boek je vakantie bij de ANWB

Ben je wel eens toerist in eigen land geweest? Waar ben je heen gegaan? Als je het daar over hebt, vragen mensen al gauw of je in Madurodam ben geweest. Dat zie ik dan eigenlijk weer niet als “toerist in eigen land”, want Madurodam is een attractie net zoals de Efteling of Burgers Zoo. Daar kun je gewoon heen gaan zonder je toerist te voelen.

 

Echte, zogenaamde toeristische attracties die buitenlanders trekken

De échte, zogenaamde toeristische attracties, waar mensen uit het buitenland speciaal voor naar Nederland komen, heb ik dan weer niet allemaal bezocht. Een aantal jaar geleden ben ik naar de Kinderdijk geweest om de molens te bezichtigen, maar een plek zoals de Keukenhof ben ik nog nooit geweest. Schandalig misschien, maar ik moet heel eerlijk zeggen dat het me niet bijzonder trekt…

Al moet ik zeggen: heel lang geleden ben ik met mijn man op vakantie geweest in Florida. Het was een georganiseerde reis, waarbij per dag stond uitgestippeld waar je heen ging en wat je ging bezoeken. Al ergens gedurende de eerste paar dagen brachten we een bezoek aan het Kennedy Space Center in Cape Canaveral.

We raakten daar aan de praat met enkele plaatselijke bewoners, die ook een uitstapje aan het maken waren. Zij vroegen ons wat we al gezien hadden en waar we nog heen gingen, dus een complete opsomming volgde.

De monden van onze toehoorders vielen open, want het was een pittig programma. Zij gaven daarbij zelf aan al jaren in Florida te wonen, maar de helft van die lijst nog niet eens te hebben gezien. Met deze anekdote voel ik spontaan mijn schaamte over het niet bezoeken van de Keukenhof direct afzakken…

 

Van toerist naar Turkse supermarkt

Maar waar ben ik dan wel geweest? Nou, dat is een grappig verhaal: ik ben een hele serie aan Turkse supermarkten uit de buurt langs geweest. Met de schrikbarende prijzen in de Nederlandse supermarkten, was ik nieuwsgierig of de Turkse dan wel Poolse supermarkten andere prijzen hanteren.

Ik weet dat het overgrote deel van de in Nederland gekweekte tomaten en komkommers bedoeld zijn voor de buitenlandse markt, zodat Nederland die producten dan weer moet importeren. Ik vroeg mij af of dan in de Turkse supermarkt de Nederlandse komkommer zou liggen voor een bodemprijs, dat had me wel bijzonder grappig geleken.

Waar de groente en fruit vandaan komen daar is mij niet volkomen duidelijk, maar in veel gevallen was het wel een stuk goedkoper. Niet alles natuurlijk; de ijsbergsla was in sommige gevallen duurder, maar met € 0,88 voor een courgette ben ik heel erg blij. Het leuke is daarnaast, dat je op deze manier ook producten tegen komt, die je niet bij de Albert Heijn of de Jumbo ziet.

Ik heb er de Caprisun in de smaak “kers” gevonden, die hier alleen in de groothandel in grote zakjes te krijgen is, maar daar dus tussen de reguliere smaken in ligt. Het groenteconservenschap werd gedomineerd door bonen in diverse maten en smaken, van koffie was vooral de oploskoffie in ruimte mate aanwezig en het vlees was zeer goedkoop en lekker.

En als je dan door die gangpaden loopt en al die onleesbare etiketten ziet, dan krijg je spontaan een vakantiegevoel van binnen en waan je je zeer zeker een toerist in eigen land.

Dokteronline.com
Vorig artikelTips voor je tuin
Volgend artikelTips & tricks voor het gebruik van een airbrush bij jouw modelbouwproject
Tanja
Lieve lezer, Leuk dat je mijn stukjes leest, hopelijk tot je grote plezier! Mijn naam is Tanja en als sinds de middelbare school vriendin van Anja. We hebben samen genoeg gekke dingen meegemaakt en ondanks een kleine tussenpauze hebben we elkaar weer gevonden, onder andere in het schrijven. Ik woon met mijn man, mijn tienerdochter en onze kat in een schattige appartementje in een grote stad in het westen van het land, dus genoeg te beleven. In mijn schrijfsels neem ik je mee in wat ik mee maak en wat mij bezig houdt. Groetjes, Tanja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in