boek je vakantie bij de ANWB

Iedereen kent wel het gewone tiramisu recept waarbij koffie gebruikt wordt. Voor degenen die eens wat anders willen of wellicht voor kinderen die geen koffie lusten is hier een zomers recept voor aardbei tiramisu met verse, zomerse aardbeien.

 

Tiramisu

Van oorsprong is tiramisu een Italiaans dessert. Vertaald betekend het zoveel als trek mij omhoog of beur mij op. Niet zo gek als je bedenkt dat dit toetje normaal aan zieken werd gegeven om ze op te beuren. Of dit nou komt door de combinatie van koffie en alcohol of door de toevoeging van rauw ei is niet duidelijk.

De klassieke tiramisu bestaat uit een laagje biscuit, koffie, mascarpone met rauw ei en een alcoholisch drankje. De biscuit (meestal worden hiervoor lange vingers genomen) worden in koffie gedompeld. Vervolgens wordt het geheel besprenkeld met een alcoholisch drankje. Hierop komt een laag opgeklopte mascarpone met opgeklopt eiwit. Dit wordt afwisselend in een vorm gedaan en vervolgens afgewerkt met een laagje cacaopoeder.

Traditioneel gezien wordt de tiramisu in een vierkante of rechthoekige schaal gemaakt, waaruit stukken worden geschept en opgediend. Tegenwoordig kiezen veel mensen voor het opdienen in hoge glazen om het nog aantrekkelijker te maken. En van het klassieke tiramisu recept wordt ook afgeweken. Inmiddels zijn er tientallen varianten van tiramisu te vinden.

Leestip: tiramisu recept zonder rauw ei en alcohol

 

Zomers recept voor aardbei tiramisu

Onderstaand recept kun je natuurlijk het hele jaar door maken, zolang je maar de beschikking hebt over aardbeien. Of het met diepvries aardbeien te maken is weet ik eerlijk gezegd niet. Opdienen in een hoog glas maakt dit dessert nog aantrekkelijker (en makkelijker om te eten). Heerlijk voor een zomerse dag als de aardbeien vers geoogst zijn.

 

Benodigdheden

Glazen schaal of glazen

Blender

Mixer

Zomers recept voor aardbei tiramisu
Voorbereiding
10 min
Bak/kooktijd
10 min
 
Gerecht: Dessert
Keuken: Italiaans
Keyword: aardbeien, recept, tiramisu, zomer, zonder alcohol
Ingrediënten
 • 500 g Aardbeien
 • 100 g Lange Vingers
 • 250 g Mascarpone
 • 50 g Suiker
 • 300 ml Slagroom
Bereiding
 1. De aardbeien wassen, schoonmaken, pureren en de helft van de massa in een ondiepe vorm gieten.
 2. De lange vingers daarop leggen en de rest van de aardbeipuree erover gieten.
 3. De mascarpone samen met de suiker flink opkloppen.
 4. Slagroom stijf kloppen en voorzichtig onder de mascarpone spatelen
 5. De mascarpone/slagroom massa over de lange vingers doen, gladstrijken en in de koelkast zetten
 6. Eventueel bovenop versieren met verse aardbeien

Optioneel kun je de lange vingers ook weglaten. Dan maak je een tiramisu met een laagje aardbeien (gehalveerd). Hierop giet je een beetje aardbeienpuree en daarop komt een laag mascarpone.

 

Wat is jouw favoriete tiramisu recept? 

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in