boek je vakantie bij de ANWB

Nog even en het jaar loopt weer ten einde. Ben jij benieuwd hoe ze oud en nieuw in andere landen vieren? Ontdek alle tradities met Oud en Nieuw in Europa. Van Nederlandse Oud en Nieuw tradities tot tradities in Griekenland, je leest het nu.

 

Inhoud

Oud en Nieuw tradities Nederland

Voordat we verder kijken naar de Oud en Nieuw tradities in Europa, trappen we af met de tradities in eigen land. De meest bekende traditie in Nederland is natuurlijk het eten van oliebollen. Deze mogen niet ontbreken en worden bij voorkeur zelf gemaakt. Naast het klassieke recept zijn er inmiddels allerlei varianten op de markt gebracht waaronder zelfs een tompouce oliebol.

Tot twee jaar geleden was ook het afsteken van vuurwerk onderdeel van onze tradities. Door de pandemie is er echter een vuurwerkverbod gekomen. Andere belangrijke tradities die niet mogen ontbreken op deze speciale dag en avond:

 • Toosten op een nieuw jaar
 • Elkaar gelukkig nieuw jaar wensen (voorheen met drie zoenen, nu op afstand)
 • Oudejaarsconferentie volgen
 • Nieuwjaarsborrels met collega’s voor Oud en Nieuw (nu minder of in een andere vorm, bijvoorbeeld online)
 • Nieuwjaarsduik (wordt ook niet meer op grote schaal georganiseerd)

 

Tradities met Oud en Nieuw Europa

Waarschijnlijk zul je bovenstaande tradities allemaal wel herkennen, vooral als je in dit land opgegroeid bent. Zo niet, dan zullen deze tradities dus nieuw voor je zijn. Oud en Nieuw is een wereldwijd gevierde feestdag, maar elk land heeft zo zijn eigen tradities om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. Net als het vieren van Kerst wereldwijd op een andere manier gebeurd.

Overigens hebben veel tradities te maken met bijgeloof. Het geloof dat men iets moet laten of juist doen voor meer geluk in het nieuwe jaar. Dat zie je al terug bij de Oud en Nieuw tradities in Duitsland. Maar ook andere landen hebben hun tradities doorspekt met veel bijgeloof.

Leestip: Tradities Oud en Nieuw wereldwijd

 

Oud en Nieuw tradities Duitsland

We beginnen meteen met ons buurland Duitsland en hun tradities en gebruiken rondom het oude en het nieuwe jaar. Alhoewel het om ons buurland gaat zijn er nogal wat verschillen als het om deze feestdagen gaat. Hier eten we traditioneel oliebollen, in ons buurland kiezen ze voor Berliner en Krapfen (een soort van donut bal gevuld met jam). Daarnaast wordt traditioneel gezien ook genoten van fondue, karper en Feuerzungenbowle.

 

Net als in Nederland wordt het nieuwe jaar met vuurwerk ingeluid. Voor de meeste mensen leuk om naar te kijken, maar de achterliggende gedachte is nog steeds dat het boze geesten verdrijft. 10 Seconden voor de klok 12 uur slaat wordt hardop afgeteld en dan samen geproost op het nieuwe jaar. Hierbij wordt elkaar een Guten Rutsch ins Neue Jahr gewenst. Nee, dit heeft niets met een veilig het nieuwe jaar inglijden te maken 😉 Dit gezegde komt uit het Jiddisch en betekend zoveel als een goed nieuw begin gewenst.

Andere Duitse Oud en Nieuw tradities zijn:

 • Oppassen met visgraten (bijgeloof dat terugvoert naar paus Silvester I)
 • Niet werken op deze dag (bijgeloof)
 • Geen was ophangen (bijgeloof)
 • Appels of ander zoet fruit wordt in appels gedompelt en gegeten voor een voorspoedig en gelukkig nieuw jaar
 • Linzensoep eten betekent geen geldzorgen hebben in het nieuwe jaar
 • Geen kip of gans eten anders vliegt het geluk de deur uit
 • Toekomst voorspellen door lood te gieten (tegenwoordig wordt dit wel eens vervangen door kaarsvet)

 

 

Oud en Nieuw tradities in Oostenrijk

In Oostenrijk gaan ze dansend het nieuwe jaar in. In het centrum van Wenen op de Wiener Rathausplatz dansen mensen traditioneel de Weense wals terwijl de klokken middernacht slaan. Natuurlijk hoef je niet per se naar het centrum te gaan, er wordt ook thuis vrolijk op los gedanst.

 

Oud en Nieuw Tradities Engeland

Het grootste vuurwerkspektakel zie je in Engeland en dan vooral in de hoofdstad London. Het vuurwerk wordt gecombineerd met licht en lasertechniek, waardoor je een onvergetelijke show krijgt. Zodra de Big Ben het nieuwe jaar inluidt zingen de Britten ‘Auld Lang Syne’. Daarbij gaan de gedachtes uit naar familie, vrienden en bekenden die het afgelopen jaar overleden zijn. Andere tradities:

 • Jaar afsluiten door te zeggen: black rabbits (drie keer achter elkaar) en het nieuwe jaar in te luiden door white rabbits (drie keer achter elkaar) te zeggen. Dit zou geluk brengen en voorspoed
 • Achterdeur openen om oude jaar uit te laten, vervolgens voordeur openen om de eerste donkerharige man die langskomt binnen te laten met in zijn hand: zout, een stukje steenkool en brood. Dit symboliseert genoeg geld (zout), warmte (steenkool) en eten (brood) in het nieuwe jaar.
 • Eten van een driehoekige taart gevuld met gehakt

 

 

Oud en Nieuw tradities Schotland

Alhoewel Schotland en Engeland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zijn er grote verschillen in de tradities rondom het oude en het nieuwe jaar. In Schotland duurt het afsluiten en vieren van het nieuwe jaar maar liefst tot de ochtend van 2 januari en staat daar bekend als Hogmanay. De verschillende rituelen en tradities zijn terug te voeren op het heidende zonnewende feest en het Julfeest van de Vikingen.

Leestip: De ware oorsprong van het christelijke Kerst is heidens

De Schotten proosten met een glas whiskey op het nieuwe jaar. Belangrijker is echter het klassieke Oud en Nieuw drankje dat bekend staat onder de naam Hot Pint. Dit drankje is een mix van bier, whiskey en eieren en wordt traditioneel gedronken tijdens de verschillende fakkeloptochten waarbij doedelzakmuziek gespeeld wordt. De maaltijd bestaat uit black buns, vruchtenbrood en haggis (gevulde maag van een schaap). Net als de Engelsen wordt klokslag middernacht het nieuwe jaar ingeluid met het Keltische lied Auld Lang Syne.

Maar hier blijft het niet bij, want na middernacht begint het feest bij de Schotten pas echt:

 • First Fotting: de eerste gast die in het nieuwe jaar over de drempel stapt bepaalt het geluk. Hoe beter de vriend of buur, hoe meer geluk je kunt verwachten
 • Klopt een man met een fles whiskey, een beetje shortbread en een stukje steenkool in zijn hand aan bij een alleenstaande vrouw, dan mag zij in haar handen knijpen. Dit staat niet alleen voor geluk, maar ook liefde

 

 

Oud en Nieuw tradities in Spanje

De laatste avond van het jaar staat in Spanje lekker eten en samenzijn met de familie en het gezin centraal. Daarna gaat iedereen de straat op om te genieten van de verschillende fiësta’s (al zal dat nu met de pandemie anders zijn). Maar er zijn meer Spaanse tradities met Oud en Nieuw:

 • Proosten met champagne met glazen waarin eerst een gouden ring is gedaan voor geluk
 • Vrouwen dragen rood ondergoed zodat ze het nieuwe jaar vol passie beginnen
 • Krijg je rood ondergoed cadeau dan kun je in het nieuwe jaar rekenen op veel passie en ware liefde
 • Als de klok twaalf uur slaat eten Spanjaarden met elke klokslag één druif, zodat alle wensen in vervulling gaan. Ben je niet klaar als de klok 12 keer heeft geslagen? Dan heb je pech en ga je een jaar vol ongeluk tegemoet. Omdat er al meerdere mensen gestikt zijn door deze traditie duren de klokslagen maar liefst 3 seconden

 

 

Oud en Nieuw tradities in Portugal

Net als in Spanje luiden ze in Portugal het nieuwe jaar in met het eten van druiven. Maar er zijn ook verschillen tussen de buurlanden. Zou houden Portugezen bijvoorbeeld rond middernacht een munt in hun hand. De munt moet in het nieuwe jaar geluk brengen op financieel gebied. Ook hier wordt heilig geloofd in het verdrijven van boze geesten. Dit doen ze door heel hard op potten en pannen te slaan. Sommige mensen slaan ook servies kapot rond middernacht. Andere (grappige) Oud en Nieuw tradities in Portugal zijn:

 • Nieuwe kleding dragen voor geluk en geen zorgen op financieel gebied
 • Een bad (douche) nemen om het nieuwe jaar mee in te luiden, eveneens voor geluk en voorspoed op financieel gebied
 • Zitten op een stoel en als de klok 12 slaat van de stoel opspringen, staat symbool voor een energiek nieuw jaar

 

Oud en Nieuw Tradities in Italië

De gebruiken rondom Oud en Nieuw in Italië lijken veel op die van Spanje en Portugal. Het dragen van ondergoed is ook iets dat in Italië veel gebeurd. Om te kunnen profiteren van geluk, voorspoed en zegen is het wel noodzakelijk dat je dit ondergoed cadeau krijgt. Je kunt dus niet zelf naar de winkel stappen en rood ondergoed kopen. Belangrijk is dat het nieuw ondergoed is dat je dan op 1 januari weggooit.

Traditioneel eten Italianen op oudjaarsavond linzensoep met varkenspoot. De linzen doen denken aan munten, wat symbool staat voor financiële vrijheid en voorspoed.

 

Oud en Nieuw tradities in Griekenland

Op oudjaarsavond trekken kinderen in Griekenland zingend langs de deuren. Het aftellen naar middernacht wordt gezamelijk gedaan en het nieuwe jaar wordt feestelijk ingeluid met vuurwerk. Verder wordt in het nieuwe jaar een speciaal gebakken broodcake aangesneden. In de broodcake zit een munt verstopt. Degene die het muntje vindt kan rekenen op een jaar vol geluk.

Voor kinderen is 1 januari heel belangrijk, want dan krijgen ze cadeautjes (vergelijkbaar met het krijgen van kerstcadeautjes in Nederland). Eerst wordt echter ’s ochtends in de kerk de liturgie van Agios Vasilios gevierd. In het nieuwe jaar verlaat je even je huis en stapt vervolgens eerst met je rechterbeen je huis weer in. Dat zou geluk brengen.

In sommige regio’s wordt een granaatappel op de vloer gegooid. Hoe meer zaden in de granaatappel, hoe meer voorspoed verwacht mag worden in het nieuwe jaar.

 

Oud en Nieuw tradities in Bulgarije

In Bulgarije gaat het er een stuk ruiger aan toe, daar slaan mensen elkaar op de rug om elkaar gezondheid en rijkdom te wensen voor het nieuwe jaar. Dit wordt gedaan met een versierde tak van de kornoeljeboom. Met Oud en Nieuw trekken kinderen met de tak in de hand van huis tot huis om de bewoners hiermee te ‘slaan’. Daarbij wordt elkaar een gezond, vruchtbaar, rijk en gelukkig nieuw jaar gewenst. De kinderen krijgen hiervoor dan kleine cadeautjes.

 

Wat zijn jouw tradities rondom Oud en Nieuw? En wat vind je van bovenstaande tradities rondom het oude en nieuwe jaar?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in