boek je vakantie bij de ANWB

Kerstbomen schadelijk voor de gezondheid. Of je nu kiest voor een echte of een kunststof Kerstboom maakt daarbij weinig tot niets uit. Lees snel verder en ontdek waarom je misschien beter toch die mooie boom liever buiten laat en het binnen met andere dingen gezellig maakt.

 

Inhoud

Welke soorten kerstboom zijn er?

De meeste mensen zijn de mening toegedaan dat Kerst pas echt Kerstmis is als er ook daadwerkelijk een mooi opgetuigde kerstboom in huis staat. Vaak wordt hiermee niet gewacht tot de Kerstdag zelf, maar al ruim van tevoren wordt een Kerstboom in huis gehaald

Om de ware sfeer in huis te halen, kiezen veel mensen voor een echte boom. Hierbij heb je de keuze uit de volgende soorten kerstboom:

• De traditionele den (is eigenlijk een ondersoort van de spar): fijnspar, Servische spar en de blauwspar
Spar waarbij je kiest tussen de Nordmann spar, de nobele spar, Koreaanse zilverspar en de edele spar

De kerstbomen worden zowel met als zonder kluit verkocht. De keuze is eigenlijk afhankelijk van hetgeen je met de boom na de kerstdagen wilt doen. Voor het traditionele vreugdevuur dat velen met Oud & Nieuw houden is een kerstboom zonder kluit aan te raden. Een boom met kluit kan na de Kerstdagen in de tuin geplant worden.

Naast de echte bomen zijn er nog de zogenaamde kunstbomen. De keuze is hierbij zeer groot, want naast de natuurlijke groene kleur kun je deze bomen ook in andere kleuren (bijvoorbeeld wit) kopen.

 

kerstboom schadelijk gezondheid

 

Kerstbomen schadelijk voor de gezondheid

Velen staan er niet bij stil dat het in huis halen van een kerstboom verstrekkende gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dat geldt zowel voor een natuurlijke als een kunststof boom. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kerstbomen in veel gevallen de oorzaak zijn van een verminderde gezondheid rond de feestdagen. Veel mensen zijn juist rond de kerstdagen snotterig, lamlendig en hoesten veel. Dit kan allemaal veroorzaakt zijn door de kerstboom.

Bomen die uit de natuur gehaald worden zitten van nature vol met schimmels. Daar heb je buiten geen tot weinig last van. Eenmaal binnenshuis is het echter een andere zaak. Daar is de boom in een warme omgeving, waar weinig gelucht wordt. Dit is voor de aanwezige schimmels de perfecte plaats om zich te vermeerderen.

Helaas blijven de schimmels niet op de boom, maar verspreiden ze zich via de lucht en komen op deze manier in onze ademhalingswegen terecht. Mensen met een goede gezondheid zullen hier minder last van hebben, maar astma en bronchitis patiënten kunnen hier behoorlijk ziek van worden.

 

kerstboom schadelijk gezondheid

 

 

Kiezen voor een kunststof kerstboom

De keuze zal dan waarschijnlijk snel gemaakt zijn en dan kies je liever toch voor een kunststof boom. Echter is deze eveneens schadelijk voor je gezondheid. De kunststofnaalden houden namelijk veel stof vast. Hierdoor krijg je in plaats van last van schimmels, last van stof.

Zelfs als je ervoor kiest de kunststofboom voor het plaatsen grondig af te spoelen en te wassen, blijft het gevaar aanwezig. De verwarmde huizen herbergen in de winter genoeg stof en dat gaat dan in de kunststof boom hangen. Met als gevolg dat je ook hier last van stof krijgt.

De oplossing? Alternatieve kerstbomen

 

kerstboom schadelijk kunststof boom

 

Zet jij een echte of neppe kerstboom in huis of sla je het helemaal over?

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in