Mensen die mij op Instagram volgen zagen al foto’s voorbijkomen: wij hadden brand in ons huurhuis. Hoe het allemaal gekomen is, wat de gevolgen waren en wat we hebben gedaan, lees je vandaag. Ook geef ik tips wat jij moet doen als jou hetzelfde overkomt.

 

Zorgeloos op vakantie niet wetende dat…

Eind juli zijn we een paar dagen op vakantie/familiebezoek geweest in München. Een deel van onze vakantie lees je in mijn ervaringen met de Flixbus en 5 budget tips voor een vakantie in München. We hadden het erg naar onze zin en genoten van allerlei gratis uitjes. De enige dag dat we veel uit hebben gegeven was die donderdag toen we besloten een rondvaart te maken op de Starnberger See.

Het waren geweldig mooie dagen, het weer zat mee en we genoten van het samen zijn. Die donderdag zijn we nog uit eten geweest met mijn tante aangezien zij jarig was, niet wetende dat een paar honderd kilometer verder een kleine ramp stond te gebeuren.

 

Wij hadden brand in ons huurhuis

Diezelfde avond laat rond 23:00 uur kregen we een belletje van de jongen die voor onze dieren en onze planten zorgde. Hij had trek gekregen, een pan met olie op het vuur gezet en… was deze vergeten. Op het moment dat hij het zich herinnerde is hij als een speer teruggereden naar ons huis. Daar aangekomen bleek het huis vol zwarte rook te staan. Hij heeft direct overal de ramen en deuren open gemaakt en natuurlijk gezorgd dat onze honden en kat veilig waren.

De pan met olie was dus gaan branden en die vlam is in de afzuigkap gevlogen. Op wonderbaarlijke wijze is de vlam vanzelf uitgegaan, terwijl er allerlei brandbare spullen rondom waren. Onder andere een rol keukenpapier, nog meer frituurolie enz. Toch is de brand zelf beperkt gebleven tot de pan, nog een andere pan en de afzuigkap.

Natuurlijk waren we er kapot van, maar we dachten niet dat het zo erg zou zijn. Een nieuwe afzuigkap erin, schoonmaken en klaar. Het belangrijkste waren onze dieren en de jongen. Zij waren allemaal ongedeerd en hadden geen noemenswaardige problemen. We besloten dan ook onze vakantie af te maken, omdat we toch die zaterdag terug zouden gaan.

Gelukkig wisten wij toen nog niet wat ons te wachten stond, anders hadden we nog meer stress gehad…

 

Wij hadden brand in ons huurhuis 1
Deze foto kregen we opgestuurd na de brand

 

Kleine brand, grote gevolgen

Eenmaal thuis schrok ik me eerlijk gezegd wezenloos. De jongen had samen met zijn ouders de hele zaterdag gewerkt om het huis beneden een beetje toonbaar te maken. Ze hebben lopen poetsen en schoonmaken en toch was het nog overal zwart. Boven zou het allemaal meevallen, dus vol goede moed begaven we ons naar boven. Tot mijn grote ontsteltenis was boven alles vol roet. De kleding, de bedden, beddengoed, alles wat ik ook maar even aanraakte was zwart. En toen stortte ik in…

Daar sta je dan met je gezin in een huis waarvan je niet weet wat schoon is en niet. Het was bij twaalven in de avond, dus we moesten toch ergens slapen. Gelukkig bleek de achterste ruimte boven enigszins schoon en konden we vier soort van matrassen gebruiken. Dekbedden waren onbruikbaar, het werd behelpen met 2 slaapzakken voor de kinderen en wat grote baddoeken voor ons. De rookgeur gecombineerd met de roet die je overal tegenkwam werd mij teveel en ik was twee dagen geveld door migraine.

Gelukkig kon mijn man een aantal dagen vrij krijgen van werk, want er moest van alles en nog wat geregeld worden.

 

Tips wat te doen bij brand in huurhuis

Om te voorkomen dat je net als wij door de bomen het bos niet meer ziet en van het kastje naar de muur gestuurd wordt, heb ik hier een aantal tips wat te doen bij brand in huurhuis:

 • Breng als eerste de verhuurder op de hoogte (onze verhuurster was not amused)
 • De verhuurder moet voor de ontstane schade aan de opstal zijn of haar opstalverzekering inschakelen
 • Schakel je eigen verzekering in voor de inboedel
 • Ook als de brand veroorzaakt is door een derde zijn in principe alleen deze twee verzekeringen betrokken bij de brand

 

De inboedelverzekering en de opstalverzerkering zal een expert sturen voor het opnemen van de schade. Daarnaast wordt ook direct een plan van aanpak gemaakt. Dit gaat echt heel snel: bij ons liep de expert door het huis en keurde alles wat onder de roet zat. Helaas was er toch best veel aan inboedel die weg moest. Onder andere onze bank, de eetstoelen en diverse elektronica zijn onherstelbaar beschadigd en moesten afgevoerd worden. Kleding, matrassen, beddengoed en dat soort dingen moesten naar de stomerij.

