Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test

Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test en ontdek of je een lente-, zomer-, herfst- of wintertype bent. Bepaald aan de hand van je teint, de kleur van je ogen en je haar welk type je bent en welke kleur het beste bij je past. Daarnaast ontdek je ook welke kleuren je absoluut niet moet dragen.

 

Waarom kleur bepalen?

Nu vraag je je misschien af waarom het zo belangrijk is om je kleur en type te bepalen. Kleuren bepalen voor een groot deel onze uitstraling en hoe mensen op ons reageren. Overigens heeft dat niet alleen met de kleur van de kleding te maken, maar ook de kleur van make-up, de keuze voor een andere haarkleur, accessoires die we dragen en de bril.

De juiste kleur heeft ook effect op je huid, je ogen en zelfs de lijnen in je gezicht. Kleuren kunnen je huid saaier en doffer laten lijken of juist een rustige uitstraling geven. Lijnen in je gezicht kunnen door de verkeerde kleur zichtbaarder en dieper lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Ten slotte heeft de kleur van je kleding ook invloed op je ogen. Niet alleen de kleur van je ogen kan doffer worden, ook de kringen onder je ogen kunnen donkerder worden door verkeerd gekozen kleuren.

Je ziet dus dat het van groot belang is om bij de aanschaf van nieuwe kleding te letten op de juiste kleur. De juiste kleur zal je gehele uitstraling verdiepen, je huid op zijn mooist laten zien, je ogen laten stralen en donkere kringen vervagen. Wil je dus veel complimentjes ontvangen? Kies dan voor kleuren die passen bij jou.

 

Welk type ben jij?

Om te kunnen bepalen welke kleuren jou nu wel en niet staan moet je eerst weten of je een lente-, zomer-, herfst- of wintertype bent. De indeling in de vier seizoenen is opgesteld om de keuze te vergemakkelijken. Voor elk type is er een bepaald kleurenpalet dat erbij past. Je type wordt vastgesteld aan de hand van je kleur ogen, de kleur van je haar en de kleur van je huid. Natuurlijk zijn er heel veel variaties en daarom is het niet verwonderlijk dat er ook in de types verschillende nuances te vinden zijn. Toch is het handig om er eens goed voor te gaan zitten om alles uit te zoeken, zodat je altijd weet welk type je bent en welke kleuren perfect bij je passen en welke kleuren je liever moet mijden.

 

Bepalen van de kleur van je huid

Begin met het bepalen van de kleur van je huid. Dit kan behoorlijk lastig zijn, zorg er dus voor dat je dit overdag doet, met voldoende natuurlijk licht. Let er vooral op of je huid een wat gelige of juist roze tint heeft. Vind je het moeilijk om de kleur van je huid in je gezicht goed te bepalen? Kijk dan eens naar je polsen. Mensen waarbij de aders goed te zien zijn hebben een koele huid. Zijn de aders minder goed te zien dan gaat het waarschijnlijk om een meer gelige huid.

 

Bepalen van de kleur ogen

Heb je de kleur van je huid bepaalt, dan kijk je naar de kleur van je ogen. Alhoewel er maar vier kleuren ogen bestaan, zijn ook hier grote nuances in te vinden. Heb je bruine, blauwe, grijze of juist groene ogen? Hebben jouw ogen altijd dezelfde kleur of veranderen ze nog wel eens van kleur (dit gebeurd vooral bij mensen met groene ogen)? Zijn je ogen heel donker of juist heel licht bruin? Heb je blauwe ogen met daarin een tintje groen? Over het algemeen horen bruine ogen bij een warm type, terwijl blauwe ogen meer bij een kouder type horen.

 

Bepalen van de haarkleur

Bij het bepalen van de haarkleur moet je uitgaan van je natuurlijke haarkleur. Hierbij kijk je niet alleen naar het feit of je haar blond, bruin of zwart is, maar ook of het een matte uitstraling heeft of juist een rossige of blonde groet. Ook dit is weer bepalend voor het type dat je bent en heeft invloed op de kleuren die je uiteindelijk moet kiezen.

 

Om je een beetje op weg te helpen laat ik je hieronder een aantal voorbeelden van types en de bijbehorende kleuren zien. Wil je meer voorbeelden zien? Kijk dan eens op Cardigan Empire waar nog veel meer types staan met de bijpassende kleuren.

