Sinds een aantal maanden is de wereld veranderd. Wat ooit normaal was is niet meer. Daarvoor in de plaats moeten we rekening houden met andere maatstaven en regels. Maar hoe creëer je een gezond nieuw normaal?
Inhoud
Corona: het virus dat de wereld veranderde
Het is niet gek als je sinds de Coronavirus pandemie een stuk bewuster bent van je gezondheid. Iedereen is geconfronteerd met hoe kwetsbaar zelfs een goede gezondheid is. Daarnaast werd het belang van ieders eigen verantwoordelijkheid daarin heel duidelijk. Verschillende maatregelen werden in het leven geroepen om mensen veilig en gezond te houden.
Veel mensen passen zich aan deze nieuwe gebruiken aan en noemen dit het nieuwe normaal. Met als gevolg dat ouders tegenwoordig “in de ellenboog” in plaats van “hand voor je mond” zeggen als hun kroost hoest of niest. Mensen wassen of desinfecteren eerst grondig de handen, voordat ze de booschappenwagen pakken of een winkel ingaan. Het schudden van handen bij een ontmoeting is vervangen door een vriendelijke hoofdknik of een vrolijke zwaai.
Naast deze vooral vanuit de overheid bepaalde maatregelen om de verspreiding te voorkomen is een gezonde leefstijl volgens onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum belangrijk om complicaties bij een virusinfectie te voorkomen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat gezonde voeding, voldoende bewegen en goede nachtrust effect hebben op het ziekteverloop van COVID-19, al is dat helaas geen zekerheid. Patiënten die al te maken hadden een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten belanden sneller en vaker op de IC. En het zijn juist deze aandoeningen die met leefstijl te genezen en te voorkomen zijn, stellen de onderzoekers.
Hoe creëer je een gezond nieuw normaal?
Om blijvend je levensstijl en gewoontes te verbeteren en een nieuw normaal te creëren wordt er geadviseerd om geen specifiek einddoel te formuleren. Stel je daarom niet als doel om bijvoorbeeld 5 kilo af te vallen. De kans is dan groot dat je terugvalt in je oude gedrag zodra je jouw doel behaald hebt. In sommige gevallen is de terugslag zelfs nog erger. Het advies is om daarom niet te focussen op het resultaat maar op de weg er naartoe. Hieronder vind je tips van arts en schrijver van het boek ‘Hoe word je honderd?’ William Cortvriendt op welke manier je het beste aan de slag kan met gezonde voeding, meer bewegen en een goede nachtrust.
Plan je maaltijden
We weten allemaal dat gezond eten goed is voor de gezondheid maar helaas schiet dat er vaak bij in. Een planning maken, maakt gezond eten een stuk makkelijker. “Door je maaltijden van tevoren te bedenken en voor te bereiden loop je minder het risico om impulsief te snacken of een makkelijke maar ongezondere keuze te maken” aldus William Cortvriendt.
Zorg daarom dat je je boodschappen met een volle maag doet. Ook een vooraf bedacht lijstje minimaliseert de verleiding om ongezonde boodschappen in huis te halen. Of nog beter: doe je boodschappen online, dat haalt ook een heleboel verleiding weg. Probeer de ongezonde tussendoortjes te laten liggen en zorg dat je voldoende gezonde alternatieven in huis haalt zoals worteltjes, appels of komkommers. Op die manier kun je gezond en verantwoord snacken.
Maak beweging onderdeel van je dagelijkse routine
Regelmatig bewegen zorgt voor een betere weerstand en heeft een positief effect op je mentale gezondheid en concentratievermogen. Volgens William Cortvriendt is elke dag 30 minuten flink doorstappen al voldoende om het positieve effect teweeg te brengen. Als je per week ongeveer 5 – 7 uur beweegt, zit je volgens zijn onderzoek het beste. Overigens hoef je daarvoor niet per se naar de sportschool te gaan.
Door beweging op te nemen in je dagelijkse routine behaal je sneller en makkelijker je doel. De bekende tips werken dan ook echt. Pak de trap in plaats van de lift, de fiets in plaats van de auto en maak een wandeling tijdens je pauze of na het avondeten. Daarnaast heeft de lockdown laten zien dat thuis sporten goed mogelijk is. Online zijn veel sportlessen te vinden en even tussendoor 15 minuten enkele oefeningen doen moet ook geen probleem zijn.
Vind je het lastig om thuis actief bezig te zijn? Zorg dan voor afleiding. Koop een roeitrainer en gebruik deze terwijl je een serie op Netflix kijkt. Of schaf een loopband of een ander apparaat aan dat je voor de tv kunt gebruiken. Door de afleiding wordt sporten thuis een stukje leuker.
