boek je vakantie bij de ANWB

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels. Een leuk idee om de komende donkere dagen creatief door te brengen met je kind. Met handig stappenplan om de leukste dieren van kastanjes, eikels en dennenappels te maken. Ook leuk om op school te doen.

 

Inhoud

Herfst DIY

De herfst is aangebroken en dat betekend dat de natuur zich langzaam maar zeker voorbereidt op de koudere maanden. Kastanjes, eikels en dennenappels zijn volop te vinden en kunnen een prachtige basis vormen voor de meest uiteenlopende herfstknutsels.

Ga je liever aan de slag met pompoenen? Lees dan snel mijn artikel:  Herfst knutselen met pompoenen (lantaarn maken)

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en denneappels egeltje

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en dennenappels

Maak een complete dieren met kastanjes en eikels. Niet alleen geschikt om eenmalig te maken, maar vooral ook bedoeld om na het knutselen lekker mee te spelen.

Benodigdheden

Kastanjes

Eikels

Tandenstokers

Sateprikkers

Vilt

Zwarte stift

Eventueel veren

Lucifers

Restjes wol

 

Zo ga je te werk:

1. Leeuw maken

Neem een dikke kastanje als lijf en bevestig hierop een kleinere kastanje als kop (met behulp van een ingekorte tandenstoker). Let hierbij op dat het lichte gedeelte als gezicht gebruikt gaat worden. De poten bestaan uit lucifers zonder kop. Manen en staart worden op het vilt getekend, uitgeknipt en geplakt.

 

2. Olifant

De olifant maak je als volgt: halveer 2 eikels en gebruik de 4 helften als poten. Stop hierin lucifers en bevestig daarop een dikke kastanje als lijf. Op het lijf prik je de kastanje, dat is het hoofdje. Oren en slurf maak je van vilt. De slagtanden wederzijds worden gemaakt van tandenstokers. Let wel op bij kleine kinderen vanwege de scherpe punt.

 

3. Slang

De slang maak je door eikels onderling te verbinden met tandenstokers, die je voor extra stevigheid aan elkaar plakt. De tong kan maak je van vilt.

 

4. Egel

De egel bestaat simpelweg uit 1 kastanje met aan de bovenkant stukjes tandenstokers. Let op met kleine kinderen! De ogen maak je van vilt.

 

5. Paard

De basis zijn vier halve eikels die de hoeven voorstellen. Hierop worden tandenstokers geprikt waarop in het midden 1 grote kastanje komt. Een tandenstoker schuin naar voren en boven en daarop een kleine kastanje en het paard heeft een kop. De manen en staart worden van wol gemaakt.

Hiermee kan eindeloos gevarieerd worden: je kunt een heuse struisvogel maken met veren, maar evengoed kun je de kinderen fantasiedieren laten maken. De dierentuin wordt afgemaakt door hekjes  te maken van takken. Wie je het helemaal leuk maken: neem dan een grote houten plaat en bedek deze met mos. Dat hoeft niet plat, want je kunt ook bergen nabootsen. Plaats hierop verschillende hekken van takken en de dieren hebben ieder een eigen plekje.

 

 

Knutselen in de herfst met kastanjes en eikels poppetjes maken

Deze poppetjes kun je leuk combineren met de eerder beschreven dierentuin. Maar natuurlijk kun je ze ook apart maken.

Benodigdheden:

Kastanjes

Eikels

Eikeldoppen

 

Zo ga je te werk

De mannetjes zet je in elkaar gezet met kastanjes (lijf en hoofd) en eikels als handen en voeten. Voor het verbinden van elkaar worden tandenstokers gebruikt. Kleine poppetjes krijgen een muts van eikeldoppen. Grote poppetjes (bijvoorbeeld meerdere kastanjes als lijf) krijgen een vilten of papieren muts.

Het gezicht kun je op het lichte gedeelte van de kastanje tekenen. Hierbij geldt wederom: laat kinderen zelf aan de slag gaan. Zij hebben vaak een hoop fantasie en kunnen daarom vaak de mooiste poppetjes bedenken.

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en denneappels poppetje

 

 

Knutselen met dennenappels uilen maken

Behalve kastanjes en eikels zijn dennenappels in de herfst makkelijk te vinden en te gebruiken voor allerlei knutsels. Een voorbeeld hiervan zijn deze twee uilen.

 

Benodigdheden

Dennenappels (4 stuks: 2 grote en 2 kleine)

Vilt

Een stuk boomschors

 

Zo ga je te werk:

  • Maak twee inkervingen in de boomschors waarop de uilen moeten zitten
  • Teken op het vilt de ogen, oren, vleugels en snavel.
  • Knip uit en plak op de twee kleinere dennenappels (aan de vlakke onderkant)
  • Plak de dennenappels op elkaar. Let erop dat de vlakke kanten naar voren wijzen

 

Ter inspiratie om zelf aan de slag te gaan met kastanjes, eikels en dennenappels, hieronder nog enkele foto’s

herfst knutselen denneappels eikels kastanjes

 

 

 

Herfst knutselen met kastanjes, eikels en denneappels dier

Wat doe jij in de herfst? Verzamel je ook kastanjes, eikels en dennenappels om  te knutselen? Wil je iets heel anders maken met kastanjes? Maak er dan gewoon kastanje wasmiddel mee. Dat is ook leuk en leerzaam voor kinderen.

Dokteronline.com

12 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in