De expert van de opstal is ook langsgeweest en noteerde alles wat vervangen moest worden in huis. Hieronder vallen zaken als de afzuigkap, een onherstelbaar plafond en dergelijke.

 

Dit is er allemaal gebeurd na de brand

Een dag nadat de schadeexpert van de inboedelverzekering is geweest kwam Dolmans langs. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in calamiteiten. Zij hebben het huis van boven tot onder schoongemaakt. En eerlijk is eerlijk: ik had niet verwacht dat de muren zo zwart zouden zijn. Maar het was echt ongelooflijk hoeveel roet er daadwerkelijk overal in huis was.

Ook de kleren zijn via een stomerij van Dolmans opgehaald. En dan schrik je toch best als je ziet hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Dit bedrijf heeft ook de afzuigkap afgevoerd (of wat er nog van over was) en het plafond in de keuken eruit gesloopt. Al met al is er bijna 4 weken schoongemaakt in huis. Niet verwonderlijk want echt alles wordt uit elkaar gehaald, schoongemaakt en dan ingepakt, zodat het niet meer vies kan worden.

 

Wij hadden brand in ons huurhuis 4

 

Toen alles schoon was, duurde het nog even voordat de aannemer kwam om alles op te nemen. Gelukkig werkte zowel de aannemer als de opstalverzekering mee en kon binnen een paar dagen begonnen worden met herstelwerkzaamheden. Er is een nieuw plafond gezet en een groot deel van de benedenverdieping is opnieuw geschilderd. Helaas is er ook gezaagd en geboord, dus van het schoonmaakwerk is niets meer te zien.

 

Wij hadden brand in ons huurhuis 5
Keukenplafond eruit

 

En hoe gaat het nu verder?

Eind vorige week is het werk door de aannemer afgerond en kunnen we eindelijk weer gebruik maken van de benedenverdieping. Althans, de keuken, want we hebben nog geen ander bankstel en ook geen eetstoelen. Van de inboedelverzekering hebben wij een klein bedrag uitgekeerd gekregen, helaas is dat bij lange na niet voldoende om allerlei dingen nieuw aan te schaffen.

De verzekering werkt namelijk met de nieuwwaarde minus de afschrijving. En dan te bedenken dat alle apparten zoals de tv, de keukenmachine, printer enz. net een jaar of minder oud waren. Toen wij namelijk vorig jaar in juli remigreerden moesten we compleet opnieuw beginnen. Nu moeten wij dit helaas met veel dingen opnieuw doen.

Mijn voorraadkast is compleet leeg, evenals mijn vriezer. Alle levensmiddelen waren in een trapkast die zwart van het roet zag. Omdat het om voeding gaat moet alles afgekeurd en afgevoerd worden. De vriezer stond twee dagen uit en het vlees daarin durfde ik niet meer te gebruiken. De kleding is na bijna een maand teruggebracht, gestreken, gestoomd en al. Al die tijd hebben we het gedaan met de kleding die op vakantie mee was (en dat was niet veel, want we waren maar 7 dagen weg). Helaas is mijn vrij nieuwe hoofdkussen, nog een kussen en tal van sierkussens (nieuw) van mijn dochter niet meer te reinigen.

De keuken is inmiddels weer zo goed als ingericht, de spullen zijn opnieuw ingepakt (compact en gesorteerd). Nu is het wachten op een paar andere eetstoelen en een bankstel (kunnen we voorlopig van iemand lenen/krijgen, dus dat scheelt).

Heel veel andere dingen zullen we echter opnieuw aan moeten schaffen. Denk aan dingen als een printer, een nieuwe keukenmachine (onmisbaar voor mij) en nog veel meer.

 

Wij hadden brand in ons huurhuis 2
Toen was de keuken bijna klaar, inmiddels hangen ook de hangkastjes weer 😉

 

De impact van een onbeduidende brand

Als je denkt dat een kleine brand niet veel doet, dan vergis je je. Ik had nooit gedacht dat een brand die niet verder is gekomen dan de afzuigkap zo een verwoestend effect zou kunnen hebben. Helaas hadden wij pech, omdat het om een brand ging waarbij olie betrokken was en electra en plastic gesmolten is. En voor roet geldt hetzelfde als voor water: het gaat overal in zitten.

Het huis dat we huren is een oud en tochtig huis. Dus de roet is door alle kieren en gaten naar de bovenverdieping getrokken. Dat heeft overigens waarschijnlijk wel het leven van de honden gered, anders waren zij misschien gestikt door de rook.

