boek je vakantie bij de ANWB

*Vandaag laat ik het woord aan Linda over. Zij is gek op handletteren en doet dit naast bloggen en knutselen erg graag. In dit artikel deelt ze haar tips en tricks, zodat ook jij kunt handletteren. Want met deze tips kan iedereen handletteren leren volgens Linda.

 

Inhoud

Maak kennis met Linda van Lifestylemommys

Linda is een vrolijke en creatieve vrouw die ook nog eens moeder is van een tweeling. Ze houdt van knutselen in de breedst zin van het woord. Dat ze creatief is blijkt ook uit het feit dat ze een eigen blog heeft en vaak gastblogs schrijft voor anderen. Op mijn oproep voor een DIY blog heeft zij direct gereageerd. En eerlijk is eerlijk: ik ga met haar tips ook aan de slag. Eens kijken of het mij lukt om te gaan handletteren.

Jaren geleden ben ik begonnen met het maken van kaarten, toen nog de bekende 3D-kaarten. Ken je ze nog met die witte vierkanten foamblokjes? Ik begon met het maken van kaarten toen mijn gezondheid achteruit ging en ik moest rusten. In plaats van echt op bed te gaan liggen besloot ik dat ik net zo goed rustig kaarten kon gaan maken. Zo maakte ik er ondertussen nog mensen blij mee en ik voelde me er goed bij. Inmiddels zijn de trends veranderd en ligt de tijd van 3D-kaarten ver achter me.

Vorig jaar ben ik begonnen met handletteren en in enkele maanden heb ik dingen bijgeleerd waardoor mijn kaarten en andere handlettercreaties steeds mooier en uitgebreider werden. Intussen heb ik al van veel mensen in de omgeving gehoord: “Ik zou willen dat ik dat kon” of “Dat zou ik echt niet kunnen”. In deze blog ga ik laten zien dat dat de grootste onzin is omdat iedereen kan handletteren met de juiste tips. Allereerst ga ik drie simpele kaarten laten zien waarbij ik gebruik maak van verschillende materialen en thema’s. Per kaart geef ik een werkbeschrijving zodat je weet hoe jij dat ook kan doen.

Kaart 1: Een gefeliciteerd kaart die je kan personaliseren

Ik begin de kaart bijna altijd met een lijntje als kader, lekker uit de hand. Op deze manier voorkom je dat je teveel wit krijgt aan de randen van de kaart en op deze manier zie je meteen hoeveel ruimte je nog over hebt voor je tekst. Dan meet ik uit waar ik ongeveer wil beginnen met de tekst zodat deze in het midden van de kaart komt. Weet je het niet zeker of wil je extra hulp dan teken je heel licht met een potlood wat lijntjes waar je tussen wil blijven.

De kunst is om verschillende lettertypes te gebruiken op een kaart om het speels te houden. Teken bijvoorbeeld eerst open letters en probeer daarna verschillende invullingen. Ik heb hierbij alle letters eerst met potlood getekend en vervolgens overgetrokken met fineliner. Voor de zekerheid heb ik het even laten drogen voor ik het potlood gegumd heb. Dit voorkomt onnodig vlekken wat erg zonde zou zijn.

Daarna heb ik alle letters ingekleurd met fineliner of er een creatie in gemaakt. De witte stippen in “verjaardag” heb ik gemaakt met een witte gelpen die ik vergeten ben op de foto te zetten zie ik nu *oeps*. Om de kaart helemaal af te maken heb ik nog enkele sterren getekend. Ik heb deze kaart gemaakt voor een verjaardag, maar in plaats van verjaardag kan je er elke gelegenheid van maken. En je kan het uitbreiden door in plaats van sterren iets te tekenen wat bij de gelegenheid past.

 

Met deze tips kan iedereen handletteren

 

Kaart 2: Een gekleurde beterschapskaart

Om het weer een stapje moeilijker te maken heb ik dit keer wat aspecten toegevoegd door bijvoorbeeld al te beginnen met een bloem in elke hoek. Dat past ten eerste al bij het thema ‘Beterschap’ en ten tweede is het weer eens wat anders dan alleen maar een lijntje als kader. Dit keer heb ik gebruik gemaakt van weer een aantal andere lettertypes dan bij de kaart hiervoor. Wel heb ik eerst open letters getekend om het ene woord later weer in te vullen met een zwart vlak en het andere woord te voorzien van een schaduwrand.

De schaduwrand van ‘Beterschap’ heb ik gekleurd met een groene gelpen met glitters om zo wat extra dimensie aan het woord te geven. Het woord ‘harte’ ziet er al meteen een stuk leuker uit doordat je er een print in maakt. Omdat ik een gekleurde kaart heb gebruikt heb ik er bewust voor gekozen om het kleurgebruik op de groene gelpen na rustig te houden. Laat de gelpen overigens goed drogen en doe dit als laatste aangezien je daarna niet meer kan gummen onder andere vanwege de glitters die er in zitten.

 

Met deze tips kan iedereen handletteren 1

 

Kaart 3: Een mix van materialen

Voor de laatste kaart besloot ik om gebruik te maken van verschillende materialen. Ik wilde wat meer kleur laten zien en dus heb ik als basis een gekleurde kaart gebruikt. Daarop heb ik papier geplakt dat ik uit een papierblok heb gehaald. Deze blokken kun je onder andere kopen bij Action, Boekenvoordeel of Zeeman. Omdat het papier een print bevat wil ik het kader rustig houden en trek ik weer de veilige lijn om hem zo maar te noemen. Vanwege de print moeten de letters duidelijk zichtbaar zijn en wil ik het woord ‘succes’ benadrukken. Deze teken ik heel groot met potlood maar wel licht omdat ik eerst zeker wil weten dat het goed in het midden staat.

Als ik tevreden ben over de plaats van het woord teken ik het over met fineliner en later als ik gegumd hem kleur ik het in met een zwarte twinmarker van Action. Om het woord af te maken teken ik met witte gelpen nog wat lijntjes. Verder gaat het mij ook om het woord ‘baan’ dus schrijf ik kleiner de woorden ‘met je nieuwe’. Het woord ‘baan’ mag weer benadrukt worden en dus kleur ik deze in met roze en groen omdat dat de kleuren zijn die ook voorkomen in de achtergrond.

 

Met deze tips kan iedereen handletteren 2

 

Tips & Tricks om te handletteren

Om je nog een beetje verder op weg te helpen kan ik je zeker aanraden om mijn blogartikel Lowbudget handletteren! Shop till you drop.. eens te lezen, deze staat vol tips en gratis downloads. Als aanvulling kan ik zeggen dat zowel Action als Kruidvat regelmatig leuke andere handletterboeken heeft die passen binnen elk budget. Daarnaast kun je op meer materialen handletteren dan alleen maar papier. Zo kun je namelijk ook je eigen persoonlijke kerstdecoratie maken zoals deze diy kerstdecoratie boomschijven die ik vorig jaar maakte als gastblog voor Thuisleven.

 

Dokteronline.com

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in