Vakantie gepland naar Kos? Geen idee wat te doen op Kos? Deze 3 lokale bedrijven op Kos moet je bezoeken. Bezoek een olijfoliefabriek of neem een kijkje bij een imker of de sponzenfabriek.
Inhoud
Kos, geliefd vakantieplekje in Griekenland
Kos is één van de eilanden behorende bij Griekenland. Het is een relatief eiland dat perfect geschikt is om met een huurauto te verkennen. Het hele eiland is van het uiterste noorden naar het zuiden slechts verbonden met één hoofdweg en meet 40 kilometer. Wij waren acht dagen op Kos en hebben heel veel dingen gezien en gedaan.
Juist omdat het in deze tijd veel rustiger is als normaal hebben we dingen gedaan en gezien die we normaal wellicht minder snel zouden doen. En dat was het prachtige aan de vakantie: we brachten tijd door met locals en bezochten verschillende lokale bedrijven. Bedrijven die jij ook kunt bezoeken om zo nader kennis te maken met Griekse producten.
Deze 3 lokale bedrijven op Kos moet je bezoeken
Zoals ik al eerder zei in mijn column, het is juist belangrijk om nu op vakantie te gaan. Mensen die de illusie koesteren dat ze beter een jaar over kunnen slaan en volgend jaar wel weer gaan, kunnen bedrogen uitkomen. Heel veel locals die ik sprak in Griekenland gaven aan dat het dit jaar erop of eronder is. Als het toerisme niet op gang komt, dan gaan ze kopje onder. Dit zal dan zijn invloed hebben op de prijzen volgend jaar. Ga je naar het buitenland? Bezoek dan vooral ook lokale bedrijven en koop wat producten om ze te ondersteunen.
Olive oil factory Hatzipetros
Net iets buiten Kos stad ligt de oliefabriek Hatzipetros. Wij kwamen hier bij toeval uit, omdat ik een afspraak had met het Griekse toerismebureau om een oliefabriek te bezoeken. Het was al laat in de avond, maar aangezien ik iemand bezig zag besloot ik alsnog te stoppen. Bij navraag bleek het een andere oliefabriek te zijn dan afgesproken. De vrouw, die later de vrouw van de eigenaar bleek te zijn, wilde ons echter niet alleen te woord staan, maar opende de deuren van haar fabriek en winkel wagenwijd voor ons (terwijl al alles afgesloten was).
En zo kon het gebeuren dat we een privé rondleiding kregen met uitleg hoe olijfolie gemaakt wordt. Het begon met een filmpje van het complete proces (nu helaas niet live te zien, omdat het nog niet het seizoen voor olijven is). Daarna kregen we alle machines te zien en nog eens uitleg hoe alles werkt. Ook werd ons uitgelegd dat het verschil tussen koud geperst en extra virgin olijfolie niets meer dan een marketing stunt is. Het verschil tussen koud en warm geperst betreft een temperatuurverschil van slechts 2°C (koud geperst is rond de 28 en warm geperst rond de 30°C). Het grootste verschil is dat bij warme persing meer olie uit de olijven geperst kan worden.
Extra virgin is ook onzin, aangezien de olijven allemaal hetzelfde proces ondergaan. Er is geen enkel verschil. Olijven worden ook niet meerdere malen geperst of wat dan ook. Dit was een goede eyeopener voor ons. Er wordt overigens niets verspild. De restanten (pulp) worden namelijk gedroogd en gebruikt om de machines met vuur op gang te houden.
De oliefabriek behoort tot één van de oudsten op het eiland. Dat zie je terug in de oude persen die er nog staan. Deze bestonden uit grote stenen die door paarden of koeien rondgedraaid werden. Na alle uitleg namen we een kijkje in de winkel. Je kijkt je ogen uit. Er waren niet alleen talloze olijfoliesoorten (verschillende soorten olijven geven verschillende smaken olie), maar ook verzorgingsproducten met olijfolie en meer. Ten slotte mochten we de verschillende oliën ook proeven.
Natuurlijk hebben we de winkel niet verlaten zonder iets te kopen. We kregen zelfs nog een blikje olijfolie cadeau van de eigenaresse. Al met al waren we hier ruim een uur en hebben we heel wat geleerd. De oliefabriek is open voor bezoekers en een echte aanrader.
