boek je vakantie bij de ANWB

Dit recept is en blijft een topper: wijncake. Ik heb het jaren terug al een keer gedeeld en het werd met heel veel enthousiasme ontvangen. Daarom deel ik het vandaag met jullie: mijn recept om heerlijke rode wijncake te maken

 

Duitse recepten

De oplettende lezer zal het niet ontgaan zijn: ik deel best wel veel Duitse recepten op mijn website. Zo heb ik al een keer het recept gedeeld voor het maken van de bekende notenhoekjes, Maulwurfkuchen en Duitse Kerstkoekjes. Niet zo heel gek, ik kom namelijk oorspronkelijk uit Duitsland. Tenminste, ik ben er geboren en heb er tot mijn tiende gewoond. Van huis uit heb ik dus Duits leren koken en bakken. Nog steeds ben ik groot fan van de Duitse keuken als het aankomt op bakken. Er zijn zo veel heerlijke bakrecepten te vinden. En niet alleen ik ben fan: mijn gezin kan dit ook waarderen.

 

Recept heerlijke rode wijncake maken 1

 

Recept heerlijke rode wijncake maken

Dit is geen standaard recept dat je zomaar ergens tegen zult komen. Ik heb het recept van mijn moeder gehad, waar zij het vandaan heeft weet ik eerlijk gezegd niet. Een kleine zoektocht heeft me naar het zuiden van Tirol gebracht. Maar of het recept daar werkelijk vandaan komt weet ik niet. Mijn oma komt uit Oost Europa en of mijn moeder dit recept van haar heeft gekregen betwijfel ik. Hoe dan ook: het is een heerlijke cake die werkelijk lekker smaakt.

NOTE: nog even een kleine opmerking. Hierboven staat wel rode wijncake, maar je kunt de cake ook gewoon met druivensap maken. Ik zelf drink geen wijn, eigenlijk helemaal geen alcohol. Nooit gedaan ook en niet van plan om dit te veranderen. Ben ik dan ongezellig omdat ik niet drink? Nee hoor, daar heb ik geen last van 🙂

Voor het bakken gebruik ik wel wijn. Deze koop ik niet, maar ik heb een aantal flessen die ik cadeau heb gehad (bij een bestelling in een restaurant, via thuisbezorgd bij een bestelling en als bedankje). Heb ik geen wijn in huis, dan is dat ook niet erg. In dat geval haal ik gewoon rode druivensap.

Wat deze cake bijzonder lekker maakt is de combinatie van rode wijn (rode druivensap zo je wilt), cacao en pure hagelslag. De cake is sappig en smaakt nog beter met een toefje slagroom en afgewerkt met poedersuiker.

Je zult inmiddels wel nieuwsgierig zijn wat je nodig hebt voor deze cake en hoe je deze nu maakt.

 

Benodigdheden

 • Mixer
 • Beslagkom
 • Tulbandvorm

 

Rode wijncake
Tijd
1 uur 9 min
 
Gerecht: Dessert
Keuken: Duits
Keyword: bakken, cake, chocolade, Duitse keuken, recept, Wijn
Porties: 16
Ingrediënten
 • 300 gram Boter op kamertemperatuur
 • 300 gram Suiker
 • 5 Eieren op kamertemperatuur
 • 375 gram Bloem
 • 150 gram Pure Hagelslag
 • 2 pakjes Vanillesuiker
 • 250 ml Rode wijn te vervangen met rode druivensap
 • 2 theelepels Cacaopoeder
 • 2 theelepels Kaneel
Optioneel
 • Slagroom
 • Poedersuiker
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 180°C
 2. Begin met het mengen van de boter, suiker en de eieren. Mix tot een schuimige massa
 3. Voeg hierna voorzichtig de bloem toe
 4. De massa wordt nu snel stevig, dit is het juiste moment om de rode wijn (dan wel de rode druivensap) aan het geheel toe te voegen
 5. Doe hierna de vanillesuiker, het cacaopoeder en de kaneel bij het deeg
 6. Tot slot voeg je de hagelslag toe. Op het moment dat de hagelslag toegevoegd wordt nog maar heel kort mixen
 7. Tulband met boter en bloem insmeren en vullen met het deeg
 8. De rode wijncake moet ongeveer 60 minuten lang bakken. Controleer tussendoor of de cake al gaar is
 9. Na het afkoelen de bovenkant met poedersuiker bestrooien
 10. Serveren met een dot slagroom maakt de cake extra lekker

Laat je me weten als je dit recept rode wijncake hebt gemaakt en wat je ervan vond? 

 

Recept heerlijke rode wijncake maken 2

Dokteronline.com

7 REACTIES

 1. […] Een leuk zelfgemaakt Moederdagcadeau maken kan natuurlijk ook. Wat dacht je van een versierde bloempot (ideaal voor kleine kinderen) of een zelfgemaakte kaars? Je kunt met een zelfgemaakt cadeau werkelijk alle kanten op. Ben je handig met de naaimachine? Verras moeder dan met een handgemaakte schort of een leuke jurk. Kun je bakken? Maak dan een heerlijke Duitse Bienenstich of een rode wijncake. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Recept Rating
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in