boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij krullend haar? Of twijfel je of je krullen hebt omdat je haar altijd pluist en toch niet helemaal steil is? Lees dan snel verder en ontdek tips om je krullen goed te verzorgen, wat krullend haar is, wat de CG methode is en waarom je krullen anders moet verzorgen.

 

Inhoud

Wat is krullend haar?

Krullend haar is een haartype waarbij de haren in een krulpatroon groeien. Het patroon van de krullen kan variëren van losse krullen tot tight ringlets en verschilt van haarlengte tot haarlengte. Soms hebben mensen niet eens door dat ze eigenlijk krullend haar hebben, omdat ze het haar op de verkeerde manier verzorgen. Dat zorgt voor uitdroging, pluizend haar en haar dat eruit ziet alsof het steil is, maar dit dus niet is.

 

Waarom moet je krullen anders verzorgen?

Krullend haar heeft vaak een andere structuur en eigenschappen dan recht haar, waardoor het vaak anders verzorgd moet worden. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Krullend haar is vaak droger dan recht haar: De oliën van de hoofdhuid hebben moeite om in de krullen te dringen, waardoor de haren sneller uitdrogen. Dit kan leiden tot kroezen, pluizen en gespleten haarpunten.
 2. Krullend haar is vaak gevoeliger voor beschadiging: krullen zijn namelijk kwetsbaar en gevoeliger voor breuk en schade, vooral als ze droog of beschadigd zijn.
 3. Krullend haar kan last hebben van pluizen. Dit komt omdat de haren elkaar raken en pluizen, vooral als het haar nog vochtig is.
 4. Krullend haar heeft vaak meer stylingproducten nodig, zoals gel of mousse, om de krullen te definiëren en pluizen te verminderen.
 5. Krullend haar heeft vaak specifieke producten nodig, zoals sulfaat- en parabenenvrije shampoos, leave-in conditioners en oliën. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor krullend haar en helpen bij het behouden van de natuurlijke vochtbalans en een mooi krulpatroon.

Leestip: Broos en pluizig haar? Grote kans dat je deze fouten maakt

 

Tips om je krullen goed te verzorgen

 • Gebruik een specifieke shampoo en conditioner voor krullend haar, omdat deze meestal milder zijn en geen sulfaten of parabenen bevatten.
 • Het gebruik van een leave-in conditioner of detangler om knopen en pluizen te verminderen is een must
 • Vermijd het aanraken van je haar wanneer het nog vochtig is, omdat dit kan leiden tot pluizen.
 • Maak voor het drogen gebruik van een diffuser om pluizen te verminderen.
 • Gebruik producten met natuurlijke oliën, zoals argan- of kokosolie, om je krullen te verzorgen en te beschermen.
 • Laat je haar aan de lucht drogen in plaats een föhn of stijltang te gebruiken.
 • Vermijd het gebruik van elastieken of haarspelden met metalen delen, omdat dit kan leiden tot breuk van het haar.
 • Beperk het gebruik van hitte-styling tools en bescherm je haar altijd met een hittebeschermend product.
 • Behandel je haar regelmatig met een haarmasker.
 • Kam of borstel alleen je haar als dit nat is om de krul er goed in te houden
 • Na het wassen kun je het beste curl activator gebruiken in combinatie met gel of mousse voor een goede hold van je krul

 

Wat is de curly girl methode?

De “Curly Girl Method” (CGM) is een bekende methode voor het verzorgen van krullend haar. Het is gebaseerd op een boek genaamd “Curly Girl: The Handbook” geschreven door Lorraine Massey. De methode is gericht op het behouden van de natuurlijke vochtbalans en krulpatroon van het haar, en het vermijden van producten die krullen kunnen uitdrogen of beschadigen.

Om deze methode goed te kunnen toepassen voor je eigen haar is het belangrijk om de eigenschappen van je haar goed te kennen.

 

Hoe bepaal je jouw type krullen?

Er zijn verschillende manieren om je haartype te bepalen, waaronder de “Curl Pattern Method” en de “Porosity Test”.

1. De Curl Pattern Method

Dit is een visuele manier om je haartype te bepalen door naar de vorm en grootte van je krullen te kijken. Er zijn vijf hoofdtypes haar: kroeshaar, krullend haar, golvend haar, halfkrullend haar en recht haar.

 

2. De Porosity Test

Dit is een methode om de porositeit (hoe goed het haar vocht opneemt) van je haar te bepalen. Hier zijn enkele manieren om dit te doen:

  • Plaats een haarlok in een glas water, als de lok direct naar de bodem zakt, heb je laag porositeit haar. Als de lok drijft op het oppervlakte van het water, heb je hoog porositeit haar. Als de lok zich tussenin bevindt, heb je normale porositeit haar.
  • Breng een kleine hoeveelheid product aan op een pluk haar en wacht een paar minuten. Als het product snel wordt opgenomen, heb je hoog porositeit haar. Als het product moeilijk wordt opgenomen, heb je laag porositeit haar.

Het is belangrijk om te weten dat haartype en porositeit niet altijd hetzelfde zijn, en dat een combinatie van beide factoren kan bijdragen aan het bepalen van de verzorging en styling die het beste werkt voor jouw haar.

Als je weet dat je krullend haar hebt, weet welk type krullen je hebt en wat de eigenschappen zijn kun je aan de slag om je haar optimaal te verzorgen.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in