boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu voor de feestdagen, een verjaardag of als traktatie bij de koffie is, zelfgemaakte koekjes smaken altijd lekker. Dat geldt zeker voor deze Toffifee koekjes. Op het eerste gezicht een saai koekje, maar binnenin zit een heerlijke verrassing. Ontdek dit heerlijke recept Toffifee koekjes.

 

Inhoud

Zelfgemaakte koekjes: een lekkere traktatie

Niets zo lekker als zelfgemaakte koekjes. Het voordeel van zelf maken is dat je niet alleen precies weet wat erin zit, de koekjes zijn ook een stuk gezonder. Bovendien kun met zelf koekjes maken ingrediënten naar hartenlust aanpassen. Ook ideaal als je bijvoorbeeld allergie of intolerantie hebt. Daarnaast kun je ook dierlijke producten vervangen door vegetarische.

Naast al deze voordelen is een zelfgemaakt koekje gewoon een verwennerij. En wat is leuker dan deze verwennerij te delen met anderen?

 

Kerst, de tijd om koekjes te bakken

Ik ben geboren in Beieren en heb tot mijn 10e in Beieren gewoond. Daar is het traditie om in aanloop naar Kerst te bakken. En dan bedoel ik echt heel veel bakken. Naast koekjes in allerlei smaken, vormen en maten wordt traditioneel ook een kerststol gebakken. Dat koekjes bakken is mij met de paplepel ingegoten en elk jaar keer ik er weer naar uit om te mogen genieten van bakken (helpen), versieren en daarna zelf smullen van de koekjes.

De traditie van koekjes bakken rond Kerst heb ik erin gehouden. Toen mijn kinderen klein waren heb ik ze geprobeerd hierbij te betrekken. Een jaar of twee is dat min of meer gelukt, maar helaas niet zoals ik gehoopt had. Mijn kinderen vonden dat toch wat minder leuk. Toch heb ik de traditie zelf in ere gehouden en bak ik elk jaar heel wat koekjes. Of zoals hier in huis gezegd wordt: ik bak alsof ik een heel weeshuis op koekjes moet laten overleven. Dit is niet overdreven aangezien ik meestal een paar honderd koekjes bak (nu ik dit zo type schaam ik me kapot hahaha).

Afijn, ik probeer elk jaar wat andere koekjes te bakken en de recepten hiervan deel ik met jullie. Omdat Duitsers nu eenmaal bekend staan om hun grote assortiment en variëteit aan koekjes en gebak zijn het eigenlijk allemaal Duitse recepten die ik natuurlijk voor jullie vertaal. Voor mij is het koek en ei, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen Duits kan lezen.

Er staan inmiddels al wat koekjes recepten online, waaronder:

Dit jaar heb ik meer dan ooit gemaakt en heb ik ruim 10 verschillende recepten gemaakt. Deze ga ik de komende tijd allemaal met jullie delen en we trappen af met heerlijke Toffifee koekjes.

 

 

 Heerlijk recept Toffifee koekjes

Het leuke aan deze koekjes is dat je op het eerste gezicht niet ziet om wat voor koekje het nu eigenlijk gaat. Dit zorgt ervoor dat er een extra verrassingselement inzit en dat zal gegarandeerd in de smaak vallen. De koekjes zijn niet moeilijk om te maken en met onderstaand recept heb je voldoende voor het maken van 12 – 15 koekjes.

Zoals je ziet liggen er onder mijn koekjes stukjes ouwel (eetbaar papier). Dit kun je bij de betere bakwinkel online kopen. Of je doet het net als ik en koopt in Duitsland pakjes Oblatten. Deze zijn in grote en kleine variant te koop. Ik raad je aan om voor de kleine variant te gaan, want zoals je ziet zijn de grote eigenlijk gewoon te groot 😉

 

Benodigdheden

 • Hoge kom
 • Mixer
 • Weegschaal
 • Bakplaat (grootte maakt niet zo veel uit, als niet alles in één keer past maak je gewoon meerdere porties)
 • Theelepel
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Spuitzak voor de chocolade garnering (optioneel)
Heerlijk recept Toffifee koekjes 1
Een heerlijke close up voordat de chocolade garnering erop kwam
Heerlijk recept Toffifee koekjes
Voorbereiding
15 min
Tijd
40 min
 
Gerecht: koekjes
Keuken: Duits
Keyword: bakken, chocolade, Duitse keuken, Feestdagen, feestelijk, Kerst, makkelijk
Porties: 15
Ingrediënten
 • 1 Eiwit
 • 30 gram Suiker
 • 1 snufje Zout
 • 75 gemalen Hazelnoten
 • 1 pakje Toffiefee 15 stuks
 • 15 stukjes Eetpapier/ouwel
 • Chocolade om te garneren optioneel
Bereiding
 1. Zet de oven alvast aan op 140°C onder en bovenwarmte of 120°C hete lucht
 2. Neem een hoge kom en zorg dat deze vetvrij is (even onder heet water afspoelen met afwasmiddel en niet binnenin aanraken, goed afdrogen voor gebruik en even af laten koelen)
 3. Mix het eiwit stijf tot er pieken ontstaan
 4. Voeg dan tijdens het mixen de suiker en het snufje zout toe
 5. Met een spatel de gemalen hazelnoten er voorzichtig ondermengen tot de massa begint te glanzen
 6. Leg een Toffifee ondersteboven op het eetpapier en zet dit op de met bakpapier beklede bakplaat
 7. Verdeel hier met een theelepel de eiwit hazelnoot massa over. Zorg ervoor dat de Toffiefee rondom bedekt is
 8. In het midden van de oven ongeveer 25 minuten bakken. De baktijd verschilt per oven. Zodra de schuimmassa begint te verkleuren kun je de koekjes uit de oven halen.
 9. Eventueel kun je de koekjes na het afkoelen met een beetje gesmolten (pure) chocolade garneren
Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in