuit je etniciteit) en je hebt lichtblauwe, groene of grijze ogen. Herken je je hierin? Dan passen de lichte kleuren uit het kleurenpalet jou het beste. Kies voor perzik (lente) of een lichte lavendelkleur uit het zomer kleurenpalet.

Donker: je kunt of donker herfst of donker winter zijn. Als je in deze categorie valt heb je donkerbruin of echt zwart haar gecombineerd met donkerbruine, groene of hazelnootkleurige ogen. Jou staan donkere, levendige kleuren het beste. Kies bijvoorbeeld voor donker terracotta (herfst) of zwart (winter).

Warm: Je kunt een warm type zijn voor de lente of de herfst. Heb je in het algemeen een warme ondertoon? Is je haar goudblond tot bruin of licht rossig tot diep rood? Heb je groene ogen, topaaskleurige, hazelnootkleurige of zelfs medium bruine ogen? Dan kun je het beste kiezen voor de gouden middenweg wat de kleurenpaletten aangaat. Kies niet voor te opvallende of te bleke kleuren. Jou staan kleuren als medium tomatenrood (herfst) en licht aquamarijn (lente) heel goed.

 

Koel: Hier is het contrast heel groot. Je kunt namelijk een koel zomer of een koel winter type zijn. Het maakt daarbij niet uit of je een lichte of donkere huids- of haarkleur hebt, belangrijk is dat je algemene voorkomen een koele uitstraling heeft. Net als de warme types staan kleuren in de middenrange jou het best. Kijk er eens naar en kies bijvoorbeeld voor emerald groen (winter) of blauw violet (zomer).

 

Helder: Je bent of een helder winter of een helder lente type. Je kleuren en algemene uitstraling staat in groot contrast met elkaar. Je haar is medium bruin tot zwart of opvallend lichtblond. Je ogen zijn blauw, lichtgroen, topaas, amberkleurig of turkoois. Juist deze tegenstellingen zorgen ervoor dat je heldere, duidelijke kleuren moet dragen. Denk daarbij aan kleuren zoals helder warm pink (lente) of diep pink (winter).

 

Soft: wat soft betreft kun je een soft zomer of soft herfst type zijn. Er is weinig contrast tussen je huid, haar en ogen. Je complete uitstraling is bijna neutraal te noemen. Je haar is niet echt licht, maar zeker ook niet donker te noemen. Je ogen zijn groen, grijs-blauw, hazelnootkleurig of bruin. De kleuren die jou het beste staan zijn zachte, beetje gedempte tinten zoals olijfgroen (herfst) of baluwgroen (zomer)

 

12 Kleuren en seizoentypes

Ben je nu benieuwd onder welk kleuren- en seizoentype je precies valt? Lees dan vooral snel verder. Hieronder worden de eerder genoemde vier seizoenen nog eens verdiept.

 

Lente types

1. Warme lentetypes

Warme lente staat ook wel bekend als pure lente of zuivere lente. De kleuren die jou het beste staan zijn in de eerste plaats vooral warm. Daarnaast passen lichte en heldere kleuren perfect bij jou. Je bent overduidelijk een lentetype, zonder dat je neigt naar een ander seizoen.

2. Helder lentetype

Als je een helder lentetype bent, dan ben je eigenlijk een beetje neutraal en leun je een beetje tegen het wintertype aan. Helderheid is voor jou van groot belang. Jij moet voor heldere, duidelijke kleuren kiezen, die bovendien ook redelijk warm te noemen zijn. Wel iets minder uitgesproken dan het hierboven besproken warme lentetype. De kleuren lopen sterk uiteen en er is zelfs zwart in het kleurenpanel te vinden. Het is echter beter om zwart niet direct onder het gezicht te dragen. Kies je voor een zwarte broek of schoenen dan is dat geen enkel probleem.

3. Lichte lente type

Dan heb je ook nog het lichte lente type. Dit is ook een neutraal type dat neigt naar de zomer. Het meest opvallend is ‘licht’, dat is dan ook bepalend voor de kleuren. De kleuren moeten niet alleen licht, maar ook vrij warm zijn.

 

 

Zomer types

1. Koele zomer

Het zal je niet verbazen dat de kleuren voor dit type in eerste instantie vooral koel zijn. De kleuren zijn bovendien gedempt en vooral niet te donker. Je bent duidelijk een zomertype zonder naar een ander seizoen te neigen.