 

welke kleur past bij jou lente
Lente type (shutterstock)

 

welke kleur past bij jou zomer
Zomer type (Shutterstock)

 

 

welke kleur past bij jou herfst
Herfst type (Shutterstock)
Winter type (Shutterstock)

 

 

 

Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test

Als je eenmaal weet welk type je bent kun je verder gaan om te kijken welke kleuren nu werkelijk bij je passen. Zoals je ziet zijn er op bovenstaande borden suggesties gegeven van kleuren die bij je passen en kleuren die je beter kunt mijden. Nu is het taak om met deze wetenschap aan de slag te gaan en je klerenkast uit te zoeken.

Om het uitzoeken in goede banen te leiden is het van groot belang dat je geen make up draagt. Make-up heeft immers invloed op kleuren en dat is het laatste wat je op dit moment wilt hebben. Daarnaast is goed licht van eminent belang. Kunstlicht, verkeerd licht, het kan er allemaal voor zorgen dat de kleuren niet optimaal tot hun recht komen. Zorg dus voor goed daglicht, zonder al te veel schaduw.

Pak hiervoor kleding die volgens het schema bij je moeten passen en leg deze op een stapel. Kleuren die volgens het schema niet bij je passen leg je op een andere stapel. Nu begin je per kledingstuk te kijken of het daadwerkelijk bij je past of niet.

 

Hou deze kledingstukken voor je (onder je nek) en let daarbij op de volgende punten:

 • Laat de kleur je huid stralen of juist niet
 • Licht je huid op of juist niet
 • Worden onregelmatigheden zichtbaarder of krijgt je huid een matte uitstraling
 • Lijken je ogen feller
 • De kleuren van je kleding overheersen, waardoor de aandacht naar je kleding gaat in plaats van jou

 

Doorloop op deze manier je hele kledingkast en hou alleen de kleding die werkelijk bij je past en jouw uiterlijk onderstreept in plaats van overheerst. Ben je eenmaal bezig met het uitzoeken van je kledingkast? Zorg er dan ook voor dat je bij het inruimen een nette kledingkast overhoudt. Daarmee sla je twee vliegen in een klap: je hebt alleen nog maar kleding die bij je past en de kledingkast is overzichtelijk en netjes ingedeeld.

 

Mocht je er nog niet uitkomen? In sommige kledingwinkels kun je een kleurenanalyse laten doen door iemand die hiervoor opgeleid is (er kijk op heeft). Handig als je twijfelt over je type en de bijpassende kleuren.

*Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Post Author: anja

anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische tieners.

49 reacties op “Welke kleur past het beste bij jou? Doe de test

  Lodi

  (16 maart 2018 - 09:20)

  super handig en eigenlijk zou iedereen dit gewoon een moeten bekijken want je kan je zo veel beter kleden ( en beter in je kleding zitten) met de juiste kleding kleuren

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 09:23)

   Klopt, ben ik het helemaal mee eens en wat is nou leuker dan een vrouw die straalt puur en alleen omdat ze de juiste kleuren draagt?

  Nicole Orriëns

  (16 maart 2018 - 09:33)

  Ik vind dit altijd zo lastig! Ik kom er nooit uit. Hoewel ik best geloof dat het belangrijk is om de juiste kleur te vinden…

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 09:51)

   Heb je de tips onderaan een keer geprobeerd? Dus de kleding echt bij je gezicht houden om te kijken wat het effect ervan is? Dat scheelt echt.

  Margo

  (16 maart 2018 - 10:13)

  Wat een heldere uitleg. Nu moet ik toch echt een keer aan de slag om ‘mijn’ kleuren te zoeken. Het lastige is dat ik het liefst blauw of zwart draag…

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 10:19)

   Dat is inderdaad heel lastig vooral als dan blijkt dat je voorkeurskleuren eigenlijk toch niet bij je passen.

  Felice Veenman

  (16 maart 2018 - 10:29)

  Ik snap het nooit, ik ben volgens mij van alles een beetje! Zelfs met deze superhandige kleurenwijzers, kom ik er niet uit!

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 10:31)

   Oei, dat is wel lastig. Misschien toch eens de test doen aan de hand van je kleding of een kleurenanalyse laten doen in een winkel?

