boek je vakantie bij de ANWB

Problemen met slapen tijdens warm weer? Met deze 15 tips om te slapen bij hitte kom je de zomer wel door. Tropische temperaturen vragen om aanpassingen, ook tijdens de slaap. Mocht je geen airco hebben, lees dan vooral snel verder!

 

Inhoud

Slapen tijdens warm weer

Zo heel af en toe hebben we in Nederland tropische temperaturen. Omdat de meeste mensen dit niet gewend zijn (ik dus wel, heb bijna 13 jaar in de tropen gewoond) kan het lastig zijn om je daarop in te stellen. Vooral met slapen kan dit problemen opleveren. Slaap heb je immers nodig om overdag optimaal te kunnen functioneren. Heb je normaal gesproken al moeite om in slaap te vallen? Lees dan ook mijn 5 tips om sneller in slaap te vallen.

 

15 Tips om te slapen bij hitte

Zoals gezegd kan het slapen tijdens een warme zomer nogal lastig zijn. Hieronder geef ik je 15 tips om te slapen bij warmte. Tips die ik zelf gedeeltelijk toegepast heb tijdens de periode dat ik in de tropen heb gewoond. Net als de meeste mensen hier had ik daar namelijk ook niet de beschikking over airconditioning. En mocht echt niets meer werken? Dan kun je altijd nog een koelvest bestellen, waarmee je makkelijker in slaap kunt vallen.

 

1. Kies voor katoen

Hoe verleidelijk het ook klinkt: satijn is niet de beste keuze tijdens warme dagen. Het beste kies je voor (biologisch) katoen. Katoen ademt en zorgt voor de juiste temperatuurverdeling. Overigens kun je in de zomer er ook voor kiezen om gewoon onder een dekbedovertrek zonder deken erin te slapen. Op die manier ben je beschermd tegen muggen, maar heb je het niet te warm.

 

2. Koop een kruik

Ja, klinkt inderdaad heel erg raar: maar een kruik hoef je niet alleen te vullen met heet water. Je kunt de kruik in de zomer namelijk ook heel makkelijk vullen met koud water. De kruik even een uurtje in de vriezer leggen voor nog meer kou. Leg de koude kruik aan het voeteneind en je zult zien dat je het al een stuk minder warm hebt.

 

3. Draag comfortabele nachtkleding

Kies voor comfortabele nachtkleding die niet nauwsluitend is. Ook hier geldt: kies bij voorkeur voor katoen. Heerlijk ademend en natuurlijk materiaal waarmee je je temperatuur al een stuk beter kunt regelen. De meningen over naakt slapen tijdens de warmte zijn verdeeld. Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het toch fijner om wat nachtkleding te dragen. Dat is vooral een kwestie van uitproberen om te kijken wat je zelf lekker vindt. Als compromis kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld geen ondergoed te dragen onder de pyjama.

 

4. DIY airco maken

Heb je geen airco en ben je echt toe aan verkoeling? Dan kun je een DIY airco maken. Veel meer dan een ventilator en een box met ijsklonten heb je er niet voor nodig. Hieronder in het filmpje maken ze echt een bak met circulerende lucht, maar het werkt ook als je de ijsklontjes in een box zet of een pan en dan de ventilator erop richt.

5. Snel afkoelen

Heb je het toch te warm? Dan kun je met ijskompressen makkelijk en snel afkoelen. Leg hiervoor een paar koelelementen in de vriezer. Deze kun je vervolgens op je polsen, achter in je knieholtes, in je nek of op je enkels leggen om snel af te kunnen koelen.

 

6. Slaap alleen

Hartstikke gezellig om met je partner in een bed te liggen, maar tijdens warme dagen niet zo handig. Heb je daartoe niet de gelegenheid, dan kun je ervoor kiezen om elk aan een kant van het bed te slapen. Slaap je alleen? Zorg dan dat je zo breed uit als mogelijk ligt. Spreid je armen en benen zo ver als mogelijk van elkaar, zodat warmte optimaal afgevoerd kan worden.

 

7. Slaap in een hangmat

Heb je een tuin of een balkon met voldoende ruimte? Hang dan een hangmat op en slaap daarin. Klinkt heel raar, maar in de tropen doen mensen vaak niet anders. Buiten is het vaak een stuk koeler, profiteer je van de wind en in een hangmat wordt alle warmte rondom afgevoerd.

