Veel mensen zijn door dat hele Corona gebeuren op hun hoede. Een vakantie in het buitenland is uit den boze, omdat men bang is voor besmetting. Maar er zijn gegronde redenen waarom je juist wel op vakantie naar het buitenland zou moeten gaan.
Inhoud
Vakantie in eigen land
Door alle toestanden en maatregelen rondom Covid-19 hebben veel mensen ervoor gekozen om dit jaar vakantie in eigen land te vieren. Daar is op zich helemaal niets mis mee. Nederland heeft genoeg mooie plekken en er is voor jong en oud voldoende te doen. Je hoeft daarbij niet eens ver weg te gaan. Een staycation is vaak al voldoende. Het belangrijkste van een vakantie is immers dat je tot rust komt en werk even helemaal van je af kunt zetten. Dat is voor mensen met een eigen bedrijf vaak wat lastiger, maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind.
Waarom je juist wel op vakantie naar het buitenland zou moeten gaan
Voor veel mensen is een vakantie in het buitenland momenteel een brug te ver. De meest gehoorde redenen daarvoor zijn:
- Genieten in eigen land
- Te groot risico (wat als een land weer op slot gaat)
- Vakantie in het buitenland kan volgend jaar wel weer
Toch zitten aan bovenstaande redeneringen heel wat haken en ogen. Natuurlijk kun je genieten in eigen land. Als je echter kijkt hoe vol campings en vakantieparken zitten, dan vraag ik me af in hoeverre je (veilig) kunt genieten. Voor zwembaden in vakantieparken heb je een tijdslot nodig. Spontaan ergens naar toe gaan zit er niet meer in. En het risico in eigen land is even hoog als in een ander land (vaak zelfs nog veel hoger).
Tel hierbij de toeristen die vanuit Duitsland, België, de Balkan enzovoorts massaal naar Nederland komen en je kunt je afvragen in hoeverre hier sprake is van schijnveiligheid. De maatregelen hier in het land zijn bovendien zeer beperkt: voor attracties (dierentuinen en pretparken) gelden beperkingen, maar een mondkapje is alleen in het OV verplicht. Dat is in het buitenland heel anders. In Duitsland kom je geen winkel in zonder mondkapje en dat geldt ook voor restaurants. In België zijn ze ook een stuk strenger, net als in de rest van Europa. Niet zo gek dus dat veel buitenlanders naar Nederland komen. Hier hebben ze veel minder last van allerlei maatregelen.
Dat het een risico is als je naar het buitenland vertrekt is deels waar. Ga je met je eigen auto op reis, dan ben je flexibel. Mocht een land dat van code geel naar oranje veranderen, dan kun je het land snel verlaten. Als een land onverhoopt van geel naar oranje gaat, dan is dat in de meeste gevallen slechts deels. Dat wil zeggen dat een bepaalde regio of stad oranje wordt. Met een auto geen probleem, bij een pakketvakantie zou je in overleg kunnen treden met het reisbureau/de reisorganisatie. Overigens kunnen de kleurcodes per land verschillen. En kloppen deze vaak niet met de werkelijkheid.
Vorige week ging Kroatië weer van geel naar oranje. Het land zelf snapt er niets van, omdat een verhoogde besmettingsgraad minimaal is. Woon je in Duitsland? Dan mag je gewoon naar Kroatië.
Vakantie in het buitenland kan volgend jaar wel weer
Ten eerste weten we niet hoe het er volgend jaar voor staat. Momenteel zijn heel wat landen geel en dus veilig geacht om naar te reizen. Hoe het er volgend jaar voor staat kan onder deze omstandigheden niemand voorspellen.
Dan komt er nog een veel groter probleem om de hoek kijken. Ik was vorige week op Kos en sprak veel met lokale mensen. Zij gaven aan dat het nu al moeilijk is en dat deze maanden cruciaal zijn. Als er niet voldoende toeristen komen, dan gaan heel veel zaken kopje onder. Veel mensen zitten nu al in diepe schulden en weten niet hoe ze het einde van de maand kunnen redden. Dat wordt elke dag dat er geen inkomsten zijn nog moeilijker.
Ik sprak met een lokale restauranthouder die vertelde dat er dagen bij zijn waar slechts een paar Euro omzet gedraaid wordt. De kosten liggen op enkele honderd Euro per dag, waarbij al maximaal bezuinigd wordt. De appartementshouder vindt het bijzonder spannend. Hij heeft 23 appartementen en een maximale bezetting van 14. Toen wij er waren, waren wij de eerste paar dagen de enigen op het hele complex. En zo kan ik nog wel doorgaan.
