boek je vakantie bij de ANWB

We doen het elke dag: voedsel bereiden ofwel koken en bakken. Voedselveiligheid: zo kook en bak je hygiënisch, gezond en veilig. Met tips voor verschillende kooktechnieken.

Inhoud

Hygiëne bij het bereiden van voedsel

Hygiëne moet de hoogste prioriteit hebben in de keuken om besmetting met bacteriën te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van slechte hygiëne dan kan dat resulteren in voedselvergiftiging. Onze manier van bereiden en bewaren bepaalt uiteindelijk ook hoeveel waardevolle voedingsstoffen behouden blijven.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-hygiene

 

Onder goede hygiëne vallen: handen wassen voor, tijdens en na het bereiden van voedsel. Het gebruik van schoon keukengerei en het afgesloten en koel bewaren van voedingsmiddelen. Dit laatste geldt voornamelijk voor rauw vlees en vis.

 

Voorbereiden van voedsel

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor het voorbereiden van voedsel. Het voorbereiden begint namelijk al bij het bewaren van voedsel. Rauw vis en vlees bijvoorbeeld moeten bij een constante temperatuur van max. 5˚C in de koelkast (onderste plank) bewaard worden in een afgesloten bak. Door vlees en vis op de juiste manier te bewaren kun je overmatige groei van bacteriën voorkomen.

Om te voorkomen dat vitamine C uit groenten en fruit verloren gaan, kun je deze het beste pas vlak voor gebruik schillen of schaven. Neem voor het schillen een scherp mes om de cellen zo min mogelijk te beschadigen. Of nog beter: schil niet, maar was je fruit. Bereid daarna je groenten en fruit zo veel als mogelijk mét schil.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-groente-schillen

 

Voedselveiligheid: zo kook en bak je hygiënisch, gezond en veilig

Ongeacht op welke manier je voedsel bereidt, er gaan eigenlijk altijd voedingsstoffen verloren. Denk bijvoorbeeld aan in water oplosbare vitamines (vitamine C) die in het kooknat terechtkomen. Om te voorkomen dat er teveel vitamines verloren gaan kun je groentes het beste stomen.

Verhitting is een goede manier om voedsel te bereiden en schadelijke bacteriën in vlees en vis te elimineren. Zo wordt de salmonellabacterie al na 20 minuten verhitten bij een temperatuur van 60˚C gedood. Tijdens het verhitten van voedsel worden ook bepaalde giftige stoffen omgezet in bruikbare, verteerbare stoffen voor ons lichaam. Denk daarbij aan de eigenlijk niet verteerbare rijst en aardappelen.

 

Er zijn verschillende manieren om voedsel te bereiden door te koken en te bakken. Hieronder volgt een korte lijst van de manieren waarop je voedsel klaar kunt maken met een korte beschrijving hoe je dat doet.

 

Zo bereidt je voedsel op verschillende manieren

Barbecueën: hierbij bevindt de hittebron zich onder het voedsel (vergelijkbaar met grillen). Daarmee blijven de de meeste vitaminen behouden. Let wel op: als er vet verbrandt is de vrijkomende rook kankerverwekkend. Overigens kun je behalve vlees en vis ook fruit zoals bananen of zelfs een hele watermeloen barbecueën!

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-barbecue

 

Braden: de meest makkelijke en gebruikte manier om vlees (grote stukken) en gevogelte te bereiden. Als je tijdens het braden het vlees af en toe bedruipt met zijn eigen vleessappen dan blijft het vlees sappiger.  Als je vlees in de oven braadt dan kun je onder het vlees een rooster plaatsen. Vet druipt dan in de ovenschaal. Hiervan kun je later dan heerlijke jus maken.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-braden

 

Grillen: lijkt heel veel op het eerder genoemde barbecueën. Ideaal voor het bereiden van vis, malse vleessoorten, vet vlees zoals hamburgers, speklapjes en worst. Een gezond alternatief voor bakken, omdat het vet op de schaal onder het vlees druipt.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-grillen

 

Frituren: niet meer weg te denken in ons leven: gefrituurd voedsel oftewel fast food. Met op de absolute nummer 1 natuurlijk patat frites. Een ongezonde manier van voedsel bereiden, zeker ook omdat veel vet opgenomen wordt door het voedsel.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-frituren

 

Roerbakken: geliefd in de Chinese en Indonesische keuken. Bij deze methode wordt weinig vet gebruikt. Geschikt voor de bereiding van vlees, vis en groente. De wok wordt heel heet en zorgt ervoor dat het eten in een mum van tijd gaar is. Bovendien behoudt de groente zijn vitamines.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-roerbakken

 

Magnetron: alhoewel de magnetron perfect geschikt is voor het snel bereiden van voedsel raad ik dit ten zeerste af. Steeds meer onderzoeken wijzen namelijk uit dat het gebruik van de magnetron bijzonder slecht is voor onze gezondheid. Al lopen hier de meningen nogal uiteen. Feit is dat bij de bereiding in de magnetron gebruik gemaakt wordt van straling en dat is zoals bekend niet zo gezond.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-magnetron

 

Stomen: stomen is een perfecte manier om voedingsstoffen te behouden. In percentages uitgedrukt kan dit al gauw oplopen tot een behoud van 40% meer voedingsstoffen. Houd er wel rekening mee dat het iets langer duurt dan bijvoorbeeld het koken van groenten.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-stomen

 

Koken: de meest gebruikte manier om voedsel te bereiden (althans in het Westen). Helaas gaan bij deze bereidingswijze veel belangrijke voedingsstoffen verloren door het kookvocht. Voorkom dit door je groentes bijvoorbeeld in een jus of saus mee laten koken. Aardappelen kun je het beste in de schil koken. Na het koken pas schillen of met schil eten. Schrob de schil wel goed schoon aangezien hier vaak pesticiden, schimmels en natuurlijke gifstoffen op zitten.

 

voedsel-bereiden-koken-en-bakken-koken

 

Het bereiden van voedsel is niet het enige dat bijdraagt aan veilig en goed voedsel. Voedsel moet je ook op de juiste wijzen conserveren en bewaren. Ben je op zoek naar een paar handige tips? Lees dan vooral ook mijn 15 keuken tips, een must read voor alle keukenprinsen en -prinsessen.

 

Voedsel hygiënisch bereiden

In de horeca gelden wettelijke regels voor het bereiden van voedsel. Natuurlijk hoef je je thuis daar niet aan te houden, toch is het goed om bepaalde regels in acht te nemen. Ik noemde in het begin al het wassen van de handen. Een schone schort dragen, handdoek en keukendoek elke dag verversen zijn andere voorzorgsmaatregelen die helpen om voedsel veilig en gezond te bereiden. Snijplank en messen tussendoor wassen met heet water en sop (na het snijden van vlees een must!) helpen ook om de hygiëne in de keuken te vergroten.

Gebruik bij voorkeur een glazen snijplank in plaats van een houten. Zorg ervoor dat bestek dat in aanraking is geweest met rauw vlees en vis niet in aanraking komt met groente of ander voedsel. Was elke keer je handen als je rauw vlees of vis aangeraakt hebt. Liever een keer te veel gewassen dan een bacterie oplopen.

 

Wat doe jij om in de keuken hygiënisch te werken en gezond en veilig voedsel te bereiden?  

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in