boek je vakantie bij de ANWB

Voegen kunnen een doorn in het oog worden, vooral als je last hebt van schimmel en vuil. Voegen schoonmaken met deze tips worden ze weer stralend wit. Inclusief tricks en de beste huismiddeltjes om de voegen weer te laten glimmen.

 

Inhoud

Voegen in badkamer en keuken

Overal waar tegels zijn zul je voegen hebben. Het maakt daarbij niet uit of het aan de muren is (badkamer en keuken) of op de vloer. Helaas hebben voegen allemaal één dinge gemeen: omdat deze tussen de tegels zitten, net iets lager liggen zijn het ware verzamelplaatsen van stof en vuil. In ruimtes waar de ventilatie niet altijd optimaal is, zoals dat bijvoorbeeld in een badkamer het geval kan zijn, kan er bovendien sprake zijn van schimmelvorming.

Regelmatig de voegen schoonmaken voorkomt een heleboel ergernissen op den duur. Het kan er zelfs voor zorgen dat je de tegels niet hoeft te vervangen na verloop van tijd. Mocht je onverhoopt toch last hebben van vieze voegen, dan kun je onderstaande tips en tricks toepassen om weer stralend witte voegen te krijgen.

 

Voegen schoonmaken met deze tips worden ze weer stralend wit

De meeste mensen grijpen instinctief naar de meest voor de hand liggende oplossing om voegen te reinigen: ze hollen naar de winkel en kopen allerlei chemische middelen om daarmee aan de slag te gaan. Dat geldt zeker als er sprake is van schimmelvorming. Toch zijn er ook genoeg huismiddeltjes die hetzelfde resultaat opleveren. Deze zijn niet alleen beter voor jouw gezondheid, maar ook nog eens fijner voor het milieu en je portemonnee.

Daarbij moet je erop letten van welk materiaal je tegels gemaakt zijn. Marmer en bijvoorbeeld natuursteen kunnen helemaal niet gereinigd worden met chemische middelen. Gebruik je deze wel voor je voegen en komt dit middel in aanraking met je tegels, dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je jouw tegels beschadigd.

 

Voegen reinigen met huismiddeltjes

In alle gevallen kun je beter met huismiddeltjes aan de slag gaan om je voegen en tegels te reinigen. Hieronder vind je een aantal huismiddeltjes voor het schoonmaken van de voegen, inclusief handleiding hoe je deze moet gebruiken.

 

Baking soda (zuiveringszout)

Bij velen is baking soda inmiddels bekend als een goed en bovenal natuurlijk schoonmaakmiddel. Voor het reinigen van de voegen hou je een verhouding van 3 delen baking soda op 1 deel water aan. Meng tot je een stevige pasta hebt. Deze pasta kun je bijvoorbeeld met een tandenborstel op de voegen aanbrengen. Laat de pasta minimaal 10 minuten op de voegen zitten en spoel het af met heet water.

Baking soda verwijdert niet alleen maar viezigheid, maar is bovendien antibacterieel en verwijdert nare geuren. Daarnaast kun je er schimmel mee verwijderen en voorkomen dat nieuwe schimmels gevormd worden. Baking soda is namelijk schimmelwerend.

N.B: gebruik nooit baking soda op marmer en natuursteen! Je tegels worden namelijk mat van baking soda.

 

Bakpoeder

Heb je geen baking soda in huis? Dan zou je ook bakpoeder als vervanger kunnen gebruiken. Bakpoeder is feitelijk een mengsel van baking soda met zuren. Let er wel op dat de meeste voegen gevuld zijn met kalkhoudend cement. Kalkhoudend cement gaat niet goed samen met zuren. Je mag dit mengsel daarom niet lang in laten trekken. Hou maximaal acht minuten aan en zorg dat je de voegen daarna grondig afspoelt en alle bakpoeder verwijdert.

 

Soda (natriumcarbonaat)

Op het eerste gezicht lijken baking soda en soda hetzelfde, maar op chemisch gebied zijn er enkele verschillen. Deze verschillen zijn groot genoeg om soda net iets krachtiger te maken als het aankomt op het reinigen van voegen. Heb je last van sterk vervuilde voegen? Dan kun je bij voorkeur soda gebruiken. Omdat dit middel een stuk sterker is, moet je wel uitkijken met je ogen, neus en handen. Het is geen overbodige luxe om handschoenen te dragen en goed te ventileren als je soda gebruikt.

Voor soda geldt hetzelfde als voor baking soda: neem 3 delen soda en meng dit met 1 deel water. Maak hier een pasta van en breng met een tandenborstel op de voegen aan. Soda is schimmelwerend, antibacterieel en reinigend .

 

Meng geen azijn met (baking) soda

Vaak zie je dat de combinatie van azijn met (baking) soda aangeprezen wordt als de ultieme schoonmaak combinatie. Voor het reinigen van voegen is dit echter af te raden. Azijn is zuur en dat werkt problemen in de hand in combinatie met kalkhoudende cement. Het zuur zorgt ervoor dat de voegen poreus en nog sneller vuil worden. Overigens geldt dit niet alleen voor azijn. Sommige mensen mengen (baking) soda ook met citroen, dit is eveneens zuur. Vermijd daarom zure producten voor het schoonmaken van de voegen.

 

Voegen reinigen schimmel

Heb je een slechte ventilatie in de badkamer? Dan is de kans groot dat je in de winter last krijgt van schimmel. Deze schimmel zal vooral in de voegen gaan zitten. Dat is niet alleen vervelend, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. Met bovenstaande huismiddeltjes zul je in de meeste gevallen de schimmel kunnen verwijderen. Mocht dit niet afdoende zijn dan zou je het gebruik van een stoomreiniger kunnen overwegen. De hitte van een stoomreiniger is zelfs in staat om langdurig vuil op te lossen.

 

Vieze voegen voorkomen

Ben je het intensief reinigen van je voegen na verloop van tijd zat? Zorg dan dat dit niet meer nodig is door direct na het douchen je tegels inclusief voegen met een schone en droge doek af te nemen. Hierdoor zal er minder vocht in de badkamer blijven hangen en neemt de kans op schimmelvorming af. Vocht verdampt weliswaar, maar vuil en kalk blijven achter en die zorgen voor vieze voegen en een waas over de tegels.

 

 

Siliconenvoegen reinigen tips

Niet alle voegen zijn gemaakt van kalkhoudend cement. Er zijn ook voegen die gemaakt zijn met siliconen(kit). Deze zijn vooral in de douche erg vatbaar voor viezigheid en schimmels. Helaas helpen de meeste huismiddeltjes hier niet bij. Tijd om wat meer ‘chemische’ producten te gebruiken.

 

Azijn

Ik heb al eerder geschreven dat je azijn voor de meest uiteenlopende dingen in en om het huis kunt gebruiken. Ook voor het reinigen van voegen is azijn geschikt. Azijn is voor het schoonmaken van silicone heel goed geschikt en kan zelfs bescherming bieden tegen schimmelvorming. Let op: bij natuursteen en marmer tegels niet gebruiken.

Meng de azijn in een verhouding van 1:1 met water. Breng dit mengsel met behulp van een spons op de voegen aan. Laat dit mengsel even intrekken en spoel vervolgens af met heet water.

 

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide moet elk huishouden hebben. Het is een handig middel dat je voor talloze dingen in huis in kunt zetten. Als je voegen helemaal verkleurd zijn (bijvoorbeeld door schimmel) dan kun je waterstofperoxide (3%) halen. Hiermee kun je dan de verkleurde voegen aanpakken. Waterstofperoxide werkt blekend en daarom moet je opletten als je hiermee aan de gang gaat. Breng het product met behulp van een wattenstaafje of een kwastje op de voegen aan. Zorg ervoor dat je niet met de tegels in contact komt. Draag tijdens het werken beschermende handschoenen. Zorg bovendien voor optimale ventilatie.

NB: ga na het schoonmaken vooral niet langs je haar. Waterstofperoxide zal je haar namelijk direct ontkleuren! En nee, dit is absoluut geen aanmoediging om dan maar direct je haar te ontkleuren. De kapster gebruikt dit weliswaar ook, maar zij weten wat ze doen. Bovendien wordt dit gecombineerd met een toner of een kleurtje.

 

Bleek

Als je echt last hebt van erge schimmel, dan kun je overwegen om met bleek schoon te maken. Let wel op: dit is erg agressief en chemisch. Gebruik tijdens het schoonmaken niet alleen handschoenen, maar zet ook een raam open of zorg voor voldoende ventilatie. Zorg er ook voor dat je kleren niet in contact komen met bleek, want anders is het gedaan met je kleding. Deze vlekken kun je nooit meer verwijderen.

Meng bleek of chloor ook NOOIT met andere producten. Dit kan in het ergste geval namelijk een chemische reactie uitlokken en chloorgas maken. Dit is een dodelijk gas.

 

Spiritus

Het klinkt misschien gek, maar als je spiritus gebruikt, dan gebruik je waarschijnlijk het meest milieuvriendelijke middel om siliconenvoegen te reinigen. De ethanol die in spiritus zit zorgt ervoor dat de schimmel gedood wordt. Helaas zit er wel een nadeel aan: de schimmel komt niet terug, maar aangezien alcohol niet blekend werkt zul je de vlekken blijven zien. Ook hier geldt: draag handschoenen en ventileer de ruimte goed.

 

Ammoniak

Ammoniak is eveneens geschikt voor het schoonmaken van de voegen. Het bestrijdt bovendien schimmel en zorgt ervoor dat deze loslaat, waardoor de voegen voortaan makkelijker en sneller schoon te maken zijn. Gewoon onverdund aanbrengen met een kwastje. Hierna kun je de voeg eventueel nog schoonmaken met een beetje baking soda. Vergeet niet handschoenen te dragen en de ruimte te ventileren.

 

Vervangen van siliconenvoegen

Siliconen blijft ook na het aanbrengen redelijk flexibel. Dat is voor de bouw heel handig, maar heeft ook grote nadelen. Helaas kan schimmel door de silicone heen komen en daardoor dieper gaan dan op het eerste gezicht lijkt. Heb je dus heel veel last van schimmelvorming op de voegen? Werkt geen enkel middel meer? Dan is het raadzaam om de voegen gewoon te vernieuwen. Dat is gelukkig redelijk snel en makkelijk te doen. En een bus silicone kit kost niet veel (bij de Action rond de 3,00 euro).

 

Voegen schoonhouden

Zijn de voegen eindelijk schoon, dan zul je dat karweitje waarschijnlijk niet snel weer willen doen. Kalkhoudende cementvoegen zou je hiervoor kunnen impregneren. Daarmee voorkom je dat de voegen weer vies worden en dat schimmel zich op de voegen hecht. Hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar. Je kunt echter ook gewoon kaarsvet over de voegen doen. Hiermee verzegel je deze en krijgt vuil en schimmel geen kans.

 

Voegen schoonmaken met deze tips worden ze weer stralend wit

Er zijn diverse manieren om voegen vrij van schimmel en viezigheid te krijgen. Bij het gebruik van zwaardere middelen is het vooral belangrijk om op je eigen veiligheid en gezondheid te letten. Let daarom op het volgende:

  • Draag handschoenen
  • Zorg voor optimale ventilatie
  • Meng nooit verschillende producten met elkaar
  • Let op je huid en kleding

Als niets meer helpt zit er niets anders op dan de voegen te vernieuwen. Voorkom dit en maak niet alleen de tegels, maar ook de voegen na het douchen goed schoon. Zorg voor een goede ventilatie, zodat de kans op schimmelvorming beperkt wordt.

 

Wat doe jij om de voegen schoon te maken?  

 

 

Dokteronline.com

8 REACTIES

    • Ja, wij helaas ook, maar daar komt als het goed is verandering in. Ze gaan dingen hier in huis aanpassen, waaronder vochtafvoer in de badkamer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in