Adres:
Oil factory Hatzipetros
Linopotis Kos (als je vanuit Kos stad richting Marmaris rijdt vind je de fabriek aan de linkerkant)
Openingstijden:
Maandag – vrijdag 9:00 – 21:00 uur
Zaterdag 9:00 -21:00 uur
Zondag 9:00 – 14:00 uur
Melissa Kos Thyme honey factory
Dat honing gezond is weten we allemaal. Op Kos vind je Melissa Kos Thyme honey factory. Een lokaal bedrijf dat honing maakt. Nu suggereert de titel dat ze alleen tijm honing hebben, maar dat is beslist niet waar. Wel is het zo dat er op Kos veel tijm groeit en zij ich daarin gespecialiseerd hebben. Ze hebben als imker echter ook heel wat bijenkorven op omringende eilanden, waardoor je er ook bloemenhoning vindt.
We reden langs de honingfabriek op weg naar het Agios Stefanos strand. Ik ben van nature onwijs nieuwsgierig en wilde hier echt een kijkje nemen. Aangezien ik achter het stuur zat, besloot ik op de terugweg naar ons appartement gewoon te stoppen bij de honey factory. Binnen werden we niet alleen vriendelijk ontvangen door de zoon van de eigenaar, maar kregen we een privétour langs alle machines inclusief uitleg.
Er werd uitleg gegeven hoe de honing verzameld wordt, hoe honing uit de graten geslingerd wordt en wat er met de overblijfselen gebeurt. Er blijft namelijk nogal wat over, waaronder bijenwas. Dit wordt niet verspild, maar verwerkt tot beautyproducten (hier zijn ze nog volop mee bezig).
Natuurlijk mocht een proeverij van de verschillende soorten honing niet ontbreken. De tijmhoning viel qua smaak direct op. We verlieten de fabriek niet zonder wat honing en verzorgingsproducten te hebben gekocht. De winkel is elke dag open en de eigenaars zijn niet te beroerd om meer uitleg te geven over het productieproces.
Adres:
Melissa Kos Thyme honey factory
Kafelos (Polemi)
Kos
Openingstijden:
9:00 – 19:00 uur
Sponzenmakerij Stelios Nikolais op het eiland Kalymnos
Voor het laatste bedrijf moet je een 3 island tour boeken. Dit is een boottocht waarbij je drie eilanden bezoekt. Eén van de eilanden is Kalymnos, waar je een sponzenfabriek hebt. Misschien denk je nu aan sponzen zoals je deze in de keuken hebt, maar ik heb het over natuurlijke sponzen uit de zee. Het is een zeer kleine sponzenmakerij, maar zeker de moeite van het bezoeken waard.
Je krijgt uitleg hoe de sponzen vroeger gewonnen werden. Dat was nogal een gevaarlijk karwei, aangezien duikers soms tot 20 meter diepte moesten duiken zonder enige apparatuur. Dat het gevaarlijk was blijkt uit het feit dat er heel wat mensen om zijn gekomen tijdens het uitoefenen van hun werk. Gelukkig is dit inmiddels veel makkelijker, niet in de laatste plaats vanwege alle moderne apparatuur.
Zoals gezegd gaat het hier niet om de huis-tuin-keuken sponzen, maar om natuurlijke sponzen die in de zee te vinden zijn. De sponzen worden gewassen en gereinigd voordat deze bruikbaar zijn. Overigens is het heel apart: de sponzen in droge toestand zijn ontzettend hard en doen zelfs pijn als je hiermee over je hand wrijft. Dompel je de spons echter in water, dan krijg je een fluweelzachte spons die heel veel water kan absorberen.
Je kunt in de winkel sponzen van uiteenlopende formaten kopen. Dit hebben wij niet gedaan, aangezien ik de prijzen belachelijk hoog vond. Jammer en een gemiste kans, want ik had graag een natuurlijke spons willen hebben. De uitleg van het hele proces had ik echter niet willen missen.
Bezoek jij wel eens lokale bedrijven als je op vakantie bent? En welke van bovenstaande bedrijven lijkt jou het meest interessant?
[…] Art is heerlijk en ik ben er ontzettend blij mee. Van de zomer heb ik een kijkje genomen bij een olijfolie fabriek: was erg interessant om te zien hoe de olie nu eigenlijk gemaakt […]