  Simone

  (16 maart 2018 - 11:54)

  Kleuren kunnen je maken inderdaad! Ik weet gelukkig een beetje wat wel en écht niet kan.

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 12:13)

   Heel fijn dat je dat weet, dat scheelt namelijk echt heel veel.

  Linda

  (16 maart 2018 - 12:19)

  Ik heb zo’n twee jaar geleden een kleurentest gedaan en ik ben daar zo blij mee. Het heeft mij enorm geholpen in mijn zoektocht naar wat bij mij past. Het is nu dan ook veel makkelijker om nieuwe kleding of make-up aan te schaffen, het scheelt namelijk vele pas sessies en teleurstellingen. Nu zit ik meestal gelijk goed 🙂

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 12:24)

   Dat is fantastisch, op die manier worden de miskopen zeker een stuk minder (als je die al hebt gedaan).

  Bregtje

  (16 maart 2018 - 12:56)

  Ik moet ook echt een keer naar iemand toe gaan om zo’n test te doen. Ik ben een echte zwart en donkerblauw drager maar volgens mij kan ik er een stuk fleuriger uitzien 🙂 Dank voor de tips!

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 13:34)

   Geen dank en succes, de juiste kleding en kleuren kunnen echt een verschil maken, zelfs als je daarvoor even om moet denken omdat je gewend bent om alleen bepaalde kleuren te dragen.

  Sandy - Passion 2 Create

  (16 maart 2018 - 15:53)

  Ik ben altijd een ramp met kleuren uitkiezen. Meestal kies ik ze gewoon allemaal maar, ik hou wel van een beetje regenbooghysterie 😉

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 16:48)

   Hahaha… Maar weet je dat er ook mensen zijn die werkelijk alles kunnen hebben en kunnen dragen? Mijn dochter kan bijvoorbeeld alle kleuren hebben en het staat haar ook nog eens (en nee, dat zeg ik niet omdat ze mijn dochter is).

  Haydée

  (16 maart 2018 - 16:59)

  Ik vermoed dat ik een wintertype ben! Het zou alvast kloppen met de kleuren waar ik het mooist mee sta. 🙂

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 17:04)

   Dat is dan een mooie meevaller als je type overeenkomt met de kleuren die je het meest aanspreken.

  Kool Family

  (16 maart 2018 - 17:14)

  Leuke post, heb het met veel interesse gelezen, maar ik kan het eerlijk gezegd niet. Ik zou dat eens moeten laten doen door een pro denk ik.

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 17:25)

   Je bent niet de enige hoor, het klinkt namelijk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Een pro kan je daar zeker bij helpen en is een echte aanrader.

  Robin

  (16 maart 2018 - 19:41)

  Goede tips, ik let daar echt niet op maar mss moet dat meer

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 20:35)

   Is wel handig om daar inderdaad op te letten.

  Manon

  (16 maart 2018 - 21:31)

  Leuke tips, ik ga het zeker eens proberen als ik voor de kast sta en tijd heb om even alles te checken!

   anja

   anja

   (16 maart 2018 - 21:38)

   Leuk! Laat je me weten of het gelukt is? Zorg er wel voor dat je genoeg licht hebt 🙂

  Rory

  (17 maart 2018 - 10:59)

  Eigenlijk denk ik zelf altijd te weten welke kleuren goed bij mij staan (of niet). Ik heb zelf jarenlang in de modewereld gewerkt en denk een gevoel voor styling te hebben. Maar soms gaat dat ook best weleens mis. Als ik iets persé wil hebben (komt niet heel vaak voor, want niet altijd voldoende te spenderen nowadays). Ooit een keer een kleuranalyse gehad (workshop via de lokale bank) en ik kwam – als Indische – aan in een ecru colbertje wat ik volgens hen acuut uit moest doen. Dat heb ik altijd onthouden.

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 12:50)

   Als je zelf in de modewereld hebt gewerkt, dan zul je er vast en zeker kijk op hebben. Overigens heb ik gemerkt dat Indische mensen best veel kleuren kunnen dragen (mijn dochter heeft ook beetje Indonesisch bloed en kan echt alles hebben qua kleren en stijlen). Misschien dat ecru niet zo mooi combineerde met je huid.