2. Soft zomer

Dit is een neutraal type, een gouden middenweg tussen warm en koel eigenlijk. Dit zomertype neigt een beetje naar de herfst. Het belangrijkste kenmerk daarbij is gedempt gecombineerd met koel. Kies voor kleuren die een beetje neutraal zijn. Felle kleuren zullen jou niet staan en zorgen ervoor dat je overschaduwd wordt door de kleuren van je outfit.

3. Lichte zomer

Zoals de naam al aangeeft is licht voor jou het belangrijkst. Omdat je eigenlijk neutraal bent neig je een beetje naar de lente en val je wat kleuren betreft precies in het midden van beide types. De kleuren zijn niet allen licht, maar ook koel, echter niet zo koel als van de koele zomer types.

 

Herfst types

1. Warme herfst

Voor jou draait alles om vrije donkere, gedempte en warme kleuren. Kies je toch voor een lichtere kleur? Combineer dit dan met een donkere kleur eroverheen. Denk daarbij aan een zalmkleurige blouse in combinatie met een bruine blazer. In dit geval betekent gedempt dat de kleuren een beetje grijs of bruin als ondertoon hebben. Je bent puur een herfsttype en neigt niet naar andere seizoenen.

 

2. Soft herfst

Val je onder het soft herfst type, dan ben je neutraal met een neiging naar de zomer. Ook hier geldt weer dat gedempte kleuren een must zijn voor jou. De kleuren zijn overwegend warm, maar minder warm dan de hierboven beschreven warme herfst. Felle kleuren zijn een no go voor jou en zullen je overschaduwen.

 

3. Donkere herfst

Ook dit is een neutraal type met niet bepaald hele uitgesproken kleuren en een lichte neiging naar winter type. Zoals de naam al zegt is donker het keyword voor jou. Wil je toch een lichte kleur dragen? Dan moet je deze absoluut combineren met een donkere kleur om het geheel wat warmer te maken. Let er wel op dat je kleuren niet zo uitgesproken warm zijn als van het warme herfst type.

 

Winter types

1. Koele winter

Als je een koel wintertype bent dan staan koele kleuren jou het best. Je neigt niet naar andere kleurtypes wat het uitzoeken van de beste kleuren vergemakkelijkt. De kleuren zijn niet alleen koel, maar ook helder en lopen daarbij van licht naar donker, waardoor je volop keuze hebt.

 

2. Donkere winter

Behoor je tot het donker winter type dan ben je neutraal en moet je voor overwegend donkere kleuren kiezen. Natuurlijk mag je ook lichte kleuren dragen, maar deze moet je dan bij voorkeur combineren met donkere kleuren. Let er wel op dat deze kleuren donker zijn, maar wel afwijken van het koele winter type.

 

3. Helder winter type

Dit type winter neigt naar lente en is overwegend neutraal. Heldere kleuren zijn een must. Voor het helder winter type geldt dat de kleuren van licht naar donker lopen. Houd er wel rekening mee dat de kleuren iets minder uitgesproken zijn dan van het koele winter type.

 

Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test

Als je eenmaal weet welk type je bent kun je verder gaan om te kijken welke kleuren nu werkelijk bij je passen. Zoals je ziet zijn er op bovenstaande borden suggesties gegeven van kleuren die bij je passen en kleuren die je beter kunt mijden. Nu is het taak om met deze wetenschap aan de slag te gaan en je klerenkast uit te zoeken.

Om het uitzoeken in goede banen te leiden is het van groot belang dat je geen make up draagt. Make-up heeft immers invloed op kleuren en dat is het laatste wat je op dit moment wilt hebben. Daarnaast is goed licht van eminent belang. Kunstlicht, verkeerd licht, het kan er allemaal voor zorgen dat de kleuren niet optimaal tot hun recht komen. Zorg dus voor goed daglicht, zonder al te veel schaduw.

Pak hiervoor kleding die volgens het schema bij je moeten passen en leg deze op een stapel. Kleuren die volgens het schema niet bij je passen leg je op een andere stapel. Nu begin je per kledingstuk te kijken of het daadwerkelijk bij je past of niet.