 

15 Tips om te slapen bij hitte 1

 

8. Drink water

Niets zo belangrijk als goed gehydrateerd te blijven tijdens de hitte. Daarom moet je niet alleen overdag voldoende drinken, een glas water voor je naar bed gaat helpt om gehydrateerd te blijven. Nadeel ervan is wel dat de kans groot is dat je midden in de nacht naar het toilet moet. Grijp die kans aan en drink direct nog een keer een glas water. Dit houdt je lichaam namelijk ook een stuk koeler.

 

9. Koude douche nemen

Als het buiten 30°C is kun je binnen perfect afkoelen met een koude douche. Hoeft niet per se helemaal koud, lauw is vaak ook al goed. Of begin warm en eindig met een koude douche. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en koel je direct af. In de tropen had ik alleen maar koud water tot mijn beschikking. In het begin schrik je misschien, maar elke dag een koude douche nemen (of twee of drie) went echt wel. Sterker nog: ik vond het heerlijk en mijn huid ook.

 

10. Zoek de koelte in huis op

Warmte stijgt en dat merk je overal in huis. Heeft je huis meerdere verdiepingen? Overweeg dan om beneden te slapen, op de begane grond, waar het huis het koelst is. Als dat niet mogelijk is: leg je matras dan gewoon op de grond. Hoe lager bij de grond, hoe koeler het is.

 

11. Nat laken voor het raam hangen

Met de warmte zullen de meeste mensen met raam open slapen. Wil je nog meer verkoeling in de slaapkamer? Dompel dan een laken in koud water en hang dit voor het open raam. Door de bries die door het raam naar binnen waait kan de temperatuur al snel een aantal graden dalen.

 

12. Koel je voeten

Je lichaamstemperatuur naar beneden brengen? Dompel je voeten 15 minuten voordat je gaat slapen onder in koud water. Daarvoor heb je geen voetenbad nodig: een simpele emmer gevuld met koud water volstaat.

 

Zomer 2019 - Zomer Vieren

 

13. Kamperen in de achtertuin

Als het in huis echt niet uit te houden is, kun je altijd nog in je eigen achtertuin kamperen. Een tent is optioneel. Je kunt ook gewoon in een hangmat in de tuin slapen. Of gewoon op een luchtbed als je het helemaal avontuurlijk wilt doen.

 

14. Kies voor een natuurlijke ondergrond

Een normaal matras is in de meeste gevallen niet de beste keuze als het heel erg warm is. In plaats van een matras kun je een bamboemat op de grond leggen en hierop slapen. Een stromat is eveneens een optie.

 

15. Afkoelen met rijst

Is het echt niet uit te houden? Vul dan een sok of iets dergelijks met rijst en leg dit minimaal 1 uur in de vriezer. Als je naar bed gaat koel je hiermee goed af. Een gevulde sok met rijst geeft ongeveer 30 minuten kou af. In elk geval voldoende om tenminste in slaap te kunnen vallen.

Leestip: hier vind je een checklist om te zien of je genoeg slaapt

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande tips. Laat me weten wat je zelf doet om tijdens de warmte te kunnen slapen.

 

Dokteronline.com

18 REACTIES

  1. We proberen een uur voor het slapen de slaapkamer goed door te luchten en tijdens het slapen heb ik de ventilator aan. Dat van die kruik daar had ik nooit aan gedacht, handige tips voor deze warme nachten.

  2. Uiteindelijk nog best goed kunnen slapen met de hitte maar zeker handige tips. Met name die van de kruik, die ga ik onthouden voor een volgende keer!

    • Ik kon tot nu toe ook goed slapen, alleen afgelopen nacht niet, raam open aan straatkant is toch niet zo een goed idee als je heel licht slaapt 😉

  3. Wat een handige tips! Die met een sok met rijst ga ik eens proberen! Kruik heb ik wel, maar nooit aan gedacht dit te vullen met koud water en dan in de vriezer!

    • Ik kan me voorstellen dat je daar blij mee bent. Mijn zoon slaapt ook op de zolder en hij heeft het de afgelopen dagen zwaar te verduren gehad. Ik moet nog een ventilator aanschaffen voor hem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in