  Neeltje | Thoughts in Style

  (17 maart 2018 - 11:17)

  Mijn moeder heeft een keer zo’n kleur advies gehad. Heel grappig om te zien dat er eigenlijk kleuren bij haar passen die ik nooit had verwacht haha.

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 12:51)

   Ja, dat kan nogal eens voor verrassingen zorgen inderdaad, maar is ook wel weer leuk, kun je een keer met iets heel anders aan komen.

  Wanda

  (17 maart 2018 - 11:28)

  Zoiets heb ik een keertje met collega’s gedaan, erg leuk en leerzaam. Ik bleek toen een herfsttype te zijn en dat klopt ook wel aardig met de inhoud van mijn kledingkast.

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 12:51)

   Wat fijn dat je type overeenkomt met het meeste dat je in je kledingkast hebt liggen, dat scheelt echt enorm.

  Armande.net

  (17 maart 2018 - 11:49)

  Het is heel handig om te weten welk kleurtype je bent. Ik ben winter. 🙂

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 12:52)

   Maar voor wintertype heb je ook nog eens verschillende nuances 😉

  Stefaan BlogVivant

  (17 maart 2018 - 12:27)

  Super leuke tips, ik heb ooit is een consulente over de vloer gehad en ben alles vergeten, nu terug opgefrist! dankjewel!

  Patricia Schmitz-Heres

  (17 maart 2018 - 13:51)

  Als ik de afbeeldingen bekijk dan zou ik een herfst of winter type zijn denk ik. Past ook wel met wat ik qua kleding meestal draag.

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 14:14)

   Dat is fijn dat het wel past bij de kleding die je meestal draagt. Zo zie je maar weer dat sommige mensen er gewoon kijk op hebben 🙂

  Marlies

  (17 maart 2018 - 16:15)

  Interessant blog! Ik ben volgens mij een herfsttype.

   anja

   anja

   (17 maart 2018 - 17:08)

   En heb je de kleuren ook daarop afgestemd?

  Lindsey Beljaars

  (20 maart 2018 - 10:36)

  Wat een goede uitleg! Ik heb hierin weleens advies gekregen met sjaaltjes etc. Volgens mij zat ik tussen zomer en herfst in..

   anja

   anja

   (20 maart 2018 - 11:52)

   Inderdaad, in winkels worden vaak sjaaltjes of stalen met kleuren gebruikt. Er zijn ook nuanceringen in zomer en herfst, dus misschien kun je daar eens tussen kijken.

  Frederique

  (22 maart 2018 - 12:46)

  Ik weet wel welke kleuren het beste bij me passen maar in de praktijk ben ik er soms vrij laks in.

   anja

   anja

   (22 maart 2018 - 13:11)

   Hahahaha… dat kan natuurlijk ook, het wel weten, maar het niet zo nauw nemen ermee… 😉

  Saskia

  (22 maart 2018 - 13:46)

  Erg leuk om eens te lezen. Volgens mij val ik in de Light spring categorie.
  Grappig is dat de kleurkeuze van mijn garderobe net die kleuren zijn die niet aangeraden worden 😉

   anja

   anja

   (22 maart 2018 - 13:49)

   Oei, dat is best lastig dan, alhoewel: als jij je daar prettig bij voelt…

  debby

  (22 maart 2018 - 13:53)

  Super fijn artikel! Vanaf nu geen reden mee om slech gekleed door het leven te gaan. Goede tips!

   anja

   anja

   (22 maart 2018 - 13:58)

   In elk geval kunnen mensen nu makkelijker zien welke kleuren passen en welke niet

  Caro

  (20 april 2018 - 08:17)

  woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  […] primaire kleuren die het perfect doen in de lente en zomer 2018. Houd er wel rekening mee welk kleurtype je bent en welke kleuren jou wel of niet […]

  […] Benieuwd naar de kleuren die perfect bij jou passen? Kom achter je type (lente, zomer, herfst en winter) en kleur met deze test […]

  […] Het is goed om minimaal 1x per jaar je kast na te lopen en de aanwezig kledingstukken te sorteren. Houd daarbij alleen de kleding die qua stijl en vooral kleur echt bij je past. Niet zeker welke kleuren bij je passen? Doe dan de test. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.