 

Hou de kledingstukken van de stapel die volgens bovenstaand schema wel bij je moeten passen voor je (bij voorkeur onder je nek) en let daarbij op de volgende punten:

 • Laat de kleur je huid stralen of juist niet
 • Licht je huid op of juist niet
 • Worden onregelmatigheden zichtbaarder of krijgt je huid een matte uitstraling
 • Lijken je ogen feller
 • De kleuren van je kleding overheersen, waardoor de aandacht naar je kleding gaat in plaats van jou

 

Doorloop op deze manier je hele kledingkast en hou alleen de kleding die werkelijk bij je past en jouw uiterlijk onderstreept in plaats van overheerst. Zorg er in elk geval voor dat je basiskledingstukken die elke vrouw in de kast moet hebben helemaal passen bij jouw type. Ben je eenmaal bezig met het uitzoeken van je kledingkast? Zorg er dan ook voor dat je bij het inruimen een nette kledingkast overhoudt. Daarmee sla je twee vliegen in een klap: je hebt alleen nog maar kleding die bij je past en de kledingkast is overzichtelijk en netjes ingedeeld.

 

Ditismijnstijl.nl stijl- en kleuradvies op maat

Twijfel je aan welke stijl en welke kleuren bij jou passen? Dan kan ik je Maame van ditismijnstijl.nl van harte aanraden. Zij heeft mij een tijdje geleden persoonlijk advies gegeven over welke kleuren mij staan (en welke niet), wat past bij mijn figuur (eerst figuuranalyse gedaan) en wat ik kan doen om minder klein (ben slechts 1,60 meter) te lijken. Aan de hand hiervan kan ik gericht op zoek gaan naar kleding en kleuren die bij mij passen. Maame heeft niet alleen kijk op zaken, ze is bovendien een heel gezellige vrouw waar je makkelijk mee kan kletsen. Een echte aanrader dus.

 

Weet jij welk type jij bent? En kende je de verschillende nuances daarin ook al?

*Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Dokteronline.com

64 REACTIES

 1. super handig en eigenlijk zou iedereen dit gewoon een moeten bekijken want je kan je zo veel beter kleden ( en beter in je kleding zitten) met de juiste kleding kleuren

  • Klopt, ben ik het helemaal mee eens en wat is nou leuker dan een vrouw die straalt puur en alleen omdat ze de juiste kleuren draagt?

  • Heb je de tips onderaan een keer geprobeerd? Dus de kleding echt bij je gezicht houden om te kijken wat het effect ervan is? Dat scheelt echt.

 2. Wat een heldere uitleg. Nu moet ik toch echt een keer aan de slag om ‘mijn’ kleuren te zoeken. Het lastige is dat ik het liefst blauw of zwart draag…

   • Heel interessant artikel, maar ik kom er zelf ook nooit helemaal uit, of als ik denk dat ik er dan uit ben (lichte lente), denk ik: die kleuren staan mij toch niet goed genoeg en zijn toch veel te bleek en te fel voor mijn bleke huid?! Zeker turquiose en zeegroen… Mooie kleuren, maar niet bij mij. Passen al zeker niet bij mijn blonde haarkleur, maar vooral niet bij mijn huidskleur. Zo flets en/of fel op de één of andere manier… En pastelkleuren? Nee, gewoon echt niet. Flatteren mij totáál niet. Veel te gedempt bij mijn bleke huid.
    Tomatenrood is wel mooi, maar ligt de nadruk natuurlijk nog meer op de roze tint in mijn ondertoon.

    Ik voel mezelf ook echt een uitzondering en erg zeldzaam: Ik heb (goud?)blond haar, goudbruine ogen, én ook nog een koele ondertoon (duidelijk rozig), en daar ben ik toch wel zo goed als zeker van omdat mijn aderen goed zichtbaar zijn, mijn hals héél snel rood wordt (gevoelige huid, zucht), ik snel een blos heb en ik veel sneller verbrand dan bruin word, al kan ik uiteindelijk wel bruinen. Afgezien van welk type ik zelf ben zijn mijn favoriete kleuren die van de herfst, zeker oranje en groen (maar geen fel groen. Dat vind ik écht, écht niks). Men vindt dan mij goed staan met oranje, groen, maar ook zwart (door mijn blonde haarkleur)… en bruin misschien. Daar zal mijn oogkleur waarschijnlijk veel mee te maken hebben.

