boek je vakantie bij de ANWB

Pesto is een heerlijke smaakmaker voor onder andere pasta, kipfilet, sandwich of een salade. Maak eens iets anders en kies voor brandnetel pesto in plaats van basilicum pesto. Deze moet je echt even proeven!

 

Inhoud

Wat is pesto?

Van oorsprong is pesto een Italiaanse saus boordevol vitamines en mineralen. De ‘saus’ wordt traditioneel gemaakt van basilicumblaadjes, olijfolie, zeezout, knoflook, pecorino of Parmesaanze kaas en pijnboompitten. Deze worden fijngemalen, waardoor er een heerlijk smeuïge saus ontstaat.

 

 

Varianten op klassieke recepten

Maar zoals het wel vaker gaat met traditionele (Italiaanse) recepten ontstaan er steeds meer varianten. Dat is onder andere gebeurd met het traditionele tiramisu recept. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld heerlijke zomerse aardbeien tiramisu, speculaas tiramisu met gebakken appel (kerst tip!) en bijvoorbeeld exotische tiramisu met manderijnen. Allemaal even lekker, maar vaak een behoorlijke afwijking van het originele recept.

En ook pesto is er niet aan ontkomen, want inmiddels bestaan ook hier heel wat varianten van. Overigens is dat niet zo gek, want pesto leent zich perfect voor het verwerken van groente afval. Zo kun je bijvoorbeeld pesto maken van wortelloof. Ideaal als je tegen voedselverspilling bent.

Brandnetel pesto past perfect in het rijtje om zo min mogelijk te verspillen. Voor veel mensen zijn brandnetels onkruid en dat is jammer, want brandnetels hebben ontzettend veel voordelen voor je gezondheid.

 

Moet je proeven: heerlijke brandnetel pesto

Heb je  zelf brandnetels in de tuin? Of juist niet? Geen nood, je komt brandnetels overal tegen. Zorg er wel voor dat je brandnetels plukt die echt schoon zijn, dus niet van een plek waar honden komen. Voor het recept gebruik je vooral de bladeren en jonge stelen. Dus niet de hele dikke stelen!

 

Benodigdheden

 • Blender
 • Schaar (voor het knippen van de brandnetelblaadjes)
 • Potje om pesto in te doen
 • Weegschaal
 • Handschoenen
 • Theedoek
 • Keukenpapier

 

Ingrediënten brandnetel pesto

 • 70 gram Brandnetelblaadjes (en jonge stelen)
 • 1 teentje knoflook
 • 100 gram olijfolie
 • Zout

 

Zo maak je brandnetel pesto

 1. Begin met het wassen van de brandnetelblaadjes (en stelen). Gebruik hiervoor handschoenen om te voorkomen dat je geprikt wordt. Na het wassen de schone blaadjes op een theedoek leggen en voorzichtig droogdeppen (met keukenpapier)
 2. Doe de brandnetelblaadjes (en stelen) in de blender, samen met de knoflook en olijfolie en maal het geheel fijn
 3. Breng op smaak met zout

 

Tijdens het blenderen worden de fijne haartjes die je op de brandnetelblaadjes vinden afgebroken en teniet gedaan, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je je mond of tong prikt bij het eten van de pesto. Het resultaat is een heerlijke pesto boordevol vitamine C, kalium, ijzer en magnesium.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in