boek je vakantie bij de ANWB

Het overstappen van energieleverancier is tegenwoordig hartstikke eenvoudig. Op de site van EasySwitch kun je dit bijvoorbeeld gemakkelijk doen, wat echt nog maar een paar minuten zal duren. De stap hiervoor is juist een stuk belangrijker, wat waarschijnlijk ook meer tijd gaat kosten. Hiermee wordt natuurlijk het vergelijken van alle opties bedoeld.

Door dit te doen zul je zeker weten of je kiest voor de juiste deal, wat best lastig is. Er zijn namelijk tegenwoordig zoveel opties bij het afsluiten van een energieabonnement. Zo kan uit het vergelijken komen dat een contract bij Nuon de beste keuze is voor jou, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Met de onderstaande tips zal het vergelijken zeker lukken.

 

Inhoud

Leveringskosten

In principe kun je alleen besparen op de leveringskosten, die zelfs meer dan 35 procent van de energierekening bedragen. Deze kosten zijn gedeeltelijk vast, maar dus ook een deal variabel. Een aantal leveranciers hebben hoge vaste leveringskosten terwijl ze juist lage verbruikstarieven, maar bij andere leveranciers doen ze dit juist precies andersom. Welke versie voor jou het goedkoopst is, zal met name afhangen van je specifieke verbruik. Door een vergelijkingssite te gebruiken kun je er snel achter komen wat het beste is aan de hand van je jaarverbruik. Over het algemeen zal een laag tarief en hoge vaste leveringskosten wel beter zijn als je veel energie verbruikt.

 

Bepaalde of onbepaalde tijd

Bij een contract heb je natuurlijk ook de keuze uit bepaalde of onbepaalde tijd. Als je kiest voor een contract voor onbepaalde tijd dan heb je de vrijheid om op elk moment over te stappen. Wel loop je bij zo’n abonnement de welkomstpremies mis, ook kun je niet kiezen voor vaste tarieven. Door een jaarcontract af te sluiten met vaste tarieven en natuurlijk een welkomstpremie zul je meestal het meest kunt besparen. Na het jaar zal het contract dan automatisch overgaan voor onbepaalde tijd met hoge variabele tarieven. Je moet op tijd overstappen om dit probleem op te lossen.

 

Vaste of variabele tarieven

Als je overstapt naar een ander abonnement kun je kiezen uit vaste en variabele tarieven. Door te kiezen voor vaste tarieven zul je gedurende de looptijd van het contract meer zekerheid over de prijs hebben. Wel loop je hierbij het risico dat je teveel zult betalen, de energieprijzen kunnen immers dalen. Of het beter is om te kiezen voor vaste tarieven hangt af van hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen. Dit is natuurlijk lastig te voorspellen, je kunt uiteraard niet in de toekomst kijken. Toch zijn contracten met vaste tarieven over het algemeen wel het goedkoopst.

 

Grijze of groene energie

Ook moet je kiezen tussen grijze of groene stroom. Kiezen voor groen gas is bovendien ook nog eens mogelijk. Als je een rol wilt spelen in het verbeteren van het milieu dan zul je zeker moeten kiezen voor groene energie en gas. De Autoriteit Consument en Markt houdt hierbij toezicht op groene energie. Hierdoor zijn energieleveranciers sinds 2005 verplicht om een stroometiket te creëren voor de klanten. Zodoende kun je een groene vergelijking maken.

 

Kortingen

Je kunt dus in principe alleen besparen op de leveringskosten. Het is dus niet mogelijk om te besparen op de kosten van je netbeheerder. Ook kun je niet besparen op btw en energiebelasting, want deze zijn bij alle leveranciers hetzelfde. Hoe de jaarkosten tot stand komen kun je meestal zien en lezen op de vergelijkingssite. Ook zul je hier terug kunnen vinden hoe de korting precies verrekend wordt. Ditzelfde geldt voor de welkomstpremies, wat kortingen zijn op de tarieven waardoor je dus voordeliger uit bent bij het afsluiten van het energiecontract.

 

Dokteronline.com
Vorig artikelWaarom je nu zou moeten kiezen voor een iPhone 12
Volgend artikelSpeculaas tiramisu met gebakken appel
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in