    • Dat is inderdaad dan heel lastig. Misschien toch eens een sessie inplannen met iemand die persoonlijk naar je huid, haar enz. kan kijken.

  • Oei, dat is wel lastig. Misschien toch eens de test doen aan de hand van je kleding of een kleurenanalyse laten doen in een winkel?

 3. Ik heb zo’n twee jaar geleden een kleurentest gedaan en ik ben daar zo blij mee. Het heeft mij enorm geholpen in mijn zoektocht naar wat bij mij past. Het is nu dan ook veel makkelijker om nieuwe kleding of make-up aan te schaffen, het scheelt namelijk vele pas sessies en teleurstellingen. Nu zit ik meestal gelijk goed 🙂

 4. Ik moet ook echt een keer naar iemand toe gaan om zo’n test te doen. Ik ben een echte zwart en donkerblauw drager maar volgens mij kan ik er een stuk fleuriger uitzien 🙂 Dank voor de tips!

  • Geen dank en succes, de juiste kleding en kleuren kunnen echt een verschil maken, zelfs als je daarvoor even om moet denken omdat je gewend bent om alleen bepaalde kleuren te dragen.

  • Hahaha… Maar weet je dat er ook mensen zijn die werkelijk alles kunnen hebben en kunnen dragen? Mijn dochter kan bijvoorbeeld alle kleuren hebben en het staat haar ook nog eens (en nee, dat zeg ik niet omdat ze mijn dochter is).

  • Je bent niet de enige hoor, het klinkt namelijk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Een pro kan je daar zeker bij helpen en is een echte aanrader.

 5. Eigenlijk denk ik zelf altijd te weten welke kleuren goed bij mij staan (of niet). Ik heb zelf jarenlang in de modewereld gewerkt en denk een gevoel voor styling te hebben. Maar soms gaat dat ook best weleens mis. Als ik iets persé wil hebben (komt niet heel vaak voor, want niet altijd voldoende te spenderen nowadays). Ooit een keer een kleuranalyse gehad (workshop via de lokale bank) en ik kwam – als Indische – aan in een ecru colbertje wat ik volgens hen acuut uit moest doen. Dat heb ik altijd onthouden.

  • Als je zelf in de modewereld hebt gewerkt, dan zul je er vast en zeker kijk op hebben. Overigens heb ik gemerkt dat Indische mensen best veel kleuren kunnen dragen (mijn dochter heeft ook beetje Indonesisch bloed en kan echt alles hebben qua kleren en stijlen). Misschien dat ecru niet zo mooi combineerde met je huid.

  • Ja, dat kan nogal eens voor verrassingen zorgen inderdaad, maar is ook wel weer leuk, kun je een keer met iets heel anders aan komen.

 6. Zoiets heb ik een keertje met collega’s gedaan, erg leuk en leerzaam. Ik bleek toen een herfsttype te zijn en dat klopt ook wel aardig met de inhoud van mijn kledingkast.

  • Dat is fijn dat het wel past bij de kleding die je meestal draagt. Zo zie je maar weer dat sommige mensen er gewoon kijk op hebben 🙂

  • Inderdaad, in winkels worden vaak sjaaltjes of stalen met kleuren gebruikt. Er zijn ook nuanceringen in zomer en herfst, dus misschien kun je daar eens tussen kijken.

 7. Erg leuk om eens te lezen. Volgens mij val ik in de Light spring categorie.
  Grappig is dat de kleurkeuze van mijn garderobe net die kleuren zijn die niet aangeraden worden 😉

 8. woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

 9. […] Als vrouw wil je natuurlijk graag volgens de laatste mode gekleed gaan. Helaas wisselen trends elkaar snel af. Elk seizoen een andere trend volgen worden en een heel nieuwe garderobe aanschaffen zou voor de meeste vrouwen ook te duur worden. Gelukkig blijven veel modetrends een aantal seizoenen, waardoor je 1x investeert en er altijd trendy gekleed bij kunt lopen. Daarnaast komen bepaalde trends altijd terug, waardoor je niet direct afscheid hoeft te nemen van een bepaald kledingstuk. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor kleuren die bij je passen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in