In veel landen zijn ze echt afhankelijk van het toeristenseizoen dat vanaf april tot september/oktober loopt. De andere maanden verdienen ze niets, omdat er lokaal geen werk is zonder toeristen. Dat betekend dat hotels, restaurants, attracties, evenementen enzovoorts allemaal hun geld moeten zien te verdienen om deze maanden te kunnen overbruggen. Reken maar uit wat er gebeurd als al deze ondernemers te weinig inkomsten genereren voor de rest van het seizoen. Dat zal zich volgend jaar wreken. De kans dat je volgend jaar goedkoop op vakantie kunt naar het buitenland wordt op deze manier heel snel heel klein.
Ik koos bewust voor een vakantie in het buitenland
Zoals je inmiddels wel begrepen hebt heb ik bewust gekozen voor een vakantie in het buitenland. Wij hadden nog een voucher voor onze vakantie in maart die door alle maatregelen niet door kon gaan, waardoor we de prijs voor de vliegtickets (in de sale) af konden trekken van ons tegoed. Dat scheelde alvast heel wat geld. Daarnaast was ik echt even toe aan ontspanning en warmte (ik heb bijna 13 jaar in de tropen gewoond en voor mij is de kwakkelzomer veel te koud, waardoor de kans groot is dat ik snel weer vitamine D tekort heb). De keuze viel op Kos en eerlijk is eerlijk: het was er heerlijk!
Het was er veel rustiger dan bijvoorbeeld in de dierenpark in Amersfoort waar we afgelopen dinsdag waren! Je hoefde nergens een mondkapje op behalve in bussen en taxi’s (ik had de beschikking over een huurauto) en in het vliegtuig en op de luchthaven. Er waren nergens massa’s mensen, behalve op de boot waarmee we de 3 island tour gemaakt hebben. Maar daarvoor moest je eerst een gezondheidsformulier invullen en werd je temperatuur opgenomen. En je was in de buitenlucht, dus dat maakte weinig uit.
Waar normaal 150 vliegtuigen per dag landden waren er dat toen slechts een handvol. Restaurants waren meer leeg dan vol en zelfs op de stranden was er volop ruimte. Overigens draagt personeel in restaurants en winkel wel een mondkapje of is er op een andere manier gezorgd voor bescherming. Ik voelde me daar meer op mijn gemak dan in Nederland. Je hoefde nergens rekening mee te houden. Anderhalf meter afstand houden was geen sprake van, je kwam amper iemand tegen. Omdat het zo rustig was konden we met volle teugen genieten van onze welverdiende vakantie.
Waarom je juist wel op vakantie naar het buitenland zou moeten gaan
Ik begrijp dat het op andere plaatsen heel anders kan zijn. Vooral omdat mensen massaal naar Spanje en Frankrijk trekken. Toch denk ik dat het beter is om een vakantie naar het buitenland te boeken dan een vakantie in eigen land te houden. Maar laten we eerlijk zijn: Nederland heeft maar weinig maatregelen getroffen. Iedereen is welkom in Nederland vanuit het buitenland. En als je hutje mutje op elkaar zit op een camping, vakantiepark of in een pretpark, dan maakt het toch allemaal niets meer uit? Overigens valt het vliegen in Coronatijd reuze mee:
Wat doe jij deze vakantie? Blijf je in eigen land of kies je toch voor het buitenland?
Heerlijk zown vakantie het is idd in Nederland soms enorm. Druk!
Ja, dat bedoel ik nou. Hier is het topdrukte…
Ik merk inderdaad dat er hier ontzettend veel Duitsers weer aan de kust zijn…. Gewoon omdat het kan… Pretparken zijn echt overvol, het is inderdaad niet normaal.
Maar eerlijk gezegd, ik ben de afgelopen jaren al niet naar het buitenland geweest (wel een weekje weg, maar dan in eigen land) op een paar dagen naar vrienden in Duitsland na dan…
Dat is ook helemaal niet erg. Niemand hoeft naar het buitenland, maar om mensen bang te maken of dat mensen liever hutje mutje op de camping zitten of in een pretpark, dat snap ik eerlijk gezegd niet
[…] ik al eerder zei in mijn column, het is juist belangrijk om nu op vakantie te gaan. Mensen die de illusie koesteren dat ze beter […]