Geef je nachtrust prioriteit
Het effect van slaap wordt vaak onderschat maar een goede nachtrust is een belangrijk fundament van een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Tijdens het slapen worden er allerlei herstelprocessen opgestart in je lichaam. Van je hersenen tot je huid, van je spijsvertering tot je hoornvlies. Slapen is dus belangrijk. De tips hierboven zijn al een goed begin want beweging en gezond eten dragen bij aan een goede nachtrust. Ga bovendien op tijd naar bed en sta ook op tijd weer op.
Leestip: dit matras past bij jouw slaapprofiel
Op deze manier kunnen de positieve effecten van daglicht optimaal tot hun recht komen, werk je mee met het natuurlijke ritme en voel je je waarschijnlijk fitter. Vermijd schermen, koffie en stress voor het slapen gaan want die maken het lastig om in slaap te vallen. Drink liever een kopje kruidenthee en zorg voor gedimde lichten. Een ommetje voor het slapen gaan of een warm bad helpen je te kalmeren en ontspannen waardoor je juist sneller in slaap valt.
Beperk stress zo veel mogelijk
Het is al langer bekend dat stress negatieve invloed heeft op je algemene gezondheid. Dat zie je overal terug. Stress kan de bloeddruk verhogen en heeft gevolgen voor je gewicht. Als je lichaam in constante staat van paraatheid verkeerd, zoals dit geval is bij voortdurende stress, dan zul je dat terugzien in je gewicht. Dat komt omdat je lichaam tijdens een periode van stress meer aanmaakt van het hormoon cortisol. Dit heeft ongeveer dezelfde werking als adrenaline. Leuk als je even een kick krijgt, maar je lichaam hieraan langdurig blootstellen is funest.
Cortisol verhoogd niet alleen je hartslag, maar ook de bloedsuikerspiegel. Als dit te lang aanhoudt door voortdurende stress dan kun je last krijgen van slapeloosheid, overgewicht (door teveel suikers die opgeslagen worden als vetten), afbraak van spieren, krimpen van hersenen, uitputting, darmklachten en nog veel meer. Zorg daarom voor voldoende ontspanning. Niet alleen in activiteiten, maar ook door het gebruik van rustgevende producten, zoals bijvoorbeeld de Goodbye stress producten van Kneipp.
Regelmatig checken
Zodra je bewuster met je gezondheid aan de slag gaat wordt het vanzelf makkelijker om gezondere keuzes te maken. Naast dat het creëren van nieuwe gewoontes voor een positieve verandering zorgt, is ook het regelmatig checken van je gezondheid goed om blijvend verandering aan te brengen. Zo blijkt uit onderzoek van TNO en Prescan dat personen die een Total Body Scan ondergingen een significante verbetering in hun levensstijl zagen. Bijna een kwart van de ondervraagden (onderzoek uitgevoerd door TNO naar de resultaten en de fysieke en psychologische gevolgen van de total Body Scan onder 3603 cliënten) zeiden minder te zijn gaan roken, 17 procent is gezonder gaan eten en 16 procent meer gaan bewegen. Daarnaast is ongeveer 8 procent minder alcohol graag drinken.
William Cortvriendt: “Zodra mensen bewust met hun gezondheid aan de slag gaan realiseren ze zich hoe waardevol een goede gezondheid is. Ongeacht de uitkomst, verbeteren mensen na een dergelijke check hun levensstijl en maken ze gezondere keuzes. Je bent je weer helemaal bewust van je gezondheid, weet waar je het voor doet en dat maakt een gezonde keuze psychologisch veel logischer.”
Geef jezelf de tijd om te wennen aan een andere levensstijl
Om op de lange duur blijvend verandering te weeg te brengen is het effectiever om kleine babystapjes te zetten in plaats van in één keer grote radicale aanpassingen door te voeren. Probeer beetje bij beetje bovenstaande tips in je leven te integreren. Net zoals dat het niet geven van een hand bij een ontmoeting in het begin onwennig voelde zal je ook aan deze nieuwe gewoontes moeten wennen.
Waarschijnlijk ga je zelfs een (paar) keer de fout in. Laat je hierdoor niet afschrikken en wees mild voor jezelf. Je zult zien zien dat naar mate de tijd vordert je vanzelf went aan je nieuwe levensstijl en voor je het weet voelt de oude gewoonte net zo raar als twee mensen die elkaar een hand geven op televisie in serie die pre corona is gefilmd.