boek je vakantie bij de ANWB

Heerlijk en eenvoudig recept om lekkere Surinaamse maizena koekjes met muisjeste maken. In Suriname kun je deze gomma koekjes zoals ze daar ook wel heten in elke winkel kopen, in Nederland zal je hiervoor naar de toko moeten. Dus: waarom niet zelf aan de slag gaan en daarna genieten van je zelfgebakken koekjes.

 

Inhoud

Surinaamse recepten

Sommigen weten het al, voor velen is dit een nieuwtje: ik heb bijna 12,5 jaar in Suriname gewoond. Dat zie je onder andere terug in mijn artikel over schooluniformen en mijn artikel over third culture kids op mijn andere website. Suriname is een land waar eten een grote rol speelt. Hier is eten iets dat moet en dat doe je even tussendoor, bij voorkeur voor de tv. Daar is het echt een cultuur ding dat mensen verbindt. Dat zie je ook terug in de veelzijdige keuken met inslag van diverse culturen die in Suriname leven.

Je kunt genieten van de Javaanse, Chinese Creoolse en zelfs de Hindoestaanse keuken. Voor elk wat wils dus. Ik had het geluk om een lieve buurvrouw te hebben die mij geleerd heeft om onder andere traditionele Surinaamse nasi te maken. Ook roti heb ik daar leren kennen en maken, al heeft het nog heel wat voeten in de aarde gehad, voordat het zo was als het moet zijn. Nu eten mijn kids het liefst mijn roti in plaats van roti van Surinaamse restaurants in Nederland.

Zoals je weet deel ik geregeld recepten (oke, nu even wat minder, maar dat komt ook omdat het nu zomer is en ik dan net iets minder in de keuken sta en er vooral andere artikelen gelezen worden) en daar zitten dus ook authentieke Surinaamse recepten bij.

 

Surinaamse maizena koekjes

Dit recept is ook onmisbaar als je het over de Surinaamse keuken hebt. De koekjes koop je op elke hoek in de winkels in Suriname, maar hier vind je deze niet makkelijk. Maar je kunt de maizena koekjes of gomma koekjes ook heel makkelijk zelf maken. Het is echt niet moeilijk en minstens net zo lekker.

Er zijn twee varianten van de Surinaamse maizenakoekjes met muisjes in omloop: een recept zonder en een recept met custardpoeder. Voor dit recept heb ik de koekjes zonder custardpoeder gemaakt (koekjes waren voor bruiloft van mijn dochter) en deze vielen bijzonder in de smaak, zelfs door mensen die jarenlang in Suriname hebben gewoond.

Oorspronkelijk werden de koekjes gemaakt van casssavemeel. Later werd dit veranderd naar maizena omdat dit makkelijker verkrijgbaar was en bovendien goedkoper. In Suriname vind je de oorspronkelijke gomma koekjes ook niet meer echt. Alleen nog maar de koekjes gemaakt met maizena.

Belangrijk bij het maken van de koekjes is dat je erop let dat deze absoluut niet bruin mogen worden. Dan gaat de smaak namelijk verloren en zijn het geen lekkere koekjes meer.

 

Waarom heten ze eigenlijk gomma koekjes?

Voordat ik je het recept geef nog een interessant feitje. Eerder zag je al dat de koekjes in Suriname ook wel gomma koekjes genoemd worden. Het woord gomma staat in dit geval voor lijm of stijfsel. Dat heeft te maken met de structuur van de koekjes: deze zijn redelijk droog en dat proef je. Ideaal als je de koekjes serveert met een kopje koffie of een glaasje thee erbij.

 

Recept Surinaamse maizenakoekjes met muisjes

Voordat je aan de slag gaat moet je de volgende benodigdheden klaar zetten:

 • Kom
 • Mixer
 • Koekspuit of vork
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Weegschaal

Variatietip

Maizenakoekjes zijn vrij kruimig, wil je het net iets anders hebben? Geen probleem, voeg er dan nog 50 gr custard aan toe, dat maakt het deeg soepeler en ook ietwat geler.

 

Surinaamse maizenakoekjes met muisjes
Voorbereiding
10 min
Bak/kooktijd
15 min
Tijd
25 min
 
Gerecht: Dessert, koekjes
Keuken: Surinaams
Keyword: bakken, Feestdagen, feestelijk, keuken, koekjes, makkelijk, recept, zoet
Porties: 25
Ingrediënten
 • 200 gram maïzena
 • 125 gram roomboter
 • 125 gram suiker
 • 2 zakjes vanillesuiker te vervangen door 2 dopjes vanille essence
 • 2 eetlepels suikermuisjes
 • 1 ei
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Snij de boter (op kamertemperatuur) in stukken en deze met het ei.
 3. Voeg er vervolgens de suiker en de vanillesuiker aan toe. Het is van groot belang om net zo lang te blijven mixen totdat de suiker compleet opgelost is.
 4. Nu is het tijd om de maïzena toe te voegen. Doe telkens 1 eetlepel erbij, terwijl je rustig blijft mixen (als je dat mixen te hard doet vliegt de maïzena je in je gezicht en alhoewel dat hele grappige beelden oplevert, is dat zeker niet de bedoeling 😉
 5. Het nu ontstane deeg moet een mooie witte kleur hebben. Het deeg mag echter niet te hard zijn. Toch te hard? Doe er dan nog een heel klein beetje extra boter bij.
 6. Maak van het deeg kleine bolletjes die je op een met bakpapier beklede bakplaat zet. Hou hierbij rekening dat de koekjes tijdens het bakken uitzetten, dus zorg voor voldoende afstand tussen de koekjes. De koekbolletjes met de achterkant van een vork even plat drukken en ze krijgen meer vorm. In Suriname zie je de Maizena koekjes overigens in  hele mooie vormen, dus daar wordt met een koekspuit gewerkt. Op die manier worden de koekjes mooier en hebben ze allemaal dezelfde grootte. Voor dit recept heb ik echter gewoon bolletjes gemaakt en deze plat gedrukt met de vork.
 7. Voordat ze de oven ingaan kun je aan de bovenkant nog wat suikermuisjes strooien (mooi en lekker).
 8. Klaar om gebakken te worden. Let op:  de koekjes moeten hun witte kleur behouden en mogen absoluut niet bruin worden, controleer de kleur dan ook na 15 minuten bakken.

 

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in