Goed verzorgde handen zijn een lust voor het oog. Maar zijn jouw nagels het visitekaartje van je hand? Gebruik je nagellak of kunstnagels om de uitstraling van je handen te accentueren? Of heb je de slechte gewoonte om je nagels te bijten?

Nagels medisch belicht

Nagels zijn de hoornen bekleding van de vinger– en teentoppen. De nagel is een min of meer vierkante, cilindrische gebogen plaat van verhoornde cellen, overeenkomend met de heldere laag van de huid. De plaat bezit een vrije rand bij de vinger – of teentop. De niet vrije zijranden en de wortel van de nagel liggen in een huidgroeve en worden door een huidplooi, de nagelwal of wel het verlengde van de nagelriem overdekt. De nagelriem is de rand van deze nagelwal en bestaat alleen uit de hoornlaag van de huid. De nagel rust op het nagelbed, dat vliezig is en overlangse lijsten bezit.

Onze nagels groeien 2 – 3 mm per maand. De nagels van mannen groeien net iets sneller. Door onze veranderde leefomstandigheden, slijten onze nagels onvoldoende op een natuurlijke manier. Daarom moet je zelf zorgen voor het hygiёnisch bijhouden van de nagels (knippen, vijlen, nagels schoon houden).

Zijn jouw nagels het visitekaartje van je hand?

Na het lezen van de medische en algemene dingen over je nagels vraag je je misschien af hoe je van je nagels en je handen je visitekaartje kunt maken en waarom dit nodig is. Om direct maar eens op dat laatste in te gaan. Je handen zijn vaak het eerste dat mensen aan je opmerken. Je geeft een hand, je gebruikt je hand tijdens het spreken of je betaald ermee. Hoe dan ook zien mensen je handen al heel snel. Vooral tijdens het werken op kantoor zijn je handen belangrijk.

Je handen goed verzorgen betekend gebruik maken van een goede handcrème. Daarnaast is mooie nagellak voor je nagels een pluspunt. Je nagels bijhouden (allemaal even lang) is ook belangrijk voor een goede uitstraling.

Zijn jouw nagels het visitekaartje van je hand nagels lakken

Ontstaan van nagellak

Het verven van nagels gaat terug tot een paar duizend jaar voor Christus. Al was nagellak toen gemaakt van natuurlijke producten. Nagellak zoals wij deze kennen werd voor het eerst in de jaren ’20 van de vorige eeuw in Parijs gebruikt. Aanvankelijk vooral bedoelt voor de elitaire vrouwen van Hollywood. Tijdens de 2e wereldoorlog verboden door het nazi-regime en tegenwoordig goed voor een omzet van ruim 250 miljard dollar per jaar. Daarmee is nagellak uitgegroeid tot een zeer populair artikel onder alle vrouwen.

 

Nagellak voor dames en heren

Tegenwoordig is nagellak voor dames helemaal in. En de keuze wat kleuren en merken betreft is reuze. Niet alleen gewone kleuren, maar ook nagellak met daarin glitters, vormpjes en nog veel meer. De trends veranderen elk jaar en zo wordt het nooit saai en zal iedereen aan zijn trekken komen.

Ook de heren worden hierbij niet vergeten: er bestaat ook een ruime collectie heren nagellak. De kleuren die hierbij domineren zijn vooral de donkere soorten waaronder zwart, blauw, groen en dergelijke. Er zijn echter ook mannen die ervoor kiezen om gewoon kleurloze nagellak te dragen. Of een man nagellak draagt heeft vooral met eigen smaak en achtergrond te maken. Een zakenman zal er wellicht minder snel voor kiezen, dan iemand die in een bar werkt.

De nieuwste nageltrends

Net als in de modewereld verschijnen er ook elk jaar weer nieuwe trends op het gebied van nagellak. In 2020 is bijvoorbeeld blauwe nagellak helemaal trendy. Afhankelijk van de modekleuren zijn ook nagels met diamanten of nagels in een bepaalde vorm helemaal hip.

 

Nagellak met geuren

Nagellak heeft van zichzelf een zeer nare geur, dit doordat aceton één van de bestanddelen van nagellak is. Maar er zijn nog veel meer ingrediënten in nagellak die niet alleen de nare geur veroorzaken, maar ook giftig zijn. Nu zijn er een aantal grote modemerken die hier iets op bedacht hebben. Zij komen met nagellak, waaraan een geurtje is toegevoegd. Dit in navolging van de zogenaamde kindernagellakken, waarbij reeds langere tijd gebruik wordt gemaakt van toegevoegde (fruit) geuren.

Leestip: Veilige nagellak voor zwangere vrouwen

Alles over kunstnagels

Veel vrouwen kiezen er tegenwoordig voor kunstnagels te dragen. Hierbij wordt de eigen nagel (indien dit nodig blijkt) afgeknipt tot een paar mm van de rand. De oppervlakte van de nagel wordt eerst ruw gemaakt. De nagelriem teruggeschoven en vervolgens wordt het geheel ontsmet. Nu is de eigen nagel klaar voor het aanbrengen van de kunstnagel.

Als je kiest voor een kunstnagel heb je keuze tussen acrylnagels en nagels van gel. Beide soorten hebben zo zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel van nepnagels in het algemeen is natuurlijk het feit dat je wekenlang mooi gekleurde en verzorgde nagels hebt. Je hebt er verder geen omkijken naar. Ook vinden veel vrouwen het wel zo makkelijk: je kan de kunstnagels immers van tevoren lakken en dit is veel makkelijker dan je eigen nagels lakken.

Alhoewel veel vrouwen nagels laten zetten door een professional, zijn er kant en klare nagels te koop in de meest fraaie kleuren en met de meest allerlei versieringen. Een ander bijkomend voordeel is dat de nagels in diverse vormen verkrijgbaar zijn of in diverse vormen te knippen zijn.

Een groot nadeel bij het dragen van kunstnagels en waar de meeste vrouwen helaas niet stilstaan is het volgende: bacterieёn en schimmels blijven makkelijk tussen de kunst – en eigen nagel zitten. Daar krijgen ze alle ruimte en warmte om verder te groeien met alle nare gevolgen van dien. Een goede manicure zal dan ook altijd aanbevelen om handschoenen te dragen als je huishoudelijk werk moet doen waarbij je veel in aanraking komt met water.

Nagels en hygiëne

Als het om nagels en hygiëne gaat valt er nog heel wat winst te halen. Ongemerkt komen de nagels in aanraking met van alles en nog wat. Hoe langer de nagels zijn, des te groter is de kans dat er allerlei bacterieёn en schimmels onder de nagels blijven zitten. Deze kunnen zich probleemloos ontwikkelen tot infecties. Helaas kunnen deze ook voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Heel veel nagelbijten kan voor blijvende schade aan de nagels zorgen.

Daarom moet je, vooral met lange nagels, een goed hygiëne in acht te nemen. Denk daarbij aan dingen als:

  • Vaker handen wassen
  • Nagels borstelen met een nagelborstel
  • Hou je nagels liever kort dan lang. Dit is overigens terecht een vereiste in bepaalde beroepen
  • Draag handschoenen als je in de tuin werkt

Nagelbijten zo kom je er vanaf

Het bijten van nagels is een slechte gewoonte. De kans dat men hierdoor bijvoorbeeld een worminfectie oploopt is vele malen groter, dan bij mensen die hun nagels netjes vijlen en knippen.

Veelal maken kinderen zich schuldig aan het bijten van nagels. Dit moet al op jonge leeftijd afgeleerd worden. Enkele tips om nagelbijten bij kinderen af te leren:

  1. Achterhaal wat de oorzaak is van het nagelbijten. Vaak hebben kinderen last van angsten, zenuwen of worden de nagels gebeten uit pure verveling. Als de oorzaak aangepakt is, zal het nagelbijten ook tot het verleden behoren.
  2. Leid je kind af elke keer dat je het betrapt op het bezig zijn met nagels te bijten.
  3. Doe kindernagellak op de nagels. Laat je kind zien dat dit veel mooier staat als het niet meer aan de nagels gaat bijten.
  4. Als je echt met de handen in het haar zit kun je het middel Bytex gebruiken. Dit is een uiterst vies smakend goedje dat net als nagellak aangebracht wordt. Door de vieze smaak zullen de nagels minder snel afgebeten worden.

Goed verzorgde handen en vooral nagels zijn een must voor elke vrouw. Het maakt daarbij niet uit of je lange of korte nagels hebt. Zolang je deze maar goed verzorgd.

Wat doe jij om je handen en nagels goed te verzorgen? 

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.