boek je vakantie bij de ANWB

Luisteren naar je lichaam, luisteren naar je vrienden, luisteren naar de stilte, luisteren naar je kinderen,…

Iedereen wil dat je gehoord en begrepen wordt! Zeker wanneer je last hebt van stress, angst of spanning. Luisteren alleen is niet genoeg! Er moet echt geluisterd worden naar wat je zegt!

Inhoud

Mijn lichaam schreeuwt om aandacht!

Ik moet op dit moment luisteren naar mijn lichaam. Eerst werd gefluisterd maar nu is het schreeuwen. Omdat ik de eerste signalen negeerde? Omdat ik nog steeds denk dat ik het wel zal aankunnen? En nu moet ik toegeven dat ik de grens overschreden heb. De pijn houdt mij wakker, maakt mij vreselijk lusteloos en zet mij zonder energie!

Je kent het wel, elke keer het gevoel dat je een berg moet beklimmen. Elke keer hopen dat het morgen weer beter zal zijn. Elke avond gaan slapen met de hoop dat je pas in de ochtend wakker wordt.

Ik ben al met heel weinig tevreden. Als ik om 4u30 wakker ben dan zie ik het al als “het is bijna ochtend”. Op dit moment is alles lastig en veel.  Mensen met chronisch pijn herkennen dit wel, denk ik.

Probeer een luisterend oor te zijn voor je vrienden

Soms wil de verteller alleen wat stoom afblazen en verwacht hij of zij helemaal geen reactie van jou, geen goede raad, geen advies, geen vragen…

Vaak is de verteller op zoek naar een actieve luisteraar! En dan wil hij of zij wel een reactie!

Enkele tips om een goede actieve luisteraar te zijn:

  • Zorg dat er oogcontact is. Niets is vervelender dan niet aangekeken te worden terwijl je vertelt.
  • Je kan via je lichaamstaal laten zien dat je met interesse luistert.
  • Probeer te merken wanneer je de ander een knuffel moet geven.
  • Zet je gsm uit tijdens zo’n gesprek
  • Luister ook naar wat er niet gezegd wordt!
  • Leef mee door te reageren als : Neen toch…!? Oh Wat een gedoe zeg!
  • Laat af en toe zien dat je nog mee bent in het verhaal door een samenvatting te geven: “Als ik het goed begrijp dan…”

In mijn boekje “Ik denk dat ik te veel denk” kan je hierover meer lezen!

Luister ook eens naar de stiltes

Het is zeker niet vanzelfsprekend, overal kan je wel iets horen! Gepraat, auto’s, de radio, spelende kinderen, de kerktoren,… Toch kan je de stilte ook horen in het ruisen van de bomen of de fluitende vogeltjes, de bloemen die bloeien,.. Stilte hoeft niet werkelijk stil te zijn.

Vaak is stilstaan bij de wonderen van het leven voldoende om het stil te worden in je gedachten en je gevoelens.

Zeven op de tien Vlamingen vinden de rust en stilte heel belangrijk. Ze gaan dit meestal zoeken in de natuur. Helaas moeten we toegeven dat de smartphone onze rust vaak verdrijft met de constante prikkels. Durf ook jij toegeven dat je na het ontwaken binnen het kwartier al online bent?

Natuurgeluiden worden ervaren als stiltes! Dan hebben we het over de vogels, de wind, de zee,… Stilte heeft effect op rust en stress. Een stiltemoment zou ons beter gezind maken en meer energie geven!

We hebben het vaak moeilijk om te genieten van de stiltes omdat we dat niet gewoon zijn. Veel mensen beginnen onmiddellijk na te denken of zetten muziek op wanneer het te stil wordt. Daar tegenover kunnen ook veel mensen genieten om samen te zijn met zijn of haar partner en even niets te zeggen en gewoon te genieten.

Lawaai is pas storend wanneer we de grens van 35 decibel bereiken. (30 decibel is zo luid als zacht gefluister en 40 decibel is het geluid van een kabbelend beekje) Wat ook meteen verklaart dat dit heel sterk kan verschillen van mens tot mens.

Lawaai op de werkplek

Het lawaaivolume schommelt tussen 45 decibel en 65 decibel.

Heb jij last van storende geluiden dan kan je kiezen voor een koptelefoon dat storende geluiden kan wegfilteren! Zeker interessant voor mensen die hoog sensitief zijn. Vraag aan de collega’s om te bellen in de vergaderruimte. Zoek voor jou een rustig plekje op de werkvloer als dit mogelijk is.

Stille en rustige plekken hebben een positieve invloed op onze mentale gezondheid.

Ga op zoek naar de stille plekken in de buurt. Je zal zien dat er meerdere mensen proberen om een moment van rust te kunnen nemen.

 

Lieve groet,

Pedrouchka

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in