boek je vakantie bij de ANWB

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat in hun leven te maken met haaruitval. Heb jij ook last van haartuival? Dit kun je eraan doen zonder dat het handen vol geld kost

 

Inhoud

Haargroei bepaalt door genen

Voordat je nu naar de winkel rent voor allerlei dure spullen: haargroei wordt bepaald door je genen. Dat verklaard ook waarom sommige mensen nooit lang haar kunnen groeien. Je kunt dan werkelijk van alles en nog wat proberen, maar als je geen aanleg hebt voor lang haar, zal je haar ook nooit lang worden.

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je genoegen moet nemen met je haaruitval. Je kunt haaruitval namelijk vaak wel behandelen, afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval.

 

 

Haaruitval oorzaken

Voordat je tips krijgt om de haaruitval aan te pakken, moet eerst en vooral gekeken worden naar de oorzaak van haaruitval. Haaruitval kan veroorzaakt worden door:

  • Stress
  • Hormonen/tijdens en na een zwangerschap/anticonceptie
  • Tekort aan ijzer
  • Schildklieraandoening
  • Ondergewicht
  • Medicijnen
  • Medische behandelingen zoals chemotherapie
  • Haaruitval is erfelijk (kijk dus vooral naar je ouders om te zien hoe hun haardos is)
  • Auto immuunziekte
  • Blootstelling aan te veel chemicaliën
  • Tekort aan voedingsstoffen (zink en vitamine B)
  • Te veel wassen
  • Gebruik van verkeerde producten en chemische behandelingen

 

Normale haargroei en haaruitval

Voordat je in paniek schiet moet je natuurlijk eerst weten hoe het zit met normale haargroei en hoeveel haartuitval normaal is. Om te beginnen groeit je haar behoorlijk langzaam. Ook dit is erfelijk bepaalt en verschilt van 0,35mm tot 1 cm per maand.

Dat je haren verliest is ook heel normaal. Bij een hoeveelheid van 50 tot 100 haren per dag hoef je je geen zorgen te maken. Dit is een normale hoeveelheid waar je niet van hoeft te schrikken. Het is bovendien niet nodig om maatregelen te treffen.

 

 

Last van haaruitval? Dit kun je eraan doen

Heb je meer dan gemiddeld haaruitval? Dan kun je onderstaande tips eens proberen. En nee, daarvoor hoef je echt niet bakken vol geld uit te geven aan allerlei veelbelovende producten.

 

Kijk naar je voeding

Ons uiterlijk wordt bepaald door wat wij eten en drinken. Vraag je je dus af waarom heb ik haaruitval? Kijk dan eens naar je voeding. Voor optimale haargroei moet je lichaam voldoende ijzer, zink en vitamine B, in het bijzonder biotine binnen krijgen. Laat je ijzer bij de dokter checken. Zink mag je niet zomaar nemen, omdat dit (ernstige) bijwerkingen kan hebben. Biotine vind je onder andere in eieren, lever, melk, pinda’s en andere noten. Deze kun je veilig eten.

Let ook op je gewicht. Volg je een bepaald dieet? Eet je veel te weinig? Of beperkt? Dan kun je ondergewicht krijgen en ook dat kan een oorzaak zijn van haaruitval. Hier geldt ook weer: let op je voeding.

 

 

De juiste haarverzorging

Soms heeft haaruitval te maken met hoe jij je haar verzorgd. Je kunt bijvoorbeeld je haar te vaak wassen of verkeerd wassen. Met deze tips om je haar te wassen maak je al een stap in de goede richting. Maak bij het wassen bovendien gebruik van de juiste producten.

Veel shampoos, conditioners en maskers bevatten ingrediënten die helemaal niet zo goed zijn voor je haar. Denk daarbij aan parabenen, sulfaten, siliconen en verschillende soorten alcohol. Al deze toevoegingen brengen schade aan, aan je haar. Kies daarom voor natuurlijke haarverzorgingsproducten zonder al deze toevoegingen.

Bij het wassen houdt het natuurlijk niet op. Als jij je haren veelvuldig verft, stijlt of op een andere manier behandelt met hitte of chemische producten, dan is de kans groot dat je last krijgt van meer haaruitval. Omarm de natuurlijke stijl van je haar (steil, golvend of krullen) en verzorg je haar met producten die dit ondersteunen. Wil je je haar verven? Maak dan gebruik van natuurlijke middelen om je haar te verven. Steeds meer kappers maken de overstap op minder chemische verf. Informeer hiernaar bij je kapper.

 

 

Geef je lichaam tijd om te herstellen

Als je haaruitval het gevolg is van een stressvolle periode, dan moet je je lichaam de tijd geven om hiervan te herstellen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een zwangerschap. Je lichaam moet na de bevalling voldoende tijd krijgen om te herstellen. Zowel stress als een bevalling hebben een grote impact, onder andere op je haargroei.

 

 

Medicijnen als oorzaak van haaruitval

Is het uitvallen van je haar gerelateerd aan medicijngebruik? Slik je deze medicatie niet meer of moet je hier langdurig mee doorgaan? Dan is het raadzaam om even met je huisarts in overleg te gaan. Als je gestopt bent met bepaalde medicijnen, dan heeft je lichaam even de tijd nodig om zich hierop aan te passen. Daardoor kan het effect van uitvallend haar nog een tijdje aanhouden, zelfs als je gestopt bent met de medicijnen.

 

Wanneer naar de huisarts met haaruitval?

Heb je het idee dat je meer dan 100 haren per dag verliest? Kun je de oorzaak aan de hand van bovenstaande tips niet vinden? Of wordt het echt zichtbaar dat je haar verliest? Dan is het raadzaam om even aan de bel te trekken. Een belletje naar de huisarts om bijvoorbeeld even je bloed te laten testen kan al veel onzekerheid wegnemen.

 

Wat moet je niet doen bij haaruitval?

Soms zie je dat mensen adverteren met allerlei (dure) middeltjes tegen haaruitval. Je hebt echter geen dure middelen nodig. Zoals gezegd wordt alles sowieso bepaalt door genen. Daarnaast mag de invloed van voeding, mineralen en vitamines niet onderschat worden. Haarvitamines kunnen helpen als je inderdaad tekorten hebt. Als dit niet het geval is, dan heeft het slikker hiervan ook geen nut.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in