boek je vakantie bij de ANWB

We zitten dankzij alle maatregelen massaal thuis. En dat zorgt voor veel eenzaamheid. Met deze 12 tips tegen eenzaamheid in Corona tijd voorkom je dat je in een depressie terechtkomt.

 

Inhoud

Corona en de impact op ons leven

Al bijna een jaar lang zitten we meer dan ooit thuis. Inmiddels hebben we ook te maken met een avondklok en wordt een nog grotere nadruk gelegd op thuiswerken. Helaas neemt daardoor de kans op eenzaamheid toe. Waar je voorheen nog op kantoor kwam en contact had met collega’s begint dit allemaal te vervagen. Om nog maar niet te spreken over mensen die door de hele situatie thuis moeten zitten en geen werk hebben. Ten slotte kan het (verplicht) in quarantaine gaan er ook voor zorgen dat je grip verliest op je gevoelens en in eenzaamheid wegkwijnt.

Eenzaamheid heeft grote impact op mensen. En niet alleen eenzaamheid, ook de angst voor het onbekende, waar we naar toe gaan en hoe dit allemaal opgelost moet worden is slecht voor ons immuunsysteem. Terwijl ons immuunsysteem juist nu belangrijker is dan ooit. Om deze negatieve gevoelens niet de overhand te laten krijgen is het belangrijk om je te wapenen tegen eenzaamheid.

12 Tips tegen eenzaamheid in Corona tijd koffie

 

12 Tips tegen eenzaamheid door Corona

Onderstaande tips kun je direct toepassen in je eigen leven en je hoeft daarvoor nog geen eens echt je woning te verlaten. Natuurlijk behoort dat wel tot de opties, maar het is geen must. Met deze tips tegen eenzaamheid kom je de Corona (quarantaine) goed door, zonder dat je depressief wordt of het contact met de buitenwereld verliest.

 

1. Tips tegen eenzaamheid: zorg voor routine

Wij mensen zijn gewoontedieren en als er ineens allemaal dingen uit onze dagelijkse routine komen te vervallen, dan hebben we ineens tijd te veel. En juist met deze tijd weten de meeste mensen zich geen raad. Hierdoor doe je maar wat en aan het einde van de dag heb je het idee dat je niets bereikt of gedaan hebt.

Daarom is het belangrijk om een vaste dagelijkse routine te hebben. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan, ongeacht of je werk hebt of niet. Dat geldt niet alleen voor het opstaan, maar ook het naar bed gaan.

Zet elke dag opnieuw bepaalde doelen voor jezelf die je aan het einde van de dag bereikt moet hebben. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, maar zorg er wel voor dat je al deze dingen doet. Maak er ook een routine van, zodat het als een gewoonte voelt en je aan het einde van de dag weet wat je gedaan hebt en je niet nutteloos voelt.

 

2. Een positieve instelling

Natuurlijk balen we allemaal als een stekker dat we opgesloten zijn binnen onze eigen vier muren. Je eigen houding kan al voor een groot deel bepalen hoe je je in een bepaalde situatie voelt. Dat kan zelfs zorgen voor eenzaamheid. De gedachte om alleen te zijn alleen al kan beangstigend zijn. Daarbij wordt alleen zijn vaak geassocieerd met negatieve gedachtens en iets dat niet zo hoort te zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen zich pas echt eenzaam voelen.

Alleen zijn hoeft echter helemaal niet zo negatief te zijn. In eerste instantie betekent dat vooral dat je veel tijd voor jezelf hebt. Tijd, die je normaal gesproken altijd tekort komt! Gebruik de tijd die je nu hebt daarom nuttig. (her)Ontdek jezelf, wat je wil en waar je op dit moment staat in je leven. Stel doelen die je wil halen in je leven en begin hieraan te werken. Nu heb je er de tijd voor en staat niemand jou in de weg (partner, gezin enz)

 

3. Blijf in contact met anderen

Helaas kunnen dingen als appjes, messenger of zelfs brieven echt menselijk contact nooit vervangen. Toch kan het op dit moment een goed alternatief zijn om niet in eenzaamheid te vervallen. Pak regelmatig de telefoon erbij en blijf in contact met vrienden en familie. Kies bij voorkeur voor videobellen, zodat je elkaar ook echt kunt zien.

Heb je niet echt familie of vrienden? Zoek dan nieuwe contacten via social media. Er zijn diverse groepen waar mensen echt op zoek naar vrienden omdat ze zelf ook eenzaam zijn.

Wil je op een leuke manier in contact blijven met elkaar? Schrijf dan eens een ouderwetse handgeschreven brief. Dat is een stuk persoonlijker dan een berichtje via Whatsapp.

 

 

4. Verbreek de stilte

Nu je alleen thuiszit is je leven een stuk stiller geworden. In het normale dagelijkse leven ben je gewend aan heel veel geluiden om je heen. Of dat nu collega’s zijn die gezellig lachen, muziek die draait of het geroezemoes om je heen als je uitgaat, dit alles vervalt binnen je eigen vier muren.

Om niet horendol te worden van de stilte moet je deze verbreken. Neem het gevoel van eenzaamheid weg door muziek op te zetten. Of zet de tv aan voor wat achtergrond geluid. Ben je muziek of geroezemoes gewend op het werk, boots dit dan thuis na.

Je kunt ook een podcast luisteren of een luisterboek opzetten. Zolang je er maar voor zorgt dat je vergeet dat je eigenlijk alleen bent. Dit hoeft dus niet letterlijk met mensen in huis, maar gewoon door je mind voor de gek te houden door achtergrond geluiden.

