Parfum, de meeste vrouwen kunnen er niet zonder. Er zijn duizenden geuren te vinden met uiteenlopende samenstellingen. Maar zijn al deze geurtjes wel goed? Of is parfum schadelijk voor de gezondheid? Ontdek alles over diverse soorten parfum, wat parfum is en hoe je een lekker ruikende parfum kunt vinden. Extra tips om zelf parfum te maken.
Inhoud
Vrouwen en parfum
Denk dat elke vrouw wel een parfum in huis heeft en gebruikt. Elk heeft zo zijn eigen voorkeuren, de een houdt van luchtig en bloemig, de ander heeft liever een wat zwaardere met wat diepere geuren. De eigen voorkeur is zeer persoonlijk en is niet alleen afhankelijk van wat je lekker vindt, maar ook van het tijdstip en doel van toepassen. Een andere factor waarmee rekening gehouden dient te worden is dat het bij de een anders uitvalt dan bij een ander. Dus ook als het om hetzelfde product gaat, kan het heel verschillend ruiken. We hebben het natuurlijk over parfum.
Wat is parfum?
Parfum is niets anders dan een mengsel van diverse geurstoffen, meestal opgelost in alcohol. Soms wordt er ook een kleurstof aan toegevoegd. De geuren zijn nogal uiteenlopend: van bloemen tot houtsoorten, maar ook kruiden en tegenwoordig zelfs ook etensgeuren.
Parfum
Parfum is te verdelen in grofweg vier ondergroepen:
1) Parfum (hierin zijn de meeste geurbestanddelen, tot 40%)
2) Eau de parfum (alleen 10-20% geurbestanddelen)
3) Eau de toilette (5-10% geurbestanddelen)
4) Eau de cologne (2-3% geurbestanddelen)
Logischerwijze kan gesteld worden dat hoe meer geurbestanddelen een parfum heeft, hoe duurder het parfum uiteindelijk is.
Hoe werkt een parfum?
Parfum bestaat uit geurbestanddelen en alcohol als oplosmiddel. Wanneer je parfum op de huid aanbrengt zal de alcohol als eerste verdampen. Alcohol is immers een vluchtige stof die verdampt. In combinatie met het opspuiten op een redelijk warme huid, zal de alcohol zelfs redelijk snel verdwijnen. Wat overblijft zijn de pure geurstoffen.
Deze verdampen in een bepaalde volgorde (dat heeft dan weer met de chemische samenstelling van een parfum te maken, maar ook met de hoeveelheid geurstoffen), totdat de parfum ‘uitgewerkt’ is. Hier geldt uiteraard: als je een hele avond gehuld wil zijn in een lekker luchtje, dan moet je dus eerder kiezen voor een ‘echt’ parfum dan voor een eau de cologne.
Het verdampen zorgt er ook voor dat de opgespoten parfum telkens anders zal ruiken: van intens naar middel, naar nog maar zeer vluchtig. De mate van verdampen hangt ook van persoon tot persoon af en daarom kan het ene parfum wel passen bij iemand en bij een ander niet (zie inleiding).
Kiezen van de juiste geur parfum
Het kopen van de juiste parfum kan nogal eens voor problemen zorgen, zeker als een man een vrouw hiermee wil verrassen. Feitelijk gezien is dit zelfs af te raden, tenzij je de vrouw in kwestie zeer goed kent. Parfum is namelijk een zeer persoonlijk iets. Stel: ik ben dol op houtgeuren en hou absoluut niet van zware bloemengeur en op een dag zou iemand mij juist met een parfum met bloemengeur willen verrassen. Spijtig voor diegene, maar de parfum zou ongebruikt rond blijven staan. Dus mannen, wees gewaarschuwd!
Om de juiste keuze te kunnen maken moet je eerst weten voor welk tijdstip of waarom je parfum gaat kopen. Zo zal de parfum die je wilt gebruiken voor naar het werk gaan toch hemelsbreed verschillen van parfum dat gedragen wordt naar een romantisch diner voor twee. Oke, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Als je eenmaal weet waarvoor de parfum gebruikt gaat worden, dan moet je de volgende keuze maken: welke geur moet het worden? De Franse vereniging van parfumeurs heeft hiervoor een indeling gemaakt:
• Hesperidée, ofwel citrusachtig
• Florale, ofwel bloemachtig
• Fougère, een fantasiegeur
• Chypre, een andere fantasiegeur
• Boisée, ofwel houtachtig
• Ambrée, amber, ook wel oosters of oriental
• Cuir, ofwel leer
Alle parfums zijn dus onder te verdelen in deze 7 categorieën. Oke, als ook hieruit een keuze is gemaakt, blijft alleen nog maar de keuze uit de vele merken en namen. En dan begint de ellende pas echt……..
Parfum schadelijk voor de gezondheid?
Keuze zat! Daar ligt het niet aan en voor iedereen wat wils. Er is ook aan elk portemonnee gedacht: van zeer exclusief en onbetaalbaar duur tot zeer gewoon en betaalbaar voor een ieder. Ook hier speelt je eigen voorkeur en persoonlijkheid een grote rol. Ga je voor een groot merk of maakt het niet zo veel uit en ga je voor goedkoop en eventueel namaak? Lees verder en huiver…..
Echte parfums, waarvoor je dus redelijk diep in de buidel moet tasten zijn onderworpen aan allerlei strenge controles alvorens deze op de markt gebracht worden. De goedkopere (en namaak) versies zijn vaak genoeg niet of maar beperkt gecontroleerd met alle gevolgen van dien. Zo is uit diverse tests en proeven naar voren gekomen dat deze ‘parfums’ urine als kleurmiddel gebruiken! Bah! Daar zit dan terecht een luchtje aan uit zichzelf! Verder bestaan deze uit antivries en bacteriën! Juist, ja.
Het aanbrengen van deze luchtjes zal al gauw voor zware gezondheidsklachten zorgen, want eerder genoemde stoffen dringen het lichaam via de huid binnen. In dit geval kan terecht gesteld worden: parfum is schadelijk voor de gezondheid!
Alternatief
Er zijn gelukkig ook alternatieven, wanneer je niet in staat bent om dure parfums aan te schaffen. Deze zijn evengoed in staat ervoor zorgen dat je gehuld in een heerlijke geur over straat kunt gaan. Denk daarbij aan goede douchegels die een lange tijd lekker blijven ruiken, deorollers (zonder aluminium) of maak zelf een parfum naar jouw smaak.
Zelf parfum maken
Hier is een basisrecept voor het zelf maken van parfum:
- 2 kopjes water
- 1 kop bloesem van een vers gesneden bloem (naar keuze, bijvoorbeeld: sering, lavendel, roos, kamperfoelie of laat je fantasie de vrije loop hierin of ga aan de slag en experimenteer met combinaties van diverse bloemen).
- Hang een kaasdoek in een kom, vul één kopje met de bloembloesem en giet het water over de bloemen tot deze volledig onder staan.
- Bedek het geheel en laat het een nacht staan.
- De volgende dag druk je het vocht compleet uit de kaasdoek in de kom (de gekneusde bloesem kun je nu weggooien).
- Nu heb je een kom met geurend water. Breng dit aan de kook en laat het sudderen tot er nog maar een deel van over is (tussendoor eraan ruiken geeft indicatie van de sterkte van het uiteindelijke parfum).
- Is de gewenste geur eenmaal bereikt, vuur uitdoen, af laten koelen en daarna in een klein donker gekleurd flesje bewaren op een niet al te warme plek.
- Deze zelfgemaakte parfum is ongeveer een maand houdbaar.
Je kan ook experimenteren met alcohol (80%) en daarin bloesem laten trekken. Niet laten koken want dan verdampt de alcohol! Of aan de slag gaan met etherische oliën. Ook op het net zijn ‘recepten’ te vinden voor het maken van heerlijk ruikende parfums.
Wat denk jij: is parfum schadelijk voor de gezondheid of niet? En voor welke geur kies jij meestal? Heb je voorkeur voor een bepaald merk?
Ik gebruik eigenlijk alleen parfum bij een bijzondere gelegenheid 🙂
Goede keuze om dan voor parfum te kiezen
ik heb er geen last van. ik ken wel mensen die er uitslag of irritaties van krijgen. mijn favoriet is alien!
Alien is ook een plaatje om te zien 😉
Ik heb er geen last van. Mijn vaste geurtje is Alien van Thierry Mugler. Is niet het goedkoopste geurtje maar erg lekker en je doet er lang mee.
Goedkoop is juist vaak slecht: liever meer geld uitgeven aan goed parfum en daar dan volop van genieten.
Jeetje wat een leerzame blog zeg! Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan.
Dat zal voor de meeste vrouwen het geval zijn.
Het lijkt me niet echt schadelijk voor de gezondheid. Zelf gebruik ik het eigenlijk zelden.
Ik gebruik zelf altijd Jean Paul Gaultier Classique, zonder dat luchtje voel ik me gek genoeg echt naakt.
Dat is apart, maar geeft wel aan dat je echt niet zonder dit parfum kunt
Alcohol zal inderdaad niet zo gezond zijn, ik spuit bijvoorbeeld ook nooit parfum met alcohol op mijn haar. Ik heb alcohol vrije parfums, maar die blijven toch wel heel wat minder hangen. Ik kies zelf altijd voor een florale of eerder citrusgeur, de anderen vind ik net iets te zwaar voor mezelf.
Kan me voorstellen dat de alcoholvrije parfums minder lang blijven hangen.
Interessant om te lezen! Ik heb heel veel parfum, ik gebruik het ook elke dag.
Ik neem aan dat je dus varieert in verschillende geuren?
Zelf parfum maken lijkt me echt heel tof! Ik denk dat ik voortaan toch maar bij de dure geurtjes blijf als ik dit zo lees!
Parfum maken moet je gewoon een keer uitproberen. Er zijn online ook bedrijven waar je een workshop zelf parfum maken kunt volgen trouwens.
Ik gebruik parfum niet meer direct op mijn huid. Ik spuit het op een sjaal of iets anders. Ik geloof idd dat het schadelijk is om elke dag direct op je huid te spuiten.
Super interessant 🙂
[…] Wil je lekker ruiken en niet meteen een duur flesje parfum op de kop tikken, dan kies je voor deodorant. Niet te duur, gemakkelijk voor onderweg en altijd gegarandeerd van een heerlijk geurtje. Let er wel op dat het niet om een goedkope, namaak deodorant gaat. Daarin kunnen namelijk, net als in namaakparfum, hele nare en voor de gezondheid schadelijke stoffen zitten. […]