Omdat dit zo een groot huis is duurde het schoonmaken lang. En toen ik eindelijk blij was dat alles blinkte en blonk, kwam de aannemer en kan ik inmiddels weer alles schoonmaken beneden. De impact is daarom niet te overschatten.

In plaats van dat de kinderen konden genieten van een fijne rustige zomervakantie was het elke dag stress. Ik wilde met de kinderen eropuit gaan, maar moest elke dag thuis blijven, omdat er mensen over de vloer kwamen. Uitslapen was er niet bij, want voor 8 uur stonden al werkers op de stoep. Mijn dochter heeft er grote moeite mee als mensen aan haar spullen zitten: nu was dit wekenlang het geval. Kleding hadden we amper, we moesten het doen met een paar shirts, een of twee broeken en wat ondergoed (gelukkig deed de wasmachine het nog wel).

Ook op onze gezondheid was het een aanslag. Ik heb hier drie mensen met astma in huis en zelf reageerde ik ook nogal heftig op de rooklucht (dit was deels de reden dat ik plat lag met migraine). De hond van mijn dochter is ook duidelijk getraumatiseerd en wijkt geen moment meer van mijn zijde. Al met al heeft het zijn sporen nagelaten in ons gezin.

Helaas was mijn dochter in dezelfde periode jarig en door alle stress is haar verjaardag een beetje in het honderd gelopen. Voor het eerst in mijn leven kon ik geen taart maken voor één van mijn kinderen. Taart bestellen is ook niet gelukt, aangezien overal sporen van pinda’s in zitten. Echt vieren met haar was helaas ook niet mogelijk. Het feestje dat voor haar gepland stond ging ook niet meer door.

 

Is er ook iets positiefs te melden?

Gelukkig zijn er ondanks alle stress en problemen ook wat positieve punten:

 • Ik ben blij dat ik de keuken weer kan gebruiken en kan koken (was een aantal dagen onmogelijk)
 • Wij zijn allemaal blij met onze kleren en de keuze die we weer hebben
 • Slapen onder een dekbed met kussen is veel comfortabeler dan een baddoek en een stoelkussen
 • De jongen (veroorzaker), de honden en kat zijn in orde
 • De planten zijn goed verzorgd en hebben niets te lijden gehad
 • We zijn dankbaar dat het zo af is gelopen, want voor hetzelfde geld was het huis afgebrandt

 

Heb jij wel eens brand in huis meegemaakt?

 

LEGO

Dokteronline.com

20 REACTIES

 1. Wat schrikken zeg, jeetje. Al is mijn eerste gedachte wel, wat moest hij met een pan op het vuur zetten als hij alleen even voor de huisdieren kwam. En wat komt er een hoop bij kijken zeg, Gelukkig is iedereen gezond, maar deze nachtmerrie zal nog wel lang in gedachten blijven

  • Hahaha… ja, hij was hier soms de hele dag om de honden bezig te houden (vindt hij leuk) dus snap wel dat hij honger kreeg. Tja, vergeten zullen we het niet snel nee.

 2. Best heftig! Ja mijn reactie was ook van waarom hij snacks zit te maken… Ach ja. Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt maar heb bij een huis in de straat wel al gezien hoe veel schade zelfs een kleine brand kan veroorzaken!

  Veel sterkte ermee!

 3. Oh nee, wat een thuiskomst van vakantie en wat een hel om door te maken, ook al lijkt het maar een klein brandje. Hopelijk is alles nu wat op zijn plooi gekomen.

 4. Jeetje wat heftig zeg! En wat een impact heeft zo’n ‘relatief kleine brand’ (is wat wellicht veel mensen denken) op je hele huis. Ik begrijp niet heel goed dat iemand die oppast iets gaat koken, maar dat is altijd achteraf denken. Ontzettend goed dat je dit zo volledig en duidelijk hebt opgeschreven, want hier hebben heel veel mensen wat aan. Wat een moeilijke tijd hebben jullie (gehad en nog steeds). Sterkte met de nasleep hiervan.

  • Dank je wel. Ja, als je de schade zo op het eerste gezicht ziet kun je je gewoon niet voorstellen dat het zo een enorme impact kan hebben. Ik hoop echt dat mensen hier wat aan hebben. Voor ons was het echt zoeken, want aanvankelijk wilde de verhuurster haar verzekering niet inschakelen en vond ze dat wij maar voor alle schade op moesten draaien.

 5. Wat vreselijk zeg. Gelukkig mankeert niemand wat. Wel erg vervelend wat een klein ongeluk kan veroorzakend. Wij hadden ook een brand meegemaakt. Helaas geen schade vergoed gekregen. Bijna niemand uit de wijk begreep ik. Verzekering doet erg moeilijk. Toen hebben we uit woede onze verzekering afgesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.