 

5. Doe dingen waar je gelukkig van word

Dat klinkt heel simpel en eigenlijk is het dat ook. Doe dingen waar je blij van word. Dat kunnen dingen zijn als lezen, schilderen, foto’s maken, knuffelen met je hond en nog veel meer. Zie deze tijd als extra tijd die je kunt gebruiken voor je hobby. Of ontdek nieuwe hobby’s. Leef je uit in creativiteit, neem de tijd om in bad te gaan of verras anderen met je creativiteit.

 

6. Zorg voor beweging

De hele dag binnen zitten is natuurlijk niet goed voor je. Zorg dat je hoe dan ook voldoende beweging krijgt. Dat is helemaal niet zo moeilijk, zelfs zonder sportschool kun je genoeg beweging krijgen. Dat hoeft ook helemaal niet veel geld te kosten, want ook met een klein budget kun je fit blijven vanuit huis. Makkelijke oefeningen zoals opdrukken, traplopen en bijvoorbeeld pilates zijn heel geschikt om het lichaam in beweging te houden.

Sporten is niet alleen nodig voor je lichaam, maar ook voor je psychische gezondheid. Daarom is het noodzakelijk om zo veel als mogelijk te bewegen. Natuurlijk alleen als je gezondheid dit ook echt toelaat.

 

7. Pimp je woning

Nu je veel tijd hebt kun je jouw woning onderhanden nemen. Dat hoeft niet altijd een grote verbouwing te zijn: een andere kleur op de muur of kasten en bankstel verschoven kan al direct voor een hele andere uitstraling zorgen.

Je hoeft het trouwens helemaal niet zo groots aan te pakken. Opruimen, overbodige spullen weggooien en een grote schoonmaken houden zorgen er meteen voor dat je je beter voelt binnen je eigen vier muren.

Leestip: Zo kun je jouw woonkamer een make over geven

 

8. Tips tegen eenzaamheid: hou je geest scherp

Het is niet alleen belangrijk om je lichaam in beweging te houden, dat geldt ook voor je brein. Om je geest scherp te houden kun je verschillende dingen doen. Pak er een puzzelboek bij, leer een nieuwe taal of volg een andere online cursus die je interessant vindt.

 

9. Zorg goed voor jezelf

In een verwarrende tijd is het van groot belang om goed voor jezelf te blijven zorgen. De kans dat je te maken krijgt met negatieve gedachten is groot. Gevoelens van angst, onzekerheid en neerslachtigheid kunnen al snel de overhand krijgen als je alleen bent. Alhoewel deze emoties compleet logisch zijn, moet je deze zien te overwinnen.

Schrijf je gevoelens van je af. Hou juist in deze periode een dagboek bij. Probeer online praatgroepen te vinden, zodat je er niet alleen voor staat met je gedachten en gevoelens.

Daarnaast moet je op het gebied van eten en drinken goed voor jezelf zorgen. Het is zo makkelijk om voor gemak te kiezen, want je bent toch maar alleen. Voorkom dit en zorg voor gezond en vers eten, ook al ben je alleen. Gezond eten kan eveneens bijdragen aan stabiele gevoelens en emoties.

 

 

10. Een goede buur is beter dan een verre vriend

Juist in deze tijd is het belangrijk om een goede band te hebben met je buren. Zij kunnen een belangrijke steun zijn in tijden van eenzaamheid. Je hoeft zelfs niet bij elkaar op visite te gaan. Je kunt een balkon date hebben met je buren of je praat via het hek van de tuinen met elkaar. Hoe weinig echt menselijk contact ook, het verdrijft de eenzaamheid.

 

11. Welness binnen je eigen vier muren

Wie zegt dat je een manicure, pedicure en dat soort dingen nodig hebt om volledig te ontspannen? Trek minimaal 1 middag per week uit die helemaal in het teken van welness staat. Neem een langdurige hete douche. Ga uitgebreid in bad. Neem een masker, lak je nagels, neem de tijd om je haren te doen en verzorg je lichaam van hoofd tot teen. Dat is ontspannend en zorgt ervoor dat je sombere gedachtes verdwijnen.

Leestip: Dankzij deze tips heb je geen manicure nodig

 

 

12. Live aanwezig zijn bij events

Het kan natuurlijk dat je je ondanks alles toch nog eenzaam voelt. Je mist de festivals, events en nog veel meer. Momenteel worden er talloze events online georganiseerd. Dat varieert van een hightea tot echte festivals. Zoek gewoon online, meld je aan en geniet samen met heel veel anderen van een onvergetelijk online event.

 

Wat doe jij tegen eenzaamheid? Deel je tips hieronder, zodat anderen ervan kunnen leren. 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Beste Anja

    dit zijn op zich logische, maar héél goede tips die je uitschrijft. De eenzaamheid is inderdaad 1 van die minder besproken monsters die de pandemie met zich meebrengt, niet alleen voor ouderen/senioren maar ook bv voor éénoudergezinnen denk ik dan.
    Met het delen van dergelijke tips, Anja, hoop ik echt dat je op zijn minst enkele personen hebt kunnen bemoedigen om door te blijven duwen!

    • Ja, en helaas is het een onderschat probleem waar inderdaad veel mensen tegenaan lopen. En dit zorgt nu al voor problemen, om nog maar te zwijgen over de